Žilinský Večerník

20. september 2024 | Ľuboslav, Ľuboslava
| 19°C

Spravodajstvo

Prípad neznámeho vandala má už v rukách polícia

O pravidelnom poškodzovaní dopravného značenia na ulici Nešporova v Žiline sme informovali ešte v polovici augusta. Radnica na vec upozorňuje dlhodobo, no sotva vynaložila finančné prostriedky na nápravu, značka je opäť poškodená. Štátna polícia prevzala podnet a prípad už rieši. Nejde len o priestupok, ale o trestný čin.

20.09.2024 | 09:23

Na celú záležitosť opäť upozornil náš čitateľ Miroslav Ď., ktorý do redakcie poslal fotografiu s otázkou, či môžu parkovať vozidlá na vyznačenej trase pre cyklistov. „Takto parkujú pravidelne na Ulici Nešporova a bránia cyklistom v jazde,“ dodal. Odpoveď je: nie, nemôžu. Toto značenie tam totiž vyznačuje neznámy páchateľ nelegálne.

 

 

Po opakovanom poškodzovaní nutná výmena

My sme oslovili samosprávu, ktorá len nedávno vykonala nápravu na škodách po miestnom vandalovi. Hoci sa čitateľ sťažoval na vyznačené parkovacie miesta, ktoré sú už v súčasnosti odstránené, kameňom úrazu je aj dopravné značenie Zákaz zastavenia. To dotyčný takisto pravidelne poškodzuje sprejom. 

Mesto už vynaložilo na riešenie problému s útokmi na dopravné značenie na Nešporovej ulici nemalé finančné prostriedky. Radnica značenie obnovila, avšak páchateľ ho opäť poškodil sprejom, čím sa stalo nečitateľným. Ako uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová, následkom takejto činnosti nie je len dopravný chaos, ale aj vznik nebezpečných situácií ohrozujúcich cyklistov i ostatných účastníkov premávky. „Mesto Žilina sa preto obracia na obyvateľov, aby pomohli vypátrať podozrivé konanie a zabránili ďalšiemu poškodzovaniu dopravného značenia na Nešporovej ulici,“ informovala ešte počas leta.

Opakované vyvrátenie celých stĺpikov so značkami sa mesto Žilina rozhodlo riešiť tak, že umiestnilo značky na dvojstĺpiky, ktoré sa vyvracajú alebo ohýbajú ťažšie. Štandardne sa bežné značky v tomto počte umiestňujú na jeden stĺpik, cena je preto vyššia. „Za osadenie 3 ks zvislého dopravného značenia na dvojstĺpiky, zaplatilo mesto naposledy 432 eur za prácu + 160 eur za dvojstĺpiky a úchyty + 118 eur za samotné dopravné značenie. Hneď na druhý deň po osadení musel zmluvný dodávateľ značenie vyčistiť v rámci ceny za osadenie. Následne značenie dvakrát čistili pracovníci Technických služieb mesta Žilina. Za práce mesto zaplatilo 40 eur a 64 eur, pričom suma sa odvíjala od použitých farieb a náročnosti ich odstránenia. Do dnešného dňa teda mesto zaplatilo za nápravu škôd 710 eur za osadenie dopraveného značenia a materiál + 104 eur za čistenie dopravných značiek,“ spresnila hovorkyňa po poslednej náprave.

Viackrát vyčistené dopravné značky však strácajú reflexivitu a farbu. Spomenuté značky je možné vyčistiť 1-2-krát, potom bude nutná ich výmena. Značka je pritom opäť poškodená.


 

 

Hrozí mu odňatie slobody

To, že si občan v tejto lokalite vyznačuje parkovacie boxy v rozpore so zákonom o cestnej premávke, poškodzuje či dokonca demontuje dopravné značenie, už rieši polícia. Okamžite išli skutočnosti preveriť a po zistení protiprávneho konania začali konať. „Na základe podnetu, ktorý ste nám zaslali, bolo na ul. Nešporova a Mila Urbana v Žiline zistené, že neznámy páchateľ poškodil zákazovú dopravnú značku  „Zákaz zastavenia“ a „Zákaz vjazdu všetkých vozidiel“ .  Uvedenú udalosť si prevzal vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície v Žiline a začal trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi v danom prípade trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov,“ potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Ševčíková.


 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod