Žilinský Večerník

5. október 2024 | Viera
| 6°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Festival Hudba sveta oslavuje desiate výročie: Čaro vytvára až priam rodinná atmosféra

Tvrdia, že prístup ku kultúre vonku nie je taký „škatuľkujúci“ ako u nás na Slovensku. To sú slová skupiny Balksansambel zo Žiliny, ktorá prišla do metropoly severného Slovenska s úžasným projektom pred desiatimi rokmi. Lídra kapely Martina Nogu vyspovedali deti z Mediálneho centra, o.z., pričom sa dozviete mnoho zaujímavých noviniek.

05.10.2024 | 18:00

Komu sa zjavila myšlienka rozbehnúť festival hudba sveta?

Napadlo to mne pred desiatimi rokmi, keď sme sa vracali s našou kapelou zo zahraničného festivalu. Prišlo mi na um, mať v našom regióne worldmusic festival, lebo dovtedy sme tu nič podobné nemali a dovolím si tvrdiť, že ani na Slovensku podobný formát vôbec v tom čase roku 2015 nebol. V produkcii som už vtedy pracoval nejaký čas, tak slovo dalo slovo a zjednotili sme sa celá kapela, že budeme pozývať hostí v rámci našich zahraničných kontaktov.

Spomeniete si ešte na prvý ročník tohto podujatia?

Mali sme veľké šťastie, že bola práve vtedy v Európe úžasný interpret z Nového Zélandu Gordon Tama. Najmä preto prišlo to prvotné nadšenie a spokojnosť s naplnením našich očakávaní. Postupne ďalšie roky pribúdali nové pracovné povinnosti a z nás ako organizátorov sme ostali celkovo traja z kapely. Robí sa nám festival dobre, lebo väčšinou, keď máme pozvánku hrania do zahraničia, tak my recipročne zahraničnú kapelu pozveme na náš festival.

Keď sa otočíte za seba a zbilancujete tých desať rokov, aké krízy ste museli prekonať?

Festivaly bývajú väčšinou pod holým nebom. My tým, že sme v interiéroch, tak tie vrtochy počasia nám našu prácu nekomplikujú. Veľká skúška bola aj u nás korona. Festival sa konal vždy na jar a v roku 2020 sme ho museli zrušiť ako všetci, čo sme ale nevzdali a urobili sme prvý a jediný krát online stream zadarmo len ako Balksansambel s Martinom Geišbergommir. Zožali sme veľmi slušný úspech, ale jednoznačne sme vyhodnotili, že to publikum je pre nás kľúčové. Ďalšie roky v obmedzeniach sme všetko prispôsobovali opatreniam a ustáli to. Keď sa zamyslím nad vašou otázkou, tak môžem skonštatovať, že sme asi dostatočne tvrdohlaví aby sme sa vzdali. Festival Hudba sveta je naša srdcovka.


 

Kto tvorí dramaturgiu programu celého festivalu?

Posledné roky ju robím ja sám, keďže chodievam na rôzne festivaly a konferencie a zisťujem, čo je nové vo svete. Posledné roky mi pomáha naša PR manažérka Saška Pastorková, ktorá chodieva zas na iné eventy. Bolo obdobie, kedy sa nám dalo častejšie navštevovať rôzne krajiny a zbierať kontakty, dnes už máme svoje rodiny, nové spolupráce a tak sme radi, ak sa nám podarí aspoň štyrikrát za rok vycestovať za hranice.

 V čom vnímate čaro tejto akcie, prezradíte nám niečo zo zákulisia vašej práce?

Prípravné obdobie sme traja až piati, ale samotný festival tvorí zhruba pätnásť členná zostava. Pekná otázka od vás v čom je čaro v zákulisí našej tvorby, ešte sme ju nikdy nedostali (úsmev). Je krásny v tom, keď vidíme našich hostí (kapely, interpretov), ako sa tešia z našich slovenských tradícií. Veľmi majú úspech naše halušky v Terchovej, vyhliadková veža na Straníku a podobne. Dovolím si tvrdiť, že náš festival má priam rodinný charakter a tým je presne okrem iného čarovný. Zahraničné kapely, ktoré sú fakt z diaľky, si musia googliť, kde je vôbec Slovensko a nie to samotná Žilina. My sa im snažíme z koncertu urobiť až priam zážitkový pobyt na Slovensku.


 

Čo doteraz radíte medzi najsilnejšie zážitky?

Máme dva také pamätné, ktoré sme si uvedomili, ale najmä sme dostali spätnú väzbu od divákov. Bol to koncert Izraelčanky Mira Awad, ktorá je z polovice Palestínka a z polovice Bulharka. Hrala koncert s nami, kde sme si naštudovali jej tvorbu a koncert sme mali na pôde Mestského divadla. Dnes netuším, ako sme tam dostali metalových hudobníkov. Milo nás prekvapilo keď chodili za nami, že vždy pre nich bol iba ich metalový žáner jedinečný, ale tu musia zložiť pomyselný klobúk dole. Druhý zážitok bol s fínskou interpretkou Maija Kauhanen, ktorá hrala úplne sama v novej Synagóge. V rámci efektu k jej tvorbe sme ju priam mysticky nasvietili. Spievala staré fínske uspávanky. Jej preklady sú celkom depresívne, veď severania sú celkovo trošku „pochmúrny národ“. Aj z toho dôvodu sme jej texty neprekladali, ale to čo „stvárala“ a vyžarovala bolo neskutočné. Hrala snáď každým kúskom tela. Na nohách mala perkusie v rukách ďalší nástroj a do toho spievala. Človek mal pocit, že je tam celá kapela. Objavil som ju v Poľsku na festivale, kde som ostal ako prikovaný a pritom som jej nerozumel ani slovo.

Aké máte vízie do budúcnosti s vaším festivalom?

Máme vysnený zoznam umelcov, ktorých chceme aby prišli na náš festival a ten sa stále dopĺňa. Niekedy, ak budeme oslavovať ďalšiu dekádu, tak si viem predstaviť, že budeme mať koncert v každej sále Žiliny, ktorá existuje od klubov až po Dom odborov. Vtedy to mesto ožije a organizačne bude niečo famózne. Bude to ako jeden súvislý koncert, kde bude plné mesto ľudí a potiahne to aj gastro turizmus. 


 

 

PRIDAJTE SA K NÁM 

Ak vás zaujal náš článok, jeho obsah, forma a fotografie, pripomíname vám jeho tvorcu. Túto rubriku pripravujú deti zo vzdelávacieho Mediálneho centra Žilina. V prípade, ak máte doma tiež malého zvedavca, ktorého baví robiť rozhovory, prihláste ho k nám! Prihlášky a viac informácii o nás nájdete na našej stránke www.medialnecentrum.sk

 

FESTIVAL KLOPE NA DVERE 

Pozývame všetkých milovníkov kvalitnej muziky na festival Hudba sveta:

 9.10. / 19:00 / Mestské Divadlo Žilina

Sutari (PL)
Stromoradie ( Palúch, Comendant, Korman, Hulejová SK)
10.10. / 18:30 / Rosenfeldov Palác

LofotenCelloDuo (No/AT)
10.10.  / 20:00 / Kaviareň Nová Synagóga

Zimnice (CZ) 
11.10. / 20:00 / Smer Klub 77

Balksansambel
Buchajtramka


 Viac na: www.hudbasvetazilina.sk 

 

 

autor: Deti z Mediálneho centra, o.z. Žilina

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív M.N.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod