Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Rekonštrukcia bábkového divadla je na dobrej ceste

Obnova žilinského bábkového divadla stála pre byrokraciu takmer rok. Dnes už žije čulým stavebným ruchom a vyzerá to tak, že ho už na jeseň slávnostne otvoria.

03.02.2014 | 14:30

ŽILINA. Pôvodne sa do obnovy bábkového divadla mali pustiť ešte v lete v roku 2012. Pre nedodané odborné stanovisko od Úradu pre verejné obstarávanie sa musela rekonštrukcia preložiť na neurčito. Keď orgán štátnej správy ani po viacnásobných žiadostiach zo strany Žilinského samosprávneho kraja nereagoval, župa zrušila pôvodné obstarávanie a vyhlásila nové. „K uzavretiu zmluvy s novým dodávateľom došlo vlani v lete, kedy sa začali investičné aktivity, ktoré by mali byť ukončené v septembri 2014,“ hovorí riaditeľ Bábkového divadla Žilina Peter Tabaček.

S kompletnou obnovou, ktorá má zachovať priestor divadla, ako si ho divák pamätá a zároveň ho zmodernizovať, začali teda s ročným meškaním. Budovu plánujú zatepliť, vymeniť okná, vyvýšiť strop nad javiskom, obnoviť foyer, zmodernizovať javisko a divadelnú techniku, zlepšiť akustiku a taktiež zabezpečiť bezbariérový prístup pre divákov.

Aj keď je bábkové divadlo momentálne v rekonštrukcii, neznamená to, že jeho herci spia na vavrínoch. Sú aktívni počas celej doby obnovy. „Bábkové divadlo Žilina sa na obdobie rekonštrukcie divadla, počas ktorého nemôže využívať vlastné priestory, orientuje na zájazdovú činnosť v rámci regiónu a celého Slovenska. Nezabúdame ani na žilinského diváka a hráme v Dome odborov, v Mestskom divadle, na Stanici Žilina–Záriečie a v iných kultúrnych priestoroch prímestských častí a priľahlých obcí,“ vysvetľuje riaditeľ.

Spolu so slávnostným otvorením bábkového divadla, ktoré je naplánované na druhú polovicu tohto roka, plánujú žilinskí bábkoherci uviesť i niekoľko nových inscenácií. „Pripravujeme predstavenia, ktoré budú určené tak pre detského, ako aj dospelého diváka a tešíme sa na stretnutie v nových priestoroch,“ dodáva Peter Tabaček.

Projekt rekonštrukcie Bábkového divadla je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja EÚ v rámci programu cezhraničnej spolupráce s Poľskou republikou. Náklady na obnovu sú vyčíslené do jedného milióna eur.
 

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod