Žilinský Večerník

5. október 2024 | Viera
| 7°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Katarína Janošíková: Zdravie a krása sú pre mňa na prvom mieste

Poradenstvu zdravia a krásy sa venuje 21 rokov. Najlepšou klientkou je sama sebe, pretože v minulosti mala problémy s pleťou, mala som veľmi citlivú a suchú pleť a dokonca som v osemnástich skončila na kožnom. Žilinčanka Katarína Janošíková v našom rozhovore prezrádza, že práca je pre ňu zároveň aj hobby.

07.07.2024 | 09:51

Ako sa treba starať o pleť, na čo netreba zabúdať? Je potrebné používať krémy s ochranou proti UV žiareniu?

O pleť sa potrebujeme stále a kvalitne starať či je jar, leto, jeseň, zima, pretože každé ročné obdobie so sebou prináša nejaké úskalia. Ale, samozrejme, môžeme v určitom období podporiť svoju pleť a na jar je veľmi dôležité nezabúdať na dostatočnú hydratáciu. Je to preto, lebo po zime môže byť pleť vplyvom tepla a suchého vzduchu v miestnostiach a chladom vonku trošku dehydrovaná, takže určite nezabúdať na dostatočnú hydratáciu. No a pokiaľ ide o UV žiarenie, tak to na nás vplýva taktiež kompletne celý rok s tým, že poznáme UVA a UVB lúče, kde UVB lúče spôsobujú opálenie, ideme na slniečko a cítime, že nás lúče pália. UVA lúče sú pre nás nebezpečnejšie, pretože prenikajú aj cez mraky a prenikajú letom, zimou či je zatiahnuté, prší alebo krásne svieti slniečko, takže potrebujeme určite pleť chrániť celoročne. UVA žiarenie spôsobuje aj rýchlejšie starnutie našej pleti a to si myslím, že žiadna žena nechce, aby rýchlejšie starla.

Ktorým jedlám by sme sa mali vyhýbať, aby sme mali peknú a čistú pleť?

Jednoznačne povedať, ktorým jedlám sa vyhýbať, sa úplne nedá, pretože to, čo robí niekomu veľké problémy na pleti, môže niekto iný jesť a nerobí mu to absolútne žiadne problémy. Ale vo všeobecnosti a hlavne ľudia, ktorí majú sklon k akné alebo nemajú dostatočne čisté črevá, reagujú na niektoré potraviny, ako sú oriešky, čokoláda, mliečne výrobky a citrusové plody. Ale stretla som sa už aj s tým, že keď žena vypila pivo alebo červené víno, tak sa na pleti objavili vyrážky. Chcem ale upozorniť, že tieto prejavy nemajú nič spoločné s nejakou alergiou a intoleranciou na potraviny, skôr je to o tom, že telo nedokáže dostatočne spracovať spomenuté potraviny. Alebo ich jeme vo veľkom množstve a nášmu telu to nesedí.

Ako často odporúčate používať peeling na tvár?

Peeling slúži na odstraňovanie odumretých buniek, ktoré na tej pleti sú. Bežné peelingy fungujú systémom, že si nanesiete na pleť a vmasírujete drobné čiastočky, guľôčky, ktoré obrusujú kožu. Nie som veľmi zástancom týchto mechanických peelingov, skôr odporúčam používať peelingy obsahujúce ovocné kyseliny, ktoré pomáhajú zbavovať sa tých odumretých buniek šetrnejším spôsobom. Tento peeling odporúčam používať aj dva- či trikrát do týždňa.


 

Čo podľa vás nesmie chýbať v dennej a nočnej starostlivosti o pleť?

Na čo kladiem dôraz aj u svojich klientok, je vždy veľmi dôležité pravidelné čistenie pleti ráno a večer. Pravdaže, tam treba hydratáciu, tonizáciu, uzatvorenie pórov a taktiež je veľmi dôležitá po tridsiatke a u niekoho aj skôr očná starostlivosť a tiež denný a nočný krém. Toto je taký úplný základ, ktorý by mala robiť pravidelne každá žena bez rozdielu veku. Potom sa dajú doplniť rôzne a špeciálne prípravky, čo podporia pleť vzhľadom na vek a na problémy, ktoré na tej pleti sú.

Aké účinky má na pleť, vlasy a nechty užívanie kolagénu a ktorý je ten najlepší, keďže je ich na trhu veľa?

Pokiaľ ide o kolagén a jeho vplyv na pokožku, je veľmi dôležitý, pretože kolagén je jedným z najviac vyskytujúcich sa proteínov v našom tele a tvorí až 30 % všetkých proteínov, je základnou stavebnou jednotkou a zaisťuje aj odolnosť kože. No a kolagén spolu s elasténom pomáhajú zachovávať pružnosť a elasticitu pokožky. A užívanie kolagénu vnútorne čiže ako nápoj? Určite odporúčam, pretože to má veľmi dobrý vplyv na viacero systémov v tele – na kvalitu vlasov a nechtov, ale aj na samotnú pokožku, či už štruktúru, pevnosť kože, hladkosť pokožky taktiež aj hydratáciu. Ja osobne užívam kolagén už dlhodobejšie a môžem potvrdiť, že tie výsledky sú naozaj pre mňa veľmi uspokojivé a už len záleží na klientke, aký typ kolagénu si vyberie. Na trhu sú v podstate tri druhy kolagénu – také, čo kolagény neobsahujú, ale obsahujú len zložky podporujúce tvorbu kolagénu v tele. Potom sú rybie kolagény, kde trvá dlhšie kým sa dostavia výsledky, pretože rybí kolagén nie je podobný tomu ľudskému. No a potom sú bravčové kolagény. Tie sú ľudskému kolagénu najpodobnejšie, čiže tam sú aj najlepšie výsledky.


 

Prospieva pleti, keď si dáme na pár dní pôst?

Samozrejme, to, ako žijeme, ako sa stravujeme a aký máme pitný režim, ovplyvňuje celé naše telo, aj zdravie, vitalitu, našu energiu a ovplyvní to aj kvalitu našej pleti. A keď držíme ten zdravší spôsob života, stravovania, potom aj naša pleť môže vyzerať lepšie a môže tiež pomalšie starnúť, môže byť viac a lepšie hydratovaná. Či pomôže len pár dní, tak skutočne takýmto krátkym obdobím som sa nezaoberala, pretože mám názor, že všetko, pokiaľ chceme mať nejaké výsledky, potrebujeme robiť dlhodobo a systematicky, aby sa ukázali výsledky a aby sme si ich vedeli udržať.

Ktoré potraviny omladzujú?

Tu sa opäť vrátim k predchádzajúcej otázke – jednoznačne jesť len nejakú potravinu nestačí, určite treba zmeniť životný štýl. Telu celkovo viac prospieva ovocie, zelenina, vyhýbanie sa tučným mastným jedlám, alkoholu, cigaretám, nadmernej konzumácii sladkostí. Treba si vyberať tie potraviny, ktoré sú nutrične hodnotnejšie a vyváženejšie. Pretože keď telo dostane to, čo potrebuje, všetky živiny v dostatočnom množstve, tak sa viac ujde aj našej pleti a potom pleť lepšie vyzerá.“

 

 

KTO JE KATARÍNA JANOŠÍKOVÁ?

Rodné mesto: Žilina

Záľuby: turistika, hrady a zámky

Cestovateľský sen: nemám konkrétny cieľ, pretože po celom svete sú krásne miesta, v každej krajine sa nájde niečo pekné, čo stojí za pozornosť

Obľúbené jedlo: nemám, zjem všetko, čo nezje mňa, rada vyskúšam aj nové jedlá alebo aj nejakú exotiku


 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod