Žilinský Večerník

1. október 2024 | Arnold
| 3°C

Príspevky čitateľov

PRÍBEH - Spoločná cesta životom manželov Ďuranovcov trvá už celých 60 rokov

Zoznámili sa počas strednej školy, po povinnej vojenskej službe sa vzali a v auguste tohto roku im k šesťdesiatim rokom spoločného života zagratuloval aj primátor Žiliny Peter Fiabáne. Svadbu mali Ďuranovci vo farskom kostole v Kysuckom Novom Meste roku 1964. Narodili sa im tri deti Jaroslav, Blanka a Erika, majú osem vnúčat a šesť pravnúčat. Teplo rodinného krbu si vybudovali v rodinnom dome na Rosinkách.

12.09.2024 | 09:35

V živote človeka je vek 60 rokov krásnym životným míľnikom, dôvodom na radosť a oslavu. A 60 rokov spoločného manželského života je niečím obdivuhodným, krásnym a hlavne vzácnym časom a okamihom nielen pre manželov, ale pre celú rodinu.

Krásne 60. výročie - diamantovú svadbu oslávili manželia Melánia a Jaroslav Ďuranovci z Rosiniek. Na radnici ich 21. augusta slávnostne privítal aj primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Manželom sa prihovoril dojemnými slovami, obdaroval ich pamätnými darmi a zaželal im veľa zdravia a lásky do ďalších rokov. Pre manželov a ich rodinu bol pripravený kultúrny program v podobe recitácie básne a hudobného vystúpenia.


 

Vyše pol storočia spomienok

Pani Melánia (79) sa narodila 2. júna 1945 v Kysuckom Novom Meste – časť Dubie, a vyštudovala Strednú poľnohospodársku školu v KNM. Pán Jaroslav (83) sa narodil 28. januára 1941 v Žiline – časť Rosinky, a vyštudoval 11-ročnú strednú školu v Žiline. Tú si následne doplnil štúdiom na SPŠ v KNM, kde sa manželia spoznali. Potom pán Jaroslav odišiel na 2 roky na vojnu, no ich vzťah pokračoval ďalej prostredníctvom listov, ktoré si písali. „Po návrate z vojny som šiel na návštevu k manželkiným rodičom a budúca svokra mi hneď povedala, že s jej dcérkou môžem chodiť len ak si ju zoberiem. Že oni svadbu urobia, keďže ja som prišiel z vojny a nemal som peniaze. Ale ja som povedal, že to nemôžem prijať, že najskôr chcem pracovať, niečo zarobiť a na svadbe sa finančne podieľať. A tak sme sa vzali po roku od môjho návratu z vojny,“ spomína pán Jaroslav. Svoje životy spojili dňa 22. 8. 1964 vo farskom kostole sv. Jakuba v KNM. Domov a zázemie pre deti si vybudovali na Rosinkách v rodinnom dome. Počas mladosti trávili spoločný čas jazdou na motorke, cestovaním na dovolenky, do kúpeľov, či na výlety s rodinou.


 

Manželia majú 3 deti, 8 vnúčat a 6 pravnúčat. Práve tie sú ich zdrojom šťastia a radosti. Diamantovú svadbu oslávili v nedeľu 25. 8. na dvore ich rodinného domu, kde sa zišla takmer celá ich rodina. „Deti nám okrem iných darov objednali aj 3-dňový pobyt v kúpeľoch Lúčky, kam sa už s manželkou veľmi tešíme,“ dodáva náš verný čitateľ pán Ďurana.

A aký je jeho recept na šťastné dlhoročné manželstvo? „To sa v dnešnej dobe ťažko hovorí, keď dnes je moderné sa ani nesobášiť, a ak áno, tak sa pri prvých problémoch po roku-dvoch hneď rozviesť. Za našich čias, v tých 60-tych rokoch to tak nebolo, manželstvo sme si ctili a vážili a problémy sme riešili, nie od nich utekali.“

Manželom prajeme ešte mnoho spoločných rokov prežitých v zdraví, porozumení a láske.


 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod