Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Loretta Pinke: Ľudí potrebujeme začať viac spájať, nie rozdeľovať

Už čoskoro (sobota 8. júna 2024) si budeme voliť nových zástupcov do Európskeho parlamentu. Za stranu HLAS – sociálna demokracia kandiduje aj zástupkyňa mladej generácie Loretta Pinke (27).

27.05.2024 | 14:40

Prečo je podstatné ísť voliť v rámci najbližších volieb do Európskeho parlamentu?

Politika na úrovni Európskej únie nás ovplyvňuje, hoci si to neuvedomujeme. Je dôležité ísť voliť v rámci eurovolieb, pretože tým môžeme ovplyvniť, kto bude zastupovať naše záujmy v Európskom parlamente. Náš hlas môže mať vplyv na rozhodovanie o dôležitých otázkach týkajúcich sa zákonov a politiky, ktoré ovplyvňujú nielen celú Európsku úniu, ale aj Slovensko.

Akým programom chcete osloviť hlavne mladú generáciu voličov?

Pri programe kladieme dôraz na to, aby bolo Slovensko v EÚ konečne suverénne, aby sme mali právo veta. Aby bol „green deal“ spravodlivejší a nepoložil našu ekonomiku na lopatky. Zameriavame sa aj na vzdelávanie a zamestnanosť mladých ľudí, na digitálnu bezpečnosť, inovácie a participáciu mladých na politickom procese. Je dôležité, aby sa mladí cítili zapojení a ich hlas bol vypočutý pri formovaní politiky, ktorá ovplyvňuje budúcnosť.

Prečo ste sa vôbec v takom mladom veku rozhodli vstúpiť do politiky?

Keď vidím aktuálne udalosti a z toho vyplývajúce spoločenské otázky, chcem pomáhať ľuďom, prispieť k zlepšeniu Slovenska a postavenia našej krajiny v rámci EÚ. Politika ponúka možnosť vyjadriť sa a ovplyvňovať pozitívne zmeny. V tom, že som mladá, vidím veľkú príležitosť. Mám množstvo energie, ktorú viem skombinovať so skúsenosťami starších kolegov.


 

Čo považujete za najväčšie problémy Slovákov v aktuálnej spoločnosti?

Výrazné rozdelenie a polarizáciu. Ľudí potrebujeme začať viac spájať, nie rozdeľovať.

V čom vidíte prínos vašej strany HLAS pre tieto eurovoľby?

V strane Hlas sa stále snažíme byť medzi ľuďmi. Pracujeme najmä na regionálnej úrovni. Rozprávame sa s nimi o tom, čo ich trápi a následne riešime ich problémy. Vidím obrovskú príležitosť posunúť pomáhanie aj na európsku úroveň, aby sme dostali viac peňazí aj do regiónov.

Prečo mladí ľudia nejdú viac do politiky a je im stále tento svet viac a viac cudzí?

Niektorí mladí ľudia nemajú dostatočnú motiváciu či záujem o politiku. Môže to byť spôsobené nedostatkom informácií, pocitom, že politika je vzdialená od ich každodenného života alebo nedostatkom viditeľných vzorov v politickom svete, ktorí by ich inšpirovali. V aktívnej účasti v politike im tiež môžu brániť pracovné a študijné povinnosti.


 

Politika je beh na dlhé trate, čo by ste v nej chceli dosiahnuť napríklad o desať rokov? S akým zákonmi, ktoré by konkrétne pomohli ľuďom by ste boli spokojná?

Chcem, aby sa mladým ľuďom lepšie žilo vo všetkých oblastiach. Aby tu chceli študovať, pracovať, žiť. Prostredníctvom rôznych programov a daňových úľav zvýšiť príjem a motivovať ich k štúdiu a k práci na Slovensku. Chcem sa spolupodieľať na vytvorení legislatívy, ktorá uľahčí vznik a rozvoj malých a stredných podnikateľov prostredníctvom start-upov. Flexibilnejšie pracovné zákony, ktoré umožnia mladým ľuďom kombinovať prácu so štúdiom či s inými záujmami a zároveň si udržiavať finančnú stabilitu.

O čom najviac snívate, že by ste mohli dosiahnuť na pracovnom či osobnom poli?

Ako svojou prácou a úsilím prispieť k pozitívnym zmenám a k zlepšeniu života vo svojom okolí a tiež na Slovensku. Inšpiruje ma myšlienka budovania lepšej a spravodlivejšej spoločnosti pre všetkých. Chcem sa angažovať v politike tak, aby som mohla pozitívne ovplyvňovať politiku a zákony, ktoré zlepšia životy ľudí. Chcem byť lepšou verziou seba samej a každý deň pozitívne ovplyvňovať svoje okolie. Kombinácia mojich profesionálnych cieľov a osobných ambícií ma poháňa k dosiahnutiu naplneného a zmysluplného života.

Čo by ste odkázali čitateľom Žilinského večerníka do najbližších mesiacov?

Byť odvážny a vytrvať. Buďte sami sebou. Choďte za svojím snom, aj keď vás budú odhovárať, aj keď budete riskovať. Každý z nás má v sebe obrovský potenciál dosiahnuť úžasné veci. Ak sa nebojí a verí si. Nakoniec vždy všetko dobre dopadne.

 

KTO JE LORRETA PINKE (27)?

Rodné mesto: Nové Zámky

Vzdelanie: medzinárodný manažment UK Bratislava

Obľúbená dovolenková destinácia: Tatry a Čičmany

Životne krédo: Všetko bude nakoniec dobré, ak nie, nie je ešte koniec.

Politický vzor: Denisa Saková a Sanna Marinová

Typická vlastnosť: pracovitá a dochvíľna

Najobľúbenejšie jedlo: halušky, pirohy a krupicová kaša s grankom


 

 

 

 

Objednávateľ: HLAS – sociálna demokracia, Lazaretská 240015/811 08 Bratislava, IČO: 53258070

Dodávateľ: Creo advertising, s.r.o., Žižkova 7801/15, 811 02 Bratislava, IČO: 51280299

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod