Žilinský Večerník

26. október 2024 | Demeter
| 11°C

Z regiónu

Prednáška a workshop Každá kvapka sa počíta v Čičmanoch

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina (OOCR) v spolupráci s obcou Čičmany, neziskovou organizáciou Kvapka Rajeckej doliny privítala miestnych obyvateľov, návštevníkov a turistov v obci Čičmany na prednáške a workshope Každá kvapka sa počíta.

25.10.2024 | 17:34

Workshop a prednáška sú súčasťou aktivít projektu Význam čičmianskych mokradí pre ekosystém Rajeckej doliny. Projekt realizuje OOCR Rajecká dolina v spolupráci s obcou Čičmany, neziskovou organizáciou Kvapka Rajeckej doliny a pod odborným dohľadom CHKO Strážovské vrchy. V rámci projektu sa realizovalo niekoľko aktivít, predovšetkým vytvorenie prehĺbených jazierok, ktoré sa sami naplnili dažďovou a podzemnou vodou. Očakáva sa, že vďaka nim sa navráti život do mokrade a obnoví sa výskyt pôvodných a vzácnych druhov biotopov, ktoré sa tu v minulosti nachádzali. Na záver sa nad mokraďou osadia 2 vyhliadkové móla, kde budú môcť návštevníci a turisti vstúpiť a pokojne pozorovať život v mokradi.


Celkové náklady na vybudovanie vyhliadkových mól sú 31 000 €. Časť z nich je pokrytá grantmi a donormi. Na dofinancovanie realizácie tohto projektu vyhlásila OOCR Rajecká dolina verejnú zbierku cez portál www.donio.sk<http://www.donio.sk> , kde môže verejnosť prispieť a podporiť vznik tohto projektu. „Veľmi sa teším realizácii tohto unikátneho projektu, ktorý je významný z viacerých dôvodov. Jednak je to projekt ochrany životného prostredia, jednak má osvetový charakter. A čo je pre nás ako organizáciu cestovného ruchu dôležité, je zaujímavým produktom vidieckeho turizmu pre návštevníkov a turistov obce Čičmany a tiež celej Rajeckej doliny. Projekt v Čičmanoch je pilotným projektom väčšieho projektu s názvom Mokrade Rajeckej doliny, kde chceme pokračovať  v týchto aktivitách ochrany životného prostredia, osvety a vytvárania príležitostí pre turizmus a trávenie voľného času aj v iných obciach Rajeckej doliny, kde sa tiež nachádzajú významné mokraďové spoločenstvá“ vyjadril sa Peter Slyško, predseda OOCR Rajecká dolina.


"Mokraď v Čičmanoch je nielen jedinečnou mokraďou, ale je predovšetkým územím v obci, ktoré je pre Čičmanocov ešte stále územím, ktorého hodnotu potrebujú doceniť. Pre návštevníka a turistu je čičmianska mokraď nepoznané výnimočné územie. Veríme, že tento projekt prinesie pre všetkých priestor na spoznávanie a oddych v našej krásnej čičmianskej prírode.Nakoľko obec nemá na takéto projekty financie, musia jej pomáhať iné subjekty, za čo im patrí veľké ďakujem" uviedla starostka obce Čičmany Iveta Michalíková.


„Naše organizace v Rajecké dolině již revitalizovala několik mokřadů avšak na údržbě krásného Čičmanského mokřadu jsme spojili síly s OOCR Rajecká dolina, obcí Čičmany, CHKO Strážovské vrchy, Žilinskou univerzitou a dalšími dobrovolníky a jsme za to moc rádi. Výsledkem našeho snažení bude nejen pestřejší a zdravější příroda, ale také informovanější veřejnost. I proto jsme zorganizovali tuto přednášku, na které účastníci pomocí příkladů z praxe objevili, co pro zlepšení může udělat každý z nás.“ uviedol autor prednášky Jan Husák z organizácie Kvapka Rajeckej doliny.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod