Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Šport

ROZHOVOR - Karol Feranec o prácach na žilinskom štadióne: Všetko bude do začiatku EURA 2025 hotové

Žilinský futbal od novej sezóny 2024/2025 dostane doslova nový šat. Umelý trávnik je už minulosťou, ktorý postupne nahradí ten prírodný. Okrem toho sa pred štartom ligy udialo v klube viacero noviniek mimo hráčskej kabíny, ktoré nám v rozhovore prezradil ekonomický riaditeľ klubu MŠK Žilina Karol Feranec (43).

09.07.2024 | 19:25

Prečo po dlhých rokoch prebieha rekonštrukcia trávnika na štadióne MŠK Žilina?

Výmena umelej trávy za prírodný trávnik bola realizovaná na základe rozhodnutia Únie ligových klubov, respektíve schválenia Výkonným výborom Slovenského futbalového zväzu. Zároveň si výmenu trávnika vyžiadala organizácia európskeho šampionátu hráčov do 21 rokov v roku 2025, pričom štadión MŠK Žilina bude jedným z dejísk skupinovej fázy. Všetky realizované projekty sú naplánované tak, aby bolo všetko pripravené do Eura.

Aké ďalšie práce plánujete urobiť v rámci celého areálu?

V súvislosti s výmenou trávnika na hlavnom štadióne bolo potrebné pripraviť viaceré projekty, ktoré zabezpečia kontinuitu v tréningovom procese všetkých tímov MŠK Žilina. V roku 2023 sme realizovali obnovu trávnika v tréningovom areáli v Budatíne, vybudovali sme nové tréningové ihrisko menšieho formátu v Akadémii MŠK v Strážove a taktiež sme vymenili povrch na hlavnom ihrisku v Strážove (umelý za umelý). Zároveň sme ešte väčší dôraz kládli na starostlivosť o trávnaté ihrisko v Závodí, kde v budúcom roku budú trénovať mužstvá, ktoré svoje zápasy odohrajú v Žiline. Veľký projekt sa začiatkom júna začal za západnou tribúnou štadióna, kde vyrastie nové ihrisko. Nevyhnutné tak bude realizovať aj úpravy parkovacieho domu, respektíve parkovacích plôch v tomto priestore.

Koľko financií bude všetko stáť a z akých zdrojov ste čerpali pomoc?

Celkové náklady na zlepšenie športovej infraštruktúry, vrátane výmeny trávnika, sa pohybujú na úrovni okolo 4 miliónov eur. Cez projekty FNPŠ sme získali dotácie vo výške viac ako 2,2 milióna eur.

Aký je váš pohľad na tému prírodnej kontra umelej trávy? Máte v tejto problematike vy osobne jasno?

Vzhľadom na to, že viem, aké vysoké sú náklady na realizáciu, údržbu, starostlivosť o prírodný trávnik a v neposlednom rade aj nároky na kvalitných trávnikárov a tiež technické vybavenie, som jednoznačne za umelý trávnik. Nespornou výhodou je aj jeho využiteľnosť v porovnaní s prírodným, respektíve hybridným trávnikom. S umelou trávou „žil“ štadión 6 – 8 hodín denne. Takto to bude 2,5 hodiny každé 2 týždne. Termínová listina zápasov (stred decembra, začiatok februára, pozn. respondenta) tiež nenahrávajú kvalite trávnikov na našich štadiónoch.


 

Ako sa vám podarí vyriešiť tréningový proces A tímu či mládeže a následne aj zápasový program v novej sezóne?

Počas realizácie projektov budeme smerovať tréningový proces A tímu do Budatína, Strážova a v prípade nutnosti aj do Závodia. Mládež bude aj naďalej využívať existujúcu infraštruktúru, pričom pokračujeme aj vo výbornej spolupráci s okolitými tímami, dedinami, mestskými časťami, kde využívame na tréningy miestne ihriská.

Z pohľadu riaditeľa klubu hodnotíte skončenú sezónu 2023/2024 za vydarenú?

Vzhľadom na to, že sme o Európu prišli v poslednom polčase, tak ako u všetkých, aj u mňa prevládalo sklamanie. Bolo však potrebné sa koncentrovať na prípravy a realizácie rozbehnutých projektov a ďalších potrebných činností na zabezpečenie novej sezóny – licenčné konanie, certifikácie štadiónov a ihrísk a pod. Verím, že prichádzajúca sezóna bude úspešnejšia pre všetky tímy nášho klubu a na novom trávniku budeme môcť sledovať zaujímavé, emotívne a kvalitné zápasy s množstvom gólov a najmä víťaznou príchuťou pre MŠK Žilina.


 

Čo by ste odkázali futbalovým fanúšikom v Žiline, špeciálne našim čitateľom?

Futbalovým fanúšikom prajem, aby mali z futbalu najmä radosť a aby v Žilinskom večerníku čítali čo najviac pozitívnych článkov o žilinskom futbale, žilinských športovcoch a športových kluboch.

 

KTO JE KAROL FERANEC?

Rodné mesto a bydlisko: Žilina, Dlhé Pole

Vzdelanie: vysokoškolské

Pracovné skúsenosti: bankovníctvo, projektový manažment, 8 rokov v skupine PRETO

Rodinný stav: ženatý

Cestovateľský sen: Južná Amerika

Životné krédo: Príde čas, keď každý dostane to, čo si zaslúži...

Športový vzor: Arséne Wenger, Roger Federer

Obľúbené jedlo: ryža s čímkoľvek


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív, cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod