Žilinský Večerník

12. október 2024 | Maximilián
| 10°C

Príspevky čitateľov

PRÍSPEVOK ČITATEĽKY - Sny sa plnia v každom veku

Október je mesiacom úcty k starším. Je pravdou, že lásku a vážnosť by sme našim zrelším blízkym i menej blízkym spoluobčanom mali prejavovať po celý rok, tento mesiac je však pre všetkých seniorov špeciálnym darčekom, nakoľko sú stále, napriek veku, pre súčasnosť a pre svet dôležití.

12.10.2024 | 10:10

K úcte k starším  sme viedli i naše deti, keďže som  v aktívnom veku pracovala ako učiteľka. Pripravovali sme s nimi milé darčeky a vystúpenia s kultúrnym programom. Pozývali sme mamičky, babičky, starých oteckov, aby sme sa s nimi potešili a prejavili im svoju lásku.

A teraz som už i ja päť rokov seniorka. Niekedy si to však stále ešte nepripúšťam a je mi  z toho občas smutno. Zdá sa mi, že ten môj predošlý život bol akýsi krátky a detstvo a mladosť ubehli až príliš rýchlo.  V minulosti som bola neustále obklopená deťmi a úžasným učiteľským kolektívom, kde bolo vždy veselo a rušno a o prekvapivé momenty každého druhu nebola núdza . Preto sa mi po čase začal zdať môj seniorsky život akýsi jednotvárny , prázdny a málo naplnený. Na stretnutí z gymnázia  po 45 rokoch mi moja spolužiačka nenápadnou otázkou, či som neuvažovala nad univerzitou tretieho veku, pripomenula môj dávny a skoro zabudnutý sen, študovať na vysokej škole. A keďže vraj na plnenie snov nie je nikdy neskoro, podala som si po čase prihlášku na Žilinskú univerzitu Ústavu celoživotného vzdelávania, na Univerzitu tretieho veku  v akademickom roku 2024/25. O svoju radosť z toho, že ma prijali a že som sa stala poslucháčkou Žilinskej univerzity, som sa však už so spolužiačkou nestačila podeliť.  Nie je žiaľ už medzi nami, viem však, že by sa tešila spolu so mnou.

A tak som sa plná očakávania zúčastnila slávnostného otvorenia akademického roka 2024/25 na U3V UNIZA v aule DATALAN. Zažila som tam naozaj  neopísateľné chvíle. Cítila som sa ako mladé dievča, ktoré práve ukončilo stredoškolské štúdium a začína svoju vysokoškolskú etapu života, rozochvená zo všetkého, čo ju čaká. V aule DATALAN nás úctivo a  veľmi milo privítali, oboznámili nás so zaujímavou históriou univerzity a so študijným programom. Príhovor pani riaditeľky, Ing, Lucie  Hrebeňárovej, PhD bol prednesený s veľkým citom a obdivom k seniorom, vyzdvihla v ňom ich nezastupiteľné postavenie v spoločnosti. Slávnostné otvorenie prebehlo za účasti rektora Žilinskej univerzity prof. Ing. Jána Čelka, CSc.  Dojem zo slávnosti  sa znásobil po zaznení študentskej hymny „GAUDEAMUS  IGITUR“. Vtedy sa moje oči rozžiarili od šťastia a naplnili slzami dojatia.  Podobné pocity mali iste všetci poslucháči, ktorí sa zúčastnili tejto slávnostnej a očarujúcej chvíle.

Ďakujem za profesionalitu koordinátorke Ing, Janke Sňahničanovej, za ľudský prístup pri zápise a za poskytnutie potrebných informácii týkajúcich sa štúdia.

Vrelé poďakovanie patrí aj koordinátorke môjho vzdelávacieho programu PhDr. Ľubici Mindekovej, ktorá je veľká profesionálka a odborníčka na slovo vzatá, ktorá nám ukázala, že aj v našom veku môžeme mať aktívny a naplnený život a splniť si sny , ktoré sa nám nepodarilo splniť v mladosti. Záleží iba na nás.

Prajem všetkým pedagógom Žilinskej univerzity veľa zdravia, osobných a pracovných úspechov, aby naďalej šírili dobré meno univerzity, ktorá  má výborné hodnotenie nielen na Slovensku,  ako jedna  z najprestížnejších a najlepších univerzít.  Odporúčam  zapísať sa na ňu všetkým seniorom,  túžiacim po zmysluplnom naplnení,  inak možno trošku jednotvárnych, dní života.

Ešte raz veľmi pekne ďakujem a nedajte sa milé seniorky a seniori! Verte, že sny sa naozaj dajú plniť v každom veku.

 

 

autorka - Jana Bernátová

Autor: - r -

Foto: archív autorky

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod