Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Zaujalo nás

Roman Sokol: Všetko o hormóne, ktorý robí muža mužom

Za čo všetko je zodpovedný mužský testosterón a čo spôsobuje jeho nedostatok? Na otázky nám odpovie MUDr. Roman Sokol, PhD., MPH, z URL Clinic v Trenčíne.

31.07.2024 | 20:45

Ako možno z lekárskeho hľadiska definovať testosterón? Je pravda, že testosterón je dôležitý, pretože už počas vývoja v maternici určuje vývoj pohlavných orgánov tak, aby sa vyvinuli semenníky a penis, nie ženské pohlavné orgány?

Áno, je to pravda. Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý sa tvorí v semenníkoch a nadobličkách. Zodpovedá za správny vývoj muža a za jeho sexuálnu orientáciu. Je zodpovedný za vývoj spermií, sekundárnych mužských znakov, ako sú mužský hlas, ochlpenie, vývoj svalstva, psychický stav a množstvo ďalších vecí.

Kde sa berie testosterón? Ktorá žľaza je zodpovedná za jeho vylučovanie?

Samotný testosterón sa tvorí v 95 – 97 percentách v semenníkoch a v približne troch percentách v nadobličkách. Samotný testosterón nie je biologicky účinný. Jeho účinná biologická forma je dihydrotestosterón. Práve ten môže za definovanie mužských znakov.

Akú správnu hladinu testosterónu by mal mať muž v okolí 20 – 30 rokov?

Rôzne laboratória určujú rôznu normu testosterónu. Laboratórium na našej klinike má minimálnu hodnotu testosterónu 7 nmol/l. Pokiaľ má muž hladinu nižšiu, než je táto hodnota, je nutné vyšetrenie opakovať, keďže nemožno na základe jedného vyšetrenia stanoviť u pacienta nízku hladinu testosterónu.


 

Aké sú základné vyšetrovacie postupy a metódy, keď príde muž na vyšetrenie testosterónu?

Veľmi dôležitá je celková anamnéza muža. Dávame im vyplniť aj dotazník, ktorý sa venuje andropauze a pozostáva z 18 otázok, ktoré muž vyplní, a my sa vieme podľa odpovedí zorientovať. Následne je dôležité palpačné vyšetrenie semenníkov a pohlavných orgánov, lekár si všíma aj sekundárne pohlavné znaky, teda aké je ochlpenie, aká je fyziognómia pacienta, svalovina. No a v neposlednom rade je dôležitý odber krvi, kde sa vyšetrí aktuálna hladina testosterónu. Ten sa má realizovať medzi 7.00 – 10.00 hod., keďže testosterón má cirkadiánny rytmus. Nemá sa vyšetrovať len hladina celkového testosterónu, ale aj hladina biologicky dostupného testosterónu a hladina testosterónu, ktorý je viazaný na bielkoviny a nie biologicky účinný. Ide o tzv. sexual hormone binding globulin. Z týchto všetkých hodnôt sa ráta „free androgen index“ – výpočet voľného androgénu.

Je pravda, že v mužskom tele sa nachádzajú aj ženské pohlavné hormóny?

Áno je to pravda a rovnako je pravda, že v ženskom tele sa nachádzajú aj mužské pohlavné hormóny. Ženské pohlavné hormóny sú estrogén a progesterón a tým mužským je už spomínaný testosterón.

Aké sú príznaky nedostatku testosterónu?

Príznaky môžeme rozdeliť do troch skupín. Ide o tzv. somatické príznaky, a síce pokles telesnej sily, redukcia hodnoty, ubúdanie celkového pocitu zdravia, bolesti kĺbov, svalov, nadmerné potenie, problémy so spánkom, častý pocit únavy. Rovnako sa však nízka hladina testosterónu prejavuje aj po psychickej stránke, a to formou nervozity, podráždenosti, vnútorného napätia a pocitu nespokojnosti a vyhorenia. Nemenej vážne sú však aj problémy v intímnej sfére ako pokles libida či neschopnosť dosiahnuť erekciu. Pokiaľ muž trpí zníženou hladinou testosterónu, prítomné sú všetky skupiny príznakov.

Aké sú príčiny nedostatku testosterónu?

Príčin môže byť veľmi veľa. Treba si uvedomiť, že aj napriek tomu, že testosterón je tvorený v semenníkoch a nadobličkách, avšak jeho regulácia ide po hypotalamo-hypofýznej osi v mozgu, a teda príčiny môžu byť zapríčinené nádorovými ochoreniami, genetickými ochoreniami či jednoducho vekom. Odhaliť, čo stojí za zníženou hodnotou testosterónu, môže byť veľakrát veľmi ťažké. K zníženiu testosterónu však dochádza aj s pribúdajúcim vekom. Ďalšou kategóriou sú muži po 40-tke, ktorí pracujú na vrcholových pozíciách a často sú pod stresom.


 

Akými prostriedkami si môže muž zvýšiť hladinu testosterónu? Čo bylinky, výživové doplnky?

Osobne si nemyslím, že bylinky majú vplyv na hladinu testosterónu v krvi. Sú však lieky vo forme gélov, injekcií či tabletiek. Každé má svoju výhodu. Injekčná liečba sa realizuje formou aplikácie 1x za tri týždne alebo 1x za tri mesiace. Na našom pracovisku používame zväčša tie, ktoré sa aplikujú 1x za 3 mesiace. Ide o olejovú injekciu, ktorá sa pichá hlboko do gluteálneho svalu, pričom testosterón má postupné uvoľňovanie. Naši pacienti majú pri tejto forme liečby vynikajúce výsledky. Tabletková forma momentálne na Slovensku nie je dostupná. Výhoda je, že pacient ich môže kedykoľvek vysadiť. Nevýhodou je, že ľudia často zabúdajú – tabletku neužijú a testosterón jednoducho opäť klesá. Toto sa pri injekcii nestane, pretože, ako som spomínal, má postupné uvoľňovanie a aplikuje sa raz za 3 mesiace. Aktuálne je veľmi moderná forma gélu, pri ktorej si pacient aplikuje gél každé ráno na rameno. Tu sa však môže rovnako ako pri tabletkách stať, že pacient na aplikovanie zabudne.

Ako si zvýšiť hladinu testosterónu prirodzeným spôsobom, bez liekov?

Prirodzeným spôsobom bez liekov nie je možné zvýšiť hladinu testosterónu v krvi. Pokiaľ má muž nízku hladinu testosterónu súvisiacu s jeho životným štýlom a prostredím, dokáže ju dať do normy zmenou návykov, stravy, redukciou stresu, znížením hmotnosti a podobne. Ak však ide o závažnejšie dôvody, lieky sú takmer vždy nevyhnutné.

A čo vzťah libido a sexuálny apetít smerom k testosterónu?

Ak ľudia nemajú dostatočnú hladinu testosterónu, nemajú ani libido, a teda potrebu sexuálnej aktivity. Ide o priamoúmerný vzťah. Keď je hodnota testosterónu v norme, sexuálny život jedinca je v poriadku tiež – aspoň pokiaľ ide o zdravie.


 

Zaujímajú sa muži v súčasnosti o problematiku testosterónu? Chcú vedieť, v akom stave je ich primárny pohlavný hormón?

Naši muži sa určite zaujímajú o problematiku testosterónu a mnoho z nich chce vedieť, v akom stave je ich primárny pohlavný hormón. Je nutné im všetko vysvetliť. Na našom pracovisku im odoberieme krv, vyplnia dotazník a následne sa s nimi porozprávame a preberieme ich anamnézu, životný štýl, návyky a podobne. Vo väčšine prípadov ide o vysokoškolsky vzdelaných mužov vo vrcholových pozíciách, ktorí nás vyhľadajú, lebo sa o svoje zdravie a túto problematiku zaujímajú viac než ostatní. Dôležité je navštíviť odborníka a nepreferovať samodiagnostiku a rôzne výživové doplnky. Na našom pracovisku sme pomohli už mnohým mužom a naše výsledky hovoria za všetko.


 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod