
Dnes sú verejnosti k dispozícii veľmi rôznorodé informácie o probiotikách či prebiotikách. Začnime teda úplne od základu – čo sú probiotiká?
V roku 2001 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definovala probiotiká ako „živé mikroorganizmy, ktoré ak sú podávané v primeraných množstvách, prinášajú hostiteľovi zdravotné benefity“ (FAO/WHO, 2001). Definícia sa zdá pomerne jednoduchá a jasná, no denno-denne sa stretávame s nepochopením definície dokonca aj u odborníkov, keď odporúčajú hocijaké probiotiká na základe toho, aby mali čo najviac kmeňov a najviac miliárd baktérii. Alebo tvrdia, že probiotiká sú v potravinách ako bryndza, kefír alebo kapusta. Aby bolo možné mikroorganizmus považovať za probiotický, musí spĺňať kritériá pre výber probiotických mikroorganizmov.
Zdá sa to pomerne jasné a jednoduché, no až 90% produktov na trhu túto definíciu nespĺňa. Aby ste preparát mohli nazvať probiotikom, musíte o ňom uvažovať ako o lieku. Pri acylpyríne viete, že aby vám znížil horúčku, musí v ňom byť dávka 500mg kyseliny acetylsalicylovej. Takisto napríklad aj cielené probiotikum na imunitu, musí obsahovať v dennej dávke 1 miliardu baktérií kmeňa Lacticaseibacillus rhamnosus CRL 1505, pretože to je dávka, u ktorej bol klinicky preukázaný účinok na aktiváciu imunitných buniek na sliznici čreva aj na sliznici dýchacích ciest.
Preto opakovane upozorňujeme aj na to, že kyslá kapusta, kimchi, kombucha, bryndza či iné potraviny neobsahujú probiotiká. Môžu obsahovať živé alebo mŕtve priateľské baktérie, no nespĺňajú definíciu probiotík, pretože neviete aké kmene, v akých množstvách a akom stave sa v danej potravine aktuálne nachádzajú. Napríklad v kyslej kapuste stúpa počet a pestrosť živých mikroorganizmov do 14. dňa od naloženia kapusty do suda, potom ich počet začne klesať. U bryndze záleží na hygienických návykoch baču, zložení pastvy a ročnom období, aké zloženie mikroorganiozmov bude obsahovať, a aj to sa samozrejme mení v čase.
„Nie je vhodné užívať probiotiká podľa toho, koľko kmeňov alebo mld. baktérií obsahujú - to, že je nejaké číslo vysoké, vôbec nie je znakom kvality.“
Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami? Musia sa užívať bezpodmienečne spolu?
Zásadný rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami spočíva v tom, že probiotiká sú živé mikroorganizmy, zatiaľ čo prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy. Súčasnú vedeckú definíciu prebiotík vypracovala skupina odborníkov na mikrobiológiu, výživu a klinický výskum, ktorú v roku 2016 zvolala Medzinárodná vedecká asociácia pre probiotiká a prebiotiká (ISAPP). Tá prebiotiká definovala ako „substrát, ktorý je selektívne využívaný mikroorganizmami hostiteľa a prináša zdravotné výhody“. Prebiotiká sú teda nestráviteľné zložky potravy, ktoré selektívne podporujú rast alebo aktivitu črevných baktérií a pozitívne ovplyvňujú zloženie a funkčnosť črevnej mikrobioty tráviaceho traktu s priaznivým vplyvom na zdravie. Prebiotiká zvyšujú účinnosť probiotických mikroorganizmov, ale nemusia sa užívať bezpodmienečne spolu s probiotikami.
Synbiotiká sú prípravky zložené z probiotických mikroorganizmov a vhodných prebiotík. Tu narážame na časté zavádzanie spotrebiteľov, pretože napríklad inulín, ktorý pridávajú do mnohých preparátov, nazývame prebiotikom až od dávky 5g. Väčšina preparátov však v dennej dávke neobsahuje ani 1g. S prebiotikami je to ako s krmivom v zoologickej záhrade. Ak chcete, aby do ZOO chodilo viac detí, musíte pridať viac banánov, aby tam bolo viac opíc.
Preto, ak máte časté zápaly, tak chcete nakŕmiť napr. baktérie Faecalibacterium prausnitzii, ktoré predstavujú približne 5 % celkovej črevnej mikrobioty, ale u niektorých ľudí sa to môže vyšplhať až na 15 %. Tieto baktérie prostredníctvom fermentácie vlákniny z ovsa produkujú butyrát, a práve produkcia butyrátu z nich robí dôležitého člena črevnej mikrobioty, ktorý bojuje proti zápalom.
Ako je na Slovensku regulovaný trh s týmito výživovými doplnkami? Čo musia spĺňať, aby sa dostali do ponuky lekární?
Trh je bohužiaľ regulovaný nedostatočne, a preto až neuveriteľne vysoké percento výživových doplnkov nespĺňa, prípadne neobsahuje to, čo sľubuje. Dve nedávne veľké štúdie v Taliansku a v Poľsku preukázali, že až 80% probiotík v lekárňach neobsahovalo kmene alebo počty baktérií, aké deklarovali na obale. Taktiež sa nedostatočne kontroluje používanie zdravotných tvrdení pri propagácii, a tak sa veľmi často stáva, že aj pri probiotikách neseriózni predajcovia sľubujú nesplniteľné účinky.
Probiotiká sú u nás kategorizované ako výživové doplnky. Sú to teda potraviny určené na doplnenie prirodzenej (bežnej) stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne alebo iné látky s výživovým alebo fyziologickým účinkom, samostatne alebo v ich vzájomnej kombinácii. Umiestňujú sa na trh v dávkovej forme, ako sú kapsuly, tablety, pilulky, vrecúška s práškom, ampulky s tekutinami, a ostatné podobné formy tekutín a práškov. Tu sa stretávame napríklad s problémom pri tekutých, tzv. „tyndalizovaných probiotikách“ čo je rozporuplný názov, pretože tyndalizácia znamená prakticky uvarenie baktérií, ktoré teda nie sú živé. Definícia probiotík však hovorí, že musí ísť o živé mikroorganizmy.
Každá fyzická osoba - podnikateľ alebo právnická osoba (prevádzkovateľ) má len povinnosť oznámiť umiestnenie výživového doplnku na trh v Slovenskej republike. Zaevidovanie výživového doplnku bude v registri výživových doplnkov vykonané po uhradení správneho poplatku. Tam celá regulácia žiaľ končí, a teda môže na trh umiestniť prakticky kto chce, čo chce, a štát sa nezaoberá tým, či to nie je škodlivé alebo klamlivé.
Aby mohol byť napríklad konkrétny kmeň mikroorganizmu považovaný za probiotický musí spĺňať selekčné kritériá pre výber probiotických mikroorganizmov. To znamená, že musí byť bezpečný, odolný voči prostrediu tráviaceho traktu, odolný voči podmienkam pri spracovaní a skladovaní, nesmie produkovať histamín, patogény ani toxíny, nesmie prenášať odolnosť voči antibiotikám, musí byť schopný priľnúť na sliznicu čreva, produkovať prospešné bioaktívne látky a musí byť klinicky overený ako prospešný pre organizmus človeka. To však viac ako 90% produktov na trhu, ktoré sa označujú za probiotiká, nespĺňa.
Už 25 rokov organizujete najväčšiu medzinárodnú vedeckú konferenciu o probiotikách, IPC -International Scientific Conference on Probiotics, Prebiotics, Gut Microbiota and Health. Ako vznikla táto myšlienka?
Myšlienka organizovať Medzinárodnú vedeckú konferenciu o probiotikách, prebiotikách, črevnej mikrobiote a zdraví (IPC) vznikla pred viac ako dvadsiatimi rokmi v rámci nášho výskumného tímu Oddelenia gnotobiológie v Košiciach, ktorý som viedol v rokoch 1992 – 2006. K jej založeniu nás viedla snaha o vybudovanie širokej siete nielen domácej, ale aj medzinárodnej spolupráce a kontaktov so špičkovými pracoviskami v oblasti probiotického výskumu v celosvetovom meradle, ktorá by nám umožnila neustálu výmenu poznatkov a skúsenosti získaných v rámci výskumu. Dnes môžem pokojne konštatovať, že náš zámer sa nám podarilo splniť nad všetky naše očakávania. Naše úsilie vyústilo aj zapojením sa do riešenia desiatok medzinárodných výskumných projektov Európskej únie. Našimi partnermi v projekte boli špičkové výskumné pracoviská z Nemecka, Holandska, Dánska, Škótska, Švajčiarska, Nórska či Poľska, ale aj z Japonska, Južnej Kórei, USA či Mexika. Získali sme nové poznatky zo spoločného výskumu a medzinárodná spolupráca významne podporila aj odborný rast našich kolegov.
Prvú konferenciu IPC sme zorganizovali v roku 2000 v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách a zúčastnilo sa jej 90 delegátov z 20 krajín. Bola vôbec prvou konferenciou vo svete, ktorá mala v názve „probiotiká“ a stala sa jedným z najvýznamnejších svetových vedeckých podujatí v oblasti probiotického výskumu. Vtedy bolo výskumu probiotík málo, a preto sa konferencia nekonala každý rok, no dnes by sme ju naplnili kvalitným programom aj každé 4 mesiace.
„Názov kmeňa s označením písmenami / číslami by mal byť uvedený v popise prípravku, napr. Lactobacillus rhamnosus GG. “
Veľkú zásluhu na budovaní našej konferencie majú moji kolegovia, ale zároveň musím spomenúť osobný prínos môjho syna Norberta, ktorý ju organizuje už 25 rokov. Vedie 20-členú medzinárodnú vedeckú komisiu, organizačný sekretariát, stará sa s nasadením o zháňanie financií aj kvalitných rečníkov vďaka čomu mávame okolo 400 účastníkov z viac ako 80 krajín celého sveta. Tohto roku organizujeme v Aténach už 18. ročník v dňoch 22. – 24. júna 2025 a nebude chýbať ani moja prednáška z nášho najnovšieho výskumu a vývoja.
Aké sú teda vedecky podložené priaznivé účinky probiotík?
Výskum oblasti probiotík zaznamenal mimoriadny rozmach predovšetkým v období ostatných tridsiatich rokov a náš výskumný tím mal veľké šťastie, že sa svojimi aktivitami mohol stať jeho súčasťou. Probiotiká po ich užití prichádzajú do kontaktu s prostredím tráviaceho traktu, črevnou bariérou a črevnou mikrobiotou, ktorá sa podieľa na riadení mnohých životných funkcií nášho organizmu, vrátane imunity, metabolizmu, črevnej bariéry, činnosti centrálnej nervovej sústavy, cirkadiánneho rytmu a ovplyvňuje aj účinnosť a toxicitu liekov. Probiotické mikroorganizmy v závislosti od ich vlastností, môžu priamo alebo prostredníctvom metabolitov, ktoré produkujú, ovplyvňovať zloženie, rozmanitosť a funkčnosť črevnej mikrobioty, ale aj mnohé z uvedených pre život nevyhnutných procesov. Účinky probiotík sú kmeňovo-špecifické. Probiotiká učinkujú na troch úrovniach: úrovni črevnej mikrobioty, črevnej bariéry a úrovni celého organizmu. Výskum preukázal, že rôzne probiotiká môžu priaznivo ovplyvniť imunitu, môžu bojovať proti zápalom, pozitívne ovplyvňujú trávenie, rast kostí, stav srdcovocievneho systému, kože, vašu náladu či vznik neurodegeneratívnych ochorení. Starajú sa o črevnú bariéru, ktorá vás chráni pred vonkajším prostredím, čo predstavuje všetko, čo zjete a vypijete. Výrazne ovplyvňuje činnosť centrálnej nervovej sústavy. Probiotiká bránia rastu škodlivých mikroorganizmov a niektoré z nich znižujú hladinu LDL cholesterolu.
Najdôležitejšie, čo si však musíte zapamätať je, že účinok probiotík je „kmeňovo špecifický“, to znamená, že iný kmeň má na organizmus iné účinky. A tu je ďalší kameň úrazu, pretože ak vedľa seba postavíte Lactobacillus rhamnosus GG a Lactobacilus rhamnosus gr-1, na prvý pohľad vyzerajú veľmi podobne, no jeden bráni vzniku ekzémov u detí a druhý sa stará o ženské vaginálne zdravie. Problém je, že 90% preparátov na trhu má na krabičke napísané len Lactobacillus rhamnosus, no neviete ktorý, a tých kmeňov sú stovky.
Z reklám poznáme najmä blahodárny efekt probiotík na imunitu, je teda imunita naozaj v črevách?
Na základe súčasných poznatkov vieme, že približne 70-80 % všetkých buniek nášho imunitného systému sa nachádza v tráviacom trakte. Je to preto, lebo povrch čreva, keby sme ho rozprestreli, je mnohonásobne väčší ako povrch našej kože. Je to teda najväčšia styčná plocha nášho tela s vonkajším prostredím, ktoré doň vstupuje našimi ústami. Vývoj imunitného systému sa formuje, podobne ako aj vývoj črevného mikrobiómu, od prvého dňa vášho života. Črevný mikrobióm pritom zohráva kľúčovú úlohu v správnom vývoji a riadení imunity. Je preto veľmi dôležité, aby sa samotný črevný mikrobióm formoval v čo najlepších podmienkach už od narodenia. Práve preto neustále prízvukujeme mamičkám, aby sa starali o svoj mikrobióm, pretože už počas tehotenstva a následne pri pôrode a kojení priamo zakladajú a ovplyvňujú imunitu ako aj všetky ostatné zložky zdravia nového človeka. To, aký základ dajú svojmu dieťatku v prvých 1000 dňoch, významne ovplyvní jeho zdravotný stav v neskoršom období jeho života a dospelosti. V tom im môžu pomáhať aj špecifické probiotické kmene a prebiotické zložky stravy.
Môže zdravý človek užívať probiotiká len preventívne, napríklad kvôli imunite? Ako dlho bez prestávky je vhodné ich užívať?
Probiotiká by sa mali užívať predovšetkým na prevenciu, hoci výsledky súčasného výskumu poukazujú na skutočnosť, že ich užívanie má svoje opodstatnenie aj v podpornej liečbe mnohých chorôb a zvládaní rôznych syndrómov. Ich využitie v podpornej terapii je však potrebné vždy konzultovať s ošetrujúcim lekárom. V súčasnosti máme k dispozícii aj cielené probiotiká, ktoré obsahujú probiotické mikroorganizmy so špecifickými účinkami, ktoré sú vhodné na prevenciu a v spolupráci s ošetrujúcim lekárom aj na podpornú terapiu konkrétnych chorôb. Dĺžka ich užívania závisí od akútnosti problému, ktorý nimi chcete riešiť, a aj od toho, ako rýchlo po ich vysadení sa problémy znova vrátia. Rôzne probiotické kmene majú rôznu „washout periódu“ to znamená, že niektoré osídlia vaše črevo len na krátko, iné ho môžu kolonizovať aj niekoľko týždňov či mesiacov. Na to, aby ste dosiahli zmenu v mikrobióme, však všeobecne odporúčame probiotiká užívať minimálne po dobu troch mesiacov.
Skúsme si teda zhrnúť: Kedy siahnuť po probiotikách?
Probiotiká by sa mali užívať predovšetkým cielene. Športovci by mali užívať kmene na regeneráciu a zvyšovanie výkonu, ženy na prevenciu vaginóz, deti na prevenciu chorôb v záťažových obdobiach -napríklad v zime alebo po prázdninách pri nástupe do školy, alergici v alergických sezónach na prevenciu, ľudia s úzkosťami a depresiami napríklad na jeseň na psychickú pohodu, alebo dovolenkári počas cesty do exotických krajín, aby sa vyhli faraónovej pomste či infekcii dýchacích ciest. Rôzne probiotické kmene sú vhodné na rôzne účely. Niektoré sú aj na úpravu narušenej črevnej mikrobioty počas a po užívaní antibiotík.
Probiotiká máte jednoducho užívať cielene a v spolupráci s ošetrujúcim lekárom aj na podpornú terapiu niektorých chorôb, napríklad pri celiakii, histamínovej alebo laktózovej intolerancii i pri niektorých črevných zápalových chorobách ako napríklad ulcerózna kolitída.
A rovnako tak otázka prebiotík: Kedy a pre koho sú vhodné?
Prebiotiká je vhodné užívať preventívne a v podstate stále. Aby ste si totiž pestovali zdravý a funkčný mikrobióm, musíte denne skonzumovať 5 pästí ovocia a zeleniny. No ruku na srdce, komu sa to podarí? Ja sám sa o to stále snažím, no len veľmi zriedkavo mi to skutočne vyjde. Tak ako probiotiká, aj moderné prebiotiká už vyvíjame ako cielené, teda také, ktoré vyživujú konkrétne skupiny bakteriálnych kmeňov, a tie následne ovplyvňujú konkrétne zložky vášho zdravia. Sú rôzne, vhodné pre deti, dospelých, na podporu funkčnosti črevnej mikrobioty, proti zápalom alebo proti zápche. Výskum preukázal, že ich vhodná kombinácia s probiotikami môže významne zvýšiť ich účinnosť. Kombináciu probiotík a prebiotík nazývame synbiotiká, pretože majú synergický efekt. Niektorí predajcovia ich mylne označujú ako symbiotiká od slova symbióza, a aj podľa toho dokážete odlíšiť neodborný prístup. Výsledky nášho výskumu preukázali, že prospešná je aj kombinácia omega-3 polynenasýtených mastných kyselín a probiotík, ktorá zvýšila schopnosť prospešných laktobacilov kolonizovať črevnú sliznicu, udržať sa na nej dlhšiu dobu a tiež ich účinnosť proti množeniu a rastu škodlivých baktérií.
Svoje 40-ročné vedecké skúsenosti aplikoval pri vývoji cielených probiotík a prebiotík s názvom iProbio.
Na internete alebo v lekárňach je veľmi široká ponuka probiotík. Ako si laik vie vybrať kvalitu?
Výber probiotík môže byť náročný, pretože na trhu existuje množstvo rôznych prípravkov. Kľúčovým pravidlom je vedieť, že účinok probiotík je kmeňovo špecifický a závisí od vlastností konkrétneho bakteriálneho kmeňa, prípadne kmeňov v probiotickom prípravku. Preto by ste si mali vyberať cielené probiotiká a cielené prebiotiká podľa konkrétneho účinku mikroorganizmov, ktoré obsahujú. Probiotiká bývajú cielené napríklad na podporu imunity, trávenia, potláčanie alergií, ženských problémov, zápchy alebo na užívanie počas antibiotickej liečby pre obnovu narušeného črevného mikrobiómu.
Podľa presného názvu kmeňa a jeho označenia je možné sa ľahšie zorientovať pri výbere probiotík a je dôležité si zistiť, ktoré konkrétne kmene probiotických mikroorganizmov uvedený prípravok obsahuje. Názov kmeňa doplnený o označenie písmenami a číslami by mal byť uvedený v popise prípravku na obale a príbalovom letáku. Podľa údajov o účinkoch uvedeného kmeňa, ktoré je možné vyhľadať, to uľahčí vybrať vhodné probiotikum. To je samozrejme pre laika náročné, a preto by to poctivý výrobca mal uviesť v popise produktu, prípadne tomu prispôsobiť jeho názov. Nie je vhodné užívať probiotiká podľa toho, koľko kmeňov alebo miliárd baktérií obsahujú, to že je nejaké číslo vysoké, vôbec nie je znakom kvality probiotika. Niektoré kmene majú klinické dôkazy už pri dávke 1 miliarda a na dosiahnutie želaného účinku stačí jeden jediný kmeň. Dôležité je vedieť, aký kmeň obsahujú, a aké má za sebou vedecké a klinické dôkazy.
„Dobre klinicky overené kmene sú drahé ako surovina, a preto aj tieto výrobky sú často oveľa drahšie ako preparáty, ktoré obsahujú 80 miliárd a 40 kmeňov, ktoré neboli správne klinicky a vedecky preskúmané a overené."
Ďalším znakom kvalitného probiotika je jeho balenie, pretože chceme, aby baktérie, ktoré obsahuje, vydržali životaschopné čo najdlhšie. Tekuté probiotiká majú spravidla veľmi krátku životnosť a v našom laboratóriu sme v mnohých preparátoch po 2 mesiacoch márne hľadali známky života. Taktiež neodporúčam probiotiká balené v blistroch (fóliové balenie), pretože k nim ľahko prenikne vlhkosť, ktorá prebudí baktérie k životu, no keďže nemajú čo jesť a ako sa množiť, skoro umierajú. Ideálne balenie je s desikantom - vysúšačom, či už vo vrchnáku hliníkovej dózy alebo ako vrecúško v plastovej dóze.
Aspoň na tieto dve veci – konkrétne kmene s označením číslami a/alebo písmenami (napríklad Lactobacillus plantarum LS01) a balenie, by som určite odporúčal opýtať pri nákupe probiotík lekárnika, aby ste si kúpili kvalitný produkt.
Alojz Bomba začal skúmať vplyv črevných baktérii na živé organizmy už v čase socializmu.
Mnoho ľudí by rado vyskúšalo personalizované probiotiká, no sú veľmi drahé a zároveň je opäť ťažké sa zorientovať na trhu. Skúsme priblížiť na akom princípe fungujú.
Personalizované probiotiká a prebiotiká sú kombinované prípravky, ktoré pripravujeme ručne, individuálne pre každého človeka na mieru. Vytvárame ich na základe analýzy črevného mikrobiómu, metabolómu a klinických údajov pacienta. Na základe uvedených analýz pomocou umelej inteligencie a špecifického algoritmu zvolíme vhodnú kombináciu probiotických mikroorganizmov a prebiotických zložiek. Ide však o také dávky, ktoré sa musia podávať v práškovej forme, pretože by človek musel užívať aj 15 toboliek denne.
Vieme, že budúcnosť patrí personalizovanej medicíne, umelej inteligencii a cielenej modulácii črevného mikrobiómu. Umelú inteligenciu si v tomto prípade netreba mýliť s Chat GPT. Ide o superpočítač, ktorý porovnáva výsledky viac ako 10 000 vedeckých a klinických štúdií s výsledkami analýzy mikrobiómu a zdravotnej anamnézy. Na základe toho navrhuje kombináciu konkrétnych kmeňov s podpornými enzýmami, minerálmi a inými prebiotickými zložkami.
Na trhu sa dnes môžete stretnúť s mnohými ponukami analýz mikrobiómu, no v súčasnej dobe z nich človek nedokáže zhodnotiť zdravotný stav a určiť diagnózu. Pokiaľ výsledky neporovná so zdravotnou anamnézou umelá inteligencia a nevytvorí na základe toho návrh intervencie v podobe kombinácie probiotík s prebiotikami, je takáto analýza neužitočná.
Pre koho by ste ich odporučili a prečo je cena taká vysoká?
Personalizované probiotiká a prebiotiká odporúčam predovšetkým pri komplikovaných zdravotných stavoch. Vďaka tomu, že ich vytvárame človeku na mieru, dokážeme naraz adresovať riešenie viacerých súčasne sa vyskytujúcich zdravotných problémov u jedného človeka. Drahé sú preto, že analýzy robíme v najlepšom nemeckom analytickom laboratóriu a preparáty vyrábame ručne v špecializovanom farmaceutickom laboratóriu v Holandsku. Aj tieto kontakty sme získali vďaka našim medzinárodným spoluprácam a našej medzinárodnej konferencii.
"Prierezy črevnej steny. Prvá znázorňuje črevo zdravé, na druhej je črevo napadnuté ulceróznou kolitídou a vyzerá, ako keby ho zasiahol ponorný mixér. Na tretej snímke je črevo napadnuté ulceróznou kolitídou a ošetrené probiotikami, konkrétne kmeňom Lactobacillus plantarum LS01, ktorý sme izolovali v našom laboratóriu a následne patentovali. Na tomto obrázku chcem demonštrovať, že probiotiká nie sú otázkou viery, ale vedeckých a klinických dôkazov, akými sú aj tieto zábery."
VIZITKA:
Kto je MVDr. Alojz Bomba DrSc.
Vzdelanie: Doktor veterinárnej medicíny MVDr.; Kandidát vied CSc., PhD.; Doktor vied DrSc.
Pracovné úspechy: Autor 72 karentovaných a 3 impaktovaných vedeckých publikácií a 5 kapitol v zahraničných vedeckých monografiách. Počet citácií prác Dr. Alojza Bombu je 1866 a h-index 23.
Spoluautor patentu a autor a spoluautor 5 úžitkových vzorov.
Zodpovedný riešiteľ a riešiteľ 19 výskumných projektov (12 projektov je z oblasti aplikovaného výskumu).
Spoluzakladateteľ Laboratória gnotobiológie, jediného pracoviska svojho druhu na Slovensku a spoluzakladateľ Medzinárodnej vedeckej konferencie o probiotikách, prebiotikách, črevnej mikrobiote a zdraví.
Autor konceptu potencovaných probiotík.
Ocenenia:
2003 – Diplom za rozvoj vedy v oblasti veterinárskeho lekárstva udelený Slovenskou akadémiou pôdohospodárskych vied
2012 - čestný titul "Honored Professeur“ udelený Ústavom mikrobiológie a imunológie I. I. Mečnikova Ukrajinskej akadémie lekárskych vied
2012 - Cena primátora Košíc za podiel na vytvorení centra integrujúceho potenciál pracovísk v oblasti výskumu a využitia probiotík a naturálnych bioaktívnych látok v humánnej a veterinárnej medicíne
2015 – Cena za transfer technológií na Slovensku 2015 v kategórii Inovácia s najväčším potenciálom pre uplatnenie v praxi spolu s MVDr. Ladislavom Strojným, PhD.
2018 – Udelenie pamätnej medaily dekana UPJŠ Lekárskej fakulty
Rodina: manželka Darina, syn Norbert a brat Milan Alexander
Silné stránky: cieľavedomosť, vytrvalosť, tímová spolupráca, pokora
Záľuby: šport, literatúra a cestovanie
Životné motto: Cesta je cieľ.