Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Kultúra

Radosť zo života na Solinkách

Začiatkom leta na sídlisko Solinky pribudla ďalšia veľkoplošná nástenná maľba s názvom Radosť zo života. Skrýva sa za ňou celý príbeh. Autorkou muralu je žilinská výtvarníčka žijúca prevažne v Španielsku, Amanda Čils a projekt bol sprostredkovaný cez Galériu Tri steny.

24.08.2024 | 09:01

Na celom projekte pracovala spolu s Petrom Cibulkom od začiatku marca 2024. Stenu na výmenníkovej stanici Byttermu vo vnútrobloku Planatovej a Dubovej ulice nevybrali náhodne. Dôvodom bola jej súvislá plocha, kde nie je veľa okien a popritom nadväzuje na už existujúci 7-ročný street art, ktorý sa realizoval na Solinkách ako prvý a vytvorili ho žilinskí umelci Michaela Bieliková (minabielko) a Róbert Vidiš (lepra delirio). Pred tým, ako Amanda začala realizovať maľbu, bolo potrebné celú plochu patrične upraviť, aby vydržala čo najdlhšie. V niektorých častiach sa museli vyspraviť veľké diery alebo opadaná omietka. Taktiež bolo treba stenu poriadne napenetrovať a naniesť podkladovú fasádnu farbu, čo zabralo asi týždeň času a ďalšie tri týždne (od 4. do 29. júla) aj s prestávkami pracovala na samotnej maľbe. Na záver ju prelakovala a tým ukončila projekt.


 

Už od začiatku prvých prác na fasáde neunikla mladá výtvarníčka pozornosti obyvateľov sídliska a ich zvedavosti. „Najviac ma pobavila otázka od jedného pána, keď som len pripravovala stenu, či robím charitatívne práce na opravu stien (smiech),” prezrádza Amanda a dopĺňa, že stretnutia so Solinkármi  boli veľmi príjemné.  „Počas celej realizácie maľby sa ľudia zaujímali a všímali si, že sa niečo deje. Chodievali za mnou pravidelne obyvatelia z okolitých bytoviek, popýtať sa, podporiť povzbudivým slovom, alebo sa len pozrieť na maľovanie. Koncom projektu som už poznala rodiny s deťmi, ľudí, čo chodili venčiť psíkov alebo dôchodcov, ktorí išli na prechádzku. Niekedy sa len prišli porozprávať aký mali deň, čo varili atď...  Najčastejšia reakcia ľudí bola: „Nebojíte sa, že vám to zničia čmáranicami?”  alebo „Hlavne nech to nezničia nejakí vandali.”  Prišlo mi veľmi milé, že za mnou chodilo veľa detí, niektoré z nich sa inšpirovali a doniesli mi ako darček obrázky, čo vytvorili. Mám doma rozkošnú zbierku týchto maľbičiek.


 

Pri tvorbe motívu maľby reagovala Amanda na umiestnenie a okolie budovy, aby dizajn dobre zapadal do prostredia. „Výmeníčka“ sa nachádza v blízkosti detského ihriska a je obklopená stromami, preto zvolila prírodný námet o vtáctve v modernom ilustratívnom prevedení s edukatívnym odkazom. Dizajn musel prejsť hodnotiacou komisiou, ktorá bola zložená z poslancov za Solinky a riaditeľa Byttermu, aj odborným posudkom od galérie Tri steny. „Čo ma úprimne potešilo, návrh schválili na prvýkrát a nevyžadovali žiadne zmeny,“ teší sa zo spolupráce Amanda.


 

Spoluiniciátor maľby, poslanec za Solinky Peter Cibulka  je veľkým zástancom kvalitných grafity, ktoré osviežujú verejný priestor klasických „betónových džunglí“, o čom svedčí ich narastajúci počet na tomto sídlisku.  „Streetart Radosť zo života  vznikol na základe spolupráce medzi mnou, umelkyňou Amandou Čils, vedením Byttermu, galériou Tri steny a ostatnými poslancami za Solinky. Myslím, že toto Amandino dielo je výnimočné a nestratilo by sa v žiadnej svetovej metropole. Som veľmi rád, že Amanda urobila takéto niečo práve v Žiline a na Solinkách. S Byttermom už takto spolupracujeme niekoľko rokov a výsledkom sú aj ďalšie veľké streetarty na ich „výmeničkách“ na Solinkách. Je podľa mňa dôležité, aby boli takéto maľby  súčasťou verejného priestoru a naše sídlisko a mesto sa tak stalo jednou veľkou otvorenou galériou. Verím, že naša spolupráca bude pokračovať aj ďalej." 


 

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod