Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Šport

ROZHOVOR – Dušan Balog: Verím, že čoskoro nebude hanba byť členom bezpečnostnej služby na futbale

Veľké športové podujatia sa už nedokážu zaobísť bez príslušníkov bezpečnostných služieb. Futbalový klub MŠK Žilina už dlhé roky stavia na overenej spolupráci so spoločnosťou BALJAK Security a o tejto síce náročnej, no pre verejnosť dôležitej práci nám porozprával majiteľ firmy Dušan Balog (56).

19.07.2024 | 16:27

Koľko rokov je vaša spoločnosť súčasťou futbalových zápasov Žiliny? Spomeniete si aj na váš prvý pracovný duel?

Od roku 2009 sme v kontakte s MŠK Žilina a prežili sme si toho už viac než dosť. Prvý zápas sme mali veľmi zaujímavý, lebo sme zabezpečovali zápas s Hajdukom Split. Síce v meste boli strety fanúšikov, no na štadióne sme to zvládli, i keď to bol poriadny masaker. V podstate sme už dlhšie mali ponuku, no laicky povedané nepotrebovali nás. Tento zápas však zmenil videnie potreby bezpečnostnej služby, ktorá sa prezentuje mladými mužmi v produktívnom veku a nie dôchodcami.

Za pätnásť rokov sa dá zrejme hovoriť o obojstrannej dôvere. Vnímate to rovnako?

Súhlasím, a to si veľmi cením od predstaviteľov klubu MŠK Žilina. Nie je to pár ľudí, čo robia okolo jedného zápasu, náš rekord v Žiline bol 250 členov bezpečnostnej služby. My na obyčajný ligový zápas dávame okolo 60 ľudí, preto obojstranná dôvera je mimoriadne dôležitá.

Máte v deň zápasu už ten pracovný stres a tŕpnete, aby sa nikdy nič zlé nestalo?

Je to súčasť môjho dňa, neviem to z hlavy vytlačiť, no snažím sa to postupne zvládať. Najzaujímavejšie na našej práci je, že keď sa nič nedeje, nič sa o nás nehovorí, tak sme v pohode. Vždy toto hovorím rozhodcom, že sme na spoločnej jednej lodi. Ak našu prácu nekomentujú novinári či fanúšikovia, tak to robíme dobre.


 

Myslíte si, že po atentáte na premiéra Fica sa zvýši na Slovensku dopyt po SBS?

Naše povolanie je dlhodobo v krajine podceňované. Optika organizátora je jednoduchá, nič sa nestalo, tak prečo by som mal potrebovať SBS? Vždy im hovorím, že týmto modelom myslenia nepotrebujeme ani záchranárov, hasičov a podobne. Nechcem špekulovať, ale po týchto udalostiach v súvislosti s čelným predstaviteľom štátu budú požiadavky na zabezpečenie SBS počas rôznych akcií vyššie.

Príde niekedy čas, že táto práca bude viac váženou? Predsa, neraz na športovom podujatí si príslušník bezpečnostnej služby vypočuje mnoho nevyberavých slov...

Zákon o organizovaní športových podujatí hovorí o počtoch či nárokoch na SBS, futbalové a hokejové zväzy na to reagujú, čo je dobré a potom to bude viac vážená profesia. Jednoducho to nebude hanba byť na futbale SBS-kár.


 

Aké podujatia zabezpečujete v žilinskom regióne?

Dlhodobo spolupracujeme s rôznymi obcami, k tomu s hokejovým klubom Vlci Žilina. Trochu ma mrzí, že kultúrne podujatia nemajú nad sebou spomínaný zákon. Nám prichádzajú ponuky s prosbou napríklad o 10 členov SBS na 5000 divákov, lebo im to vraj stačí. Oponujem, že to je málo a radšej tieto objednávky neberiem, lebo to je už skoro istý problém. Samozrejme, vďakabohu, že sa nič na tých akciách nestane, organizátor má ušetrené prostriedky, ale toto ma dosť hnevá, že aj kultúra nemá nad sebou zákon. Zoberte si situáciu z Trenčína, keď sa hral hokejový zápas a začal striekať čpavok. Bolo potrebné okamžite vykonať evakuáciu, čo sa podarilo, a v tejto situácii boli kolegovia z Trenčína mimoriadne potrební a vďaka ich počtom aj úspešní.

Verejnosť bude určite zaujímať aj ponúkaný plat. Viete ho prezradiť?

Nemám s tým problém, my dávame našim ľuďom 6 – 10 eur na hodinu podľa náročnosti podujatia. Nie je to zas suma, že by si SBS-kár zaslúžil, aby na neho fanúšikovia nenadávali, je to skôr privyrobenie si k svojej prvotnej práci. Tiež tento proces je o dôvere, my sme vo firme jedna rodina a snažím sa, aby vždy včas mali výplatu. Chcem znova oceniť žilinské kluby, že aj v tomto smere je naša spolupráca skvelá.


 

Špeciálne na hokeji sa viac zapotíte, keď im niekedy príde aj viac než štyri či päťtisíc divákov?

Vlci majú dobrú partiu ľudí, to je základ na dobré fungovanie. Vidieť, že chcú, a potom sa všetko dá. Nemáme s fanúšikmi problém, na ich zápasy sa vždy tešíme a to platí aj pre futbalistov.

Váš odkaz pre fanúšikov žilinských športov?

Rád by som fanúšikom povedal, že na zápasoch sme pre nich. Pre ich bezpečnosť a nie, aby nám nadávali. Skúste sa na nás pozerať inak, nie nás opľuť, kopnúť a udrieť si, ale sme na štadiónoch pre vás, aby sme vám pomáhali. Znova s rozhodcami máme toto podobné a obdivujem ich. Musia si toho vypočuť toľko, že to potom ja zvládam vo svojej hlave hravo. Skutočne obdivujem rozhodcov, osobne by som ich prácu nerobil.

 

 

KTO JE DUŠAN BALOG (56)?

Rodné mesto, bydlisko: Nitra, od roku 1999 Žilina

Rodinný stav: ženatý, dve deti

Pracovné skúsenosti: od roku 2008 členom SBS služby a jej majiteľ

Typická vlastnosť: dobrosrdečnosť

Cestovateľský sen: Škandinávia

Hobby: horolezectvo

Obľúbené jedlo: česká sviečková na smotane


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: cvak.sk, archív D.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod