Žilinský Večerník

22. november 2024 | Cecília
| -4°C

Z regiónu

Prasačiny vyvrcholia fašiangovou veselicou

  • 18.2.2017 10:00  Dolný Hričov
Zabíjačkové slávnosti v Dolnom Hričove budú v novom termíne, ale zato s bohatším a atraktívnejším programom.

06.02.2017 | 13:25

Už 18. februára obec opäť ožije. Na zabíjačkových slávnostiach sa tu zídu milovníci zabíjačkových špecialít zblízka i zďaleka. V poradí ôsmy ročník bude s podtitulom Prasačiny. Ako hovorí hlavný organizátor Ladislav Kavecký, je to preto, že sa počas nich bude diať veľa „prasačín“, hlavne však tých pozitívnych, chutných.

Tento ročník je v znamení mnohých zmien a vylepšení. Jednou z nich je aj zmena termínu konania. „Doteraz sme zabíjačkové slávnosti robili vždy pred Vianocami. Ľudia si u nás urobili zásoby chutných vecí. Tento rok sme sa rozhodli pre zmenu a vybrali sme si fašiangové obdobie. Chceme totiž podujatie obohatiť maskami, fašiangovým sprievodom po obci a fašiangovou zábavou s pochovávaním basy. Masky sú vítané a každého, kto príde v maske, čaká milé prekvapenie.”

Novinkou budú aj tradičné trhy. Okrem slaniny či šišiek priamo od Hričovčanov prídu aj trhovníci známi z Malého trhu či Bytčianskych trhov. Na celom podujatí sa nebude dať platiť eurami, ale lokálnou menou.

Najväčším ťahákom však, prirodzene, budú chutné mäsové špeciality. Jaternice a klobásky vyrobí Ján Masný z Paštinej Závady. Bude sa pripravovať aj tradičné smažené. Veľkým ťahákom bude pečené prasiatko, ktoré tradične na svojom „pekelnom stroji“ pripravuje Vlastík Andris z Valašska. Jeho kamarát však tento rok pripraví aj pečeného barana a manželka zase tradičné valašské frgále.

„S majstrami mäsiarmi sme pripravili workshop domácej zabíjačky. Ukážu celý proces od rozrábky až po hotové výrobky. Začiatok je o 10. h a prvé výrobky by mali byť hotové okolo 13. h,“ prezradil Ladislav Kavecký.

Na zabíjačkových slávnostiach však nemôže chýbať ani tekutý sortiment. Doslova na dračku ide hriatô a varené víno. Medzi obľúbené stánky sa isto zaradí ten s degustáciou pravých ovocných destilátov. „Zabezpečí ju Jaro Drienik z Pálenice u Drienikov. Jaro je tajomník združenia Pestovateľských páleníc a liehovarov na Slovensku a člen Slovenského rádu rytierov destilátov. Prinesie desať vzoriek unikátnych páleniek zo svojej výroby a o 15. h odštartuje riadenú ochutnávku. Ľudia budú degustovať, hodnotiť a hádať, o akú pálenku ide. Ten, kto uhádne najviac, vyhrá zaujímavé tekuté ceny. Na svoje si prídu aj milovníci vína. Z obce Čaka pri Zlatých Moravciach príde Matúš Fekete, ktorý zásobí celé podujatie svojimi poctivými biovínami.

Prasačiny sú dobročinným podujatím. Výťažok z neho dajú organizátori na prospešnú vec. V minulosti obdarovali miestnu ZŠ, ale aj MŠ, Združenie na záchranu Hričovského hradu, snažia sa vybudovať oddychové miesto – Studnička na Bukovine.
Patronát nad podujatím prevzala obec Dolný Hričov. Organizátorom je združenie RSU (Rýchly sled udalostí). „Sme partia dobrovoľníkov, ktorí sa snažia zlepšovať život vo svojom okolí, pomôcť životnému prostrediu, povzniesť kultúru a spoločenský život. Hlavne, aby mali ľudia viac dôvodov na úsmev,“ uzavrel Ladislav Kavecký.

Foto: Archív redakcie

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod