Žilinský Večerník

29. september 2024 | Michal, Michaela
| 6°C

Šport

ROZHOVOR - Hádzaná deti na škole nesmierne baví, problém nastáva prísť na klubové tréningy

Hádzaná patrí vo svete medzi najpopulárnejšie kolektívne športy. Žilina má v tomto športe svoju bohatú históriu a zašlú slávu chce postupnými krokmi oživiť Renáta Bartková (52) projektom Slovan Malá Fatra – HK Žilina. Viac o cieľoch, ambíciách, ale aj starostiach nám košická rodáčka prezradila v tomto rozhovore.

29.09.2024 | 09:43

Prečo ste sa rozhodli oživiť hádzanú v metropole severného Slovenska?

V živote každého z nás prichádza obdobie, keď sa rozhodneme, že chceme niečo zmeniť. Tak to bolo aj u mňa. Rok 2019 bol pre mňa dôležitý z pohľadu uvedomenia si, že potrebujem mať aktivitu, ktorá mi prinesie viac rovnováhy do môjho prácou zavaleného denného režimu. Šport mi síce určite čas nepridal, práve naopak, ale je to úplne iná aktivita a prináša mi hlavne radosť. Práca s deťmi a mládežou je obohacujúca. Keďže som mala to šťastie, že som stretla ľudí, ktorí mali práve vtedy rovnaké alebo podobné nastavenie, tak sa vec podarila.

Ako sa vám za tých 5 rokov podarilo zdvihnúť kredit hádzanej v meste?

Keďže už dlho pracujem v obchodnej sfére a mám bohaté skúsenosti z riadenia a marketingu, nastavovali sme chod klubu postupne ako chod firmy. Šli sme krok za krokom, pripravili sme si koncepciu rozvoja hádzanej v Žiline a tej sa aj držíme. V klube máme chlapcov aj dievčatá, čiže nie sme zameraní len na jedno pohlavie. V ženskej zložke sa nám momentálne darí viac, ale to sa môže kedykoľvek otočiť. Vždy hovorím dievčatám, ktoré mám v tíme (keďže zároveň trénujem dorastenky), že každý tréning, sa im spočítava. Je to kumulatívna činnosť. Čokoľvek vynechajú alebo odfláknu, tak sa to odzrkadlí skôr alebo neskôr na ich výkonnosti. Dievčatá aj chlapci sú skvelí a pracovať s nimi je radosť. To isté platí pre trénerov. Každý, kto sa vzdeláva a je otvorený novým podnetom, sa môže stať skvelým trénerom. Ak nie ste ochotný sa učiť, stagnujete až zakrpatiete.


 

Čo vás najviac teší a naopak čo vám robí najviac starostí?

Radosťami sú hlavne naše výborné výsledky. V sezóne 2022/23 sme sa stali majsterkami Slovenska v kategórii U14 a víťazkami prestížneho turnaja Prague Handball Cup. Tento tím v ďalšej sezóne 2023/24 získal bronzové medaily v 1.lige mladších dorasteniek U16. V reprezentácii Slovenska U16 máme momentálne 4 hráčky, pričom ďalšie sú v hľadáčiku. V mladších kategóriách nám dorastajú nové talenty. Chlapci získali na otvorených majstrovstvách Slovenska U12 strieborné medaily v sezóne 2022/23 a bronz v sezóne 2023/24. V konkurencii hádzanárskej Považskej Bystrice, Bojníc či Martina si chlapci vedú naozaj výborne. Dorastenci hrali spojenú 2. ligu spolu s MHáK Martin a tímy sa umiestnili na treťom a štvrtom mieste. Aj medzi chlapcami máme viacero talentovaných hráčov, preto veríme, že aj o nich sa budú zaujímať reprezentační tréneri. Najmenšie dievčatá v kategórii U10 zvíťazili na veľkom turnaji Play MINIHANDBALL v Stupave. Za takú krátku existenciu klubu sú to úžasné výsledky.

Boríme sa hlavne s veľmi nízkou finančnou podporou zo strany štátu, respektíve samospráv. Nechcem tým čitateľov zaťažovať, pretože toto je hrubá systémová chyba a výsledok tejto niekoľkoročnej (až desiatky rokov) nečinnosti štátu v oblasti výkonnostného a vrcholového športu sme videli aj na OH v Paríži. Zabezpečovanie chodu športového klubu je náročné organizačne aj personálne. Okrem športových odborníkov potrebujete aj administratívnych pracovníkov. Je problém toto všetko pokryť finančne, pokiaľ nemáte za sebou silných partnerov.


 

Majú dnešné deti chuť športovať? Robíte ešte nejaký výber či ste vďačná za každé dieťa?

Toto je naozaj dobrá otázka. Robíme mnohé propagačné aktivity, medzi iným aj na školách. Čo mňa osobne prekvapilo, bolo, že záujem detí je obrovský, pokým sme na škole. Hádzaná deti nesmierne baví, užívajú si naplno otvorené hodiny alebo krúžky. Avšak len čo majú deti prísť na tréning mimo školy, balón spľasne. Vašu otázku by som s dovolením preformulovala: Majú súčasní rodičia chuť podporovať vlastné deti v športe? Nech si odpovie každý rodič alebo starý rodič sám. Naši rodičia v klube sú však skvelí a maximálne podporujú svoje deti v ich hádzanárskom raste. Význam športu pre rozvoj dieťaťa je obrovský. A to nielen vo fyzickej, ale aj mentálnej a sociálnej rovine. A ak si uvedomíme, aký problém s obezitou detí už máme a že každý štvrtý dospelý človek na Slovensku je obézny, tak zjavne v tomto štáte nemyslíme vôbec na budúcnosť a sami si pod sebou pílime konár.

Aké sú klubové ciele pred štartom sezóny 2024/2025?

Veľmi nerada definujem ciele konkrétnymi umiestneniami, keďže výsledok v športe je produkt predošlej dlhodobej tvrdej a prísne organizovanej práce. Kráčame zo zápasu na zápas a každý zápas nám ukáže, čo robíme dobre a v čom sa naopak potrebujeme zlepšiť. Za mňa je podstatné, aby všetci naši tréneri a funkcionári robili svoju prácu dobre, komunikovali navzájom, učili sa jeden od druhého, pomáhali si, vzdelávali sa. Zároveň však nesmieme zakrývať oči pred chybami a prešľapmi, ktoré sa nám stanú. Je to jednoducho proces. Sme ambiciózni a chceme robiť hádzanú čo najlepšie. Zároveň dbáme u hráčok a hráčov na dodržiavanie životosprávy. Lojalita ku klubu a kolegom je z môjho pohľadu pre rast klubu zásadná. Je veľa vecí, ktoré by sme mohli robiť lepšie, avšak na to potrebujeme finančné zdroje s tým súvisiaci čas. Zatiaľ varíme z toho, čo máme. Ľudia, ktorí pre klub pracujú v týchto podmienkach, sú v mojich očiach hrdinovia.


 

Žilina aktuálne žije medzi ženami volejbalom, kedy mu bude konkurovať aj ženská hádzaná na najvyššej úrovni?

Seniorská ženská hádzaná je náš cieľ. Kedy sa to podarí, je práve finančná otázka. Rokovali sme aj s rektorom UNIZA, profesorom Čelkom, o možnej podpore aj zo strany univerzity. Táto cesta je teda tiež možná a v podstate sa dá zrealizovať v krátkom čase. Budeme postupne robiť kroky na to, aby sa naša vízia stala realitou. Pokiaľ by sa nám podarilo osloviť finančného partnera, ktorý by prijal našu víziu za svoju, tak ženskú hádzanú si Žilinčania a ľudia z blízkych okresov môžu vychutnať vo veľmi krátkom čase. Rýchly, kontaktný, dynamický šport s množstvom gólov a s tým spojenými emóciami je už na dohľad.


 

Koľko vás stojí jedna sezóna kompletne, zrejme to nie je lacný špás?

Náklady sa nám postupne z roka na rok dvíhali a súviselo to aj s rozširovaním základne a celoslovenskými súťažami. Na poslednom výkonnom výbore klubu som prezentovala, že v tomto roku sme mali k 21. 7. 2024 výdavky takmer 75-tisíc eur. Čiže celoročne naše výdavky určite značne presiahnu sumu stotisíc eur. Najväčšie výdavky sú na prenájom hál, organizáciu zápasov, dopravu na zápasy, športové oblečenie, tréningové pomôcky a turnaje. Príjmy sú tvorené jednak príspevkami na športovú činnosť od rodičov, ktoré tvoria približne polovicu príjmov klubu, a tiež príjmom z 2 % zo zaplatenej dane a sponzorským príspevkom. Hlavným sponzorom v tejto sezóne je spoločnosť INSEKO a tiež Drevenice Terchová. Ďalej nás podporili mesto Žilina, Slovenský zväz hádzanej, Geo Statik, Industry Solution, HBM Pharma, Prove Sport a ďalší menší sponzori. Všetkým sa chcem veľmi pekne poďakovať za ich dobré srdce a vášeň pre šport. Osobitne keď ide o mládežnícky šport. To chce charakter.


 

Čo by ste odkázali naším čitateľom ako funkcionárka žilinskej hádzanej?

V prvom rade by som ich chcela pozvať do športovej haly na Rosinskej ceste, kde pravidelne hrávajú domáce zápasy aj naše veľmi talentované dorastenky či dorastenci. Žiačky a žiakov tiež uvidíte na Rosinskej alebo v mestskej športovej hale pri ZŠ V. Javorku. Minihádzanú hrávame zväčša v telocvični na Hájiku. Verím, že si modernú hádzanú diváci zamilujú, pretože je veľmi rýchla a padá v nej veľmi veľa gólov. Ešte dôležitejšie je, aby rodičia podporovali svoje deti či vnúčatá v tom, aby sa venovali pravidelne výkonnostnému športu, ktorý im pomôže v živote naučiť sa prekonávať prekážky. Hádzaná je najkomplexnejšia loptová hra, preto neváhajte a prihláste ich k nám. www.hadzanazilina.sk


 

 

KTO JE RENÁTA BARTKOVÁ (52)?

Rodné mesto, aktuálne bydlisko: Košice, Žilina

Rodinný stav: rozvedená, matka troch detí (2 synovia a dcéra)

Vzdelanie: vysokoškolské – magisterské

Pracovné, športové a trénerské skúsenosti: bývalá vrcholová hráčka v hádzanej, so štartmi v juniorskej a seniorskej reprezentácii ČSSR a SR, pracujem viac ako 20 rokov vo farmaceutickom priemysle, venujem sa aj koučingu a osobnostnej typológii, trénujem ostatných 5 rokov (licencia A)

Cestovateľský sen: mám rada historické pamiatky, ktoré vyhľadávam

Životné krédo: Fred Shero povedal „Ak sa chcete vyhnúť kritike, nič nehovorte, nič nerobte, nikým nebuďte.“ Takže kritike sa nevyhýbam.

Obľúbené jedlo: nie som veľmi vyberavá, ale nezjem mastné mäso.

Typická vlastnosť: priamosť, bohužiaľ, občas až netaktnosť, ale pracujem na tom. K tomu nezlomnosť, húževnatosť, životný optimizmus, komplexné myslenie a zameranosť na cieľ.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív R.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod