Žilinský Večerník

22. október 2024 | Sergej
| -2°C

Spravodajstvo

Radnica myslí na seniorov nielen počas októbra

Dôležitosť seniorov si spoločnosť už tradične pripomína počas októbra, ktorý je vyhlásený za mesiac úcty k starším. Mesto Žilina však nezostáva pri pozornosti iba počas tohto obdobia, ale sústredí sa na podporu starších obyvateľov po celý rok. Tí majú k dispozícii nielen denné centrá zabezpečujúce záujmovú činnosť a socializovanie, ale tiež terénnu sociálnu službu či stravovanie v jedálni alebo stravovanie prostredníctvom donášky stravy.

21.10.2024 | 11:52

Opatrovateľskú službu počas pracovných dní zabezpečuje mesto pre viac ako 160 seniorov, o ktorých sa stará v priemere 58 opatrovateliek. Tie navštevujú Žilinčanov odkázaných na pomoc inej fyzickej osoby pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o svoju domácnosť a pri základných sociálnych aktivitách. Veľkou výhodou pre klienta aj jeho rodinu je, že terénna sociálna služba sa vykonáva v prirodzenom prostredí jeho domácnosti, čo mu poskytuje väčšiu dôstojnosť a nezávislosť. Vďaka tomu môže zotrvať doma čo najdlhší možný čas, nedochádza k tlaku na pobytové sociálne služby a rodinní príslušníci klienta si môžu lepšie zosúladiť pracovné povinnosti a rodinný život.

V rámci sociálnej podpornej služby prevádzkuje žilinská samospráva denné centrá. Na týchto  miestach sa seniori môžu venovať záujmovej činnosti počas celého roka, zapájať sa do pohybových cvičení, relaxovať, absolvovať spoločné prechádzky po okolí a prednášky o zdraví, navštíviť kultúrne podujatia či vycestovať na zaujímavé miesta na Slovensku vlakom. Denné centrá poskytujú aj dôležitý priestor na vzájomné stretávanie a socializovanie. Počet klientov využívajúcich služby šiestich denných centier na území mesta bol ku koncu minulého roka 749.

Žilinská samospráva umožňuje starším občanom a osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo nepriaznivým zdravotným stavom stravovanie v jedálni, prípadne prostredníctvom donášky stravy do domácnosti. Na tento účel má mesto šesť vozidiel. „V tomto roku sa nám podarilo uspieť v žiadosti o dotáciu na kúpu špeciálneho vozidla na prepravu imobilných a zdravotne znevýhodnených občanov, ku ktorým často patria práve seniori. Špeciálne motorové vozidlo prepravnej služby Fiat Ducato, ktoré túto sociálnu službu nepretržite  poskytuje od roku 2016, bude teda nahradené novým motorovým vozidlom. Je našou povinnosťou nielen vyjadrovať rešpekt a úctu k staršej generácii, ale aj realizovať konkrétne kroky, ktoré pomôžu zlepšiť kvalitu ich života. Okrem zavedených programov a služieb sa preto snažíme hľadať nové spôsoby, ako vyjsť v ústrety ich potrebám,“ povedal primátor mesta Peter Fiabáne.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod