Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Majster s uterákom v rukách : Milujem byť človekom, ktorý spríjemňuje zážitok zo saunovania

Saunovanie má výrazné zdravotné benefity. Ak k tomu pridáte aj dávku zážitku, tak príde slastný pocit radosti. Túto úlohu plnia takzvaní sauna majstri, ktorí rozdávajú emóciu spojenú so zážitkom. Jedným z nich je aj rodák z Rajeckých Teplíc Filip Stehlík (23).

10.07.2024 | 09:41

Ako by ste definovali prácu sauna majstra a čo ho odlišuje od bežných návštevníkov sauny?

Od „bežných“ návštevníkov sauny sa odlišuje tým, že vchádza do sauny pripraviť pre návštevníkov sauny nejaký pekný program, spraviť im krajší zážitok zo saunovania. Niekomu saunovanie vďaka tomu aj rýchlejšie ubehne a je to jeden z mála benefitov saunového rituálu alebo saunového ceremoniálu. A práve toto vykonáva sauna majster alebo sauna majsterka. Vchádza do sauny s tým, že pre klienta alebo klientov pripraví pekný saunový rituál. Mal by ho mať vopred naplánovaný, lebo sauna majster musí vedieť, čo v ten daný saunový rituál ide robiť. Počas saunovania v suchej saune má pripravenú vodu, ktorou bude polievať saunovú pec s horúcimi kameňmi, čím dvíha pocitovú teplotu v saune zvyšovaním vlhkosti vzduchu. Bežne sa v saune pohybuje teplota okolo 80 až 90 – 95 °C. Sauna majster používa aj éterické olejčeky, pokladá ich spolu s ľadom na saunovú pec, poleje horúce kamene okolo ľadu vodou, čím sa začne uvoľňovať éterický olejček do ovzdušia sauny. Sauna majster potom distribuuje horúci vzduch, s ktorým sa nesie aj použitá vôňa, rôznymi uterákovými technikami a snaží sa vzduch dostať naozaj všade a ku každému jednému klientovi, aby mal z toho pravý zážitok každý človek. Takisto sa používajú napríklad parné nárazy, ktorými sa ľudia ovievajú, spríjemňuje sa tým zážitok zo saunovania. Ovievaním sa dvíha pocitové teplo – je to jeden zo zámerov sauna majstra. V saunách sa často používajú aj rôzne svetelné kombinácie, ktoré musia zapadať do danej témy rituálu. Hudba je tiež veľmi dôležitá a sauna majster ju vyberie pred rituálom, pričom sa snaží sa viesť rituál k určitej téme a spestruje zážitok saunovania. Dôležitou úlohou sauna majstra je tiež šíriť saunovú osvetu. Počas príhovoru sa vždy snaží ľuďom vysvetliť alebo pripomenúť dôležité zásady správneho saunovania sa. Saunovú hygienu a kultúru treba brať naozaj zodpovedne.

Aké sú základné techniky, ktoré sauna majstri používajú na dosiahnutie svojich cieľov?

Základnými technikami sú práve uterákové techniky. Tie vyžadujú určitý tréning a úsilie, aby to človek vedel robiť tak, ako to naozaj treba. Napríklad bežne sa pri začiatku rituálu používa takzvaná technika vrtuľník, keď sauna majster jednoducho točí uterákom nad hlavou a touto prvou technikou rozvieva vzduch po saune aj s konkrétnou arómou. Potom sú ďalšie techniky ako parné nárazy alebo tzv. super osma, no máme aj techniku s názvom pica. Sú to rôzne techniky, ktoré slúžia na efekt, ale, samozrejme, aj na distribúciu vzduchu po saune. Používa sa aj vejár – ním sa dajú ovievať návštevníci sauny a zaberie väčšie množstvo vzduchu – je to efektívna pomôcka pre sauna majstra.

Aké sú zdravotné a psychologické výhody pravidelného saunovania?

Je to určite zosilnenie imunity. Pôsobenie tepla sa v tele vytvárajú zdraviu prospešné látky, vedú k zvýšeniu schopnosti organizmu brániť sa voči vírusom a baktériám a, ako vieme, suchý horúci vzduch zabíja baktérie a vírusy. Málo ľudí tiež vie, že pravidelné saunovanie má vplyv aj na tvorbu dôležitých hormónov. Všeobecne je saunovanie jeden z takzvaných hormetických stresorov. To je stres, ktorý je pre naše telo prirodzenejší a vedie k priaznivému pôsobeniu na organizmus. Podobný účinok má aj ľadová voda, ktorá sa často spája aj so saunovaním. Vytvára naozaj príjemný kontrast a pomáha nám po saunovaní rýchlejšie schladiť telo. Pravidelné saunovanie detoxikuje telo od ťažkých kovov alebo od látok nepotrebných pre telo, pretože potné žľazy slúžia aj na odstránenie týchto nežiaducich látok. Počas saunovania sa najvrchnejšia časť pokožky uvoľní, zvláčni, potom sa používajú aj kefy, ktorými krásne dáme z tela dole starú, odumretú pokožku a na dotyk je pokožka príjemnejšia, aj na pohľad krajšia. Používajú sa tiež peelingy, je to zmes soli a iných vecí, ktoré slúžia aj na masírovanie, ale hlavne soľ slúži na prirodzenú dezinfekciu a aj ako taký „šmirgeľ“, ktorým vieme dať starú pokožku dole.


 

Koľko času majú sauna majstri v priemere stráviť v saune, aby dosiahli optimálne výsledky a ako často by mali cvičiť?

Sauna majstri by mali v saune byť dlhšie než bežný laik, ktorý sa ide raz-dvakrát do mesiaca posaunovať. Sauna majster je človek, ktorý – ak sa chce svojej práci venovať poriadne – musí v saune tráviť viac času a nie je to práca pre každého. Človek by sa mal pred začatím vykonávania tejto profesie aklimatizovať, jeho telo sa musí prispôsobiť, trochu si zvyknúť na pobyt v saune. Taktiež musí mať tlak, srdiečko a cievy v poriadku, keď to chce človek robiť profesionálne, a mal by sa najprv otestovať, či to bude zvládať. Nielenže sauna majster sa nachádza stále v teple, ale v tom teple sa aj pohybuje často rýchlo a zadýcha sa. Kondícia sauna majstra je dôležitá. Keď hovoríme o bežnom sauna majstrovi, ktorý to má ako hobby, myslím si, že tri tréningy do týždňa v saune bohato stačia s tým, že sauna majster musí trénovať uterákové techniky aj mimo sauny. Treba teda chodiť do sauny, vydržať tam dlhšie – tam nič iné neostáva, aby si zvykal na teplo. A pokiaľ ide o uterákové techniky a študovanie aromaterapie a podobne, je to naozaj obsiahle – to sa zas môže učiť aj doma mimo sauny. Je to teda individuálna vec, že niekto to má ako hobby, iný to robí na profesionálnej úrovni, chodí po súťažiach a má z toho živobytie, určite tomu musí venovať viac času.

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia začiatočníci v saune a ako im predísť?

Ľudia, ktorí len začínajú so saunovaním, by sa mali vopred informovať, aké sú kontraindikácie a aké je riziko saunovania sa. Ideálne by mal človek začať zľahka, keď pôjde najprv do fínskej sauny, kde je 90 až 95 stupňov. Je tam horúci vzduch, mal by byť v saune najprv päť minút bez polievania horúcich kameňov a vyskúšať, ako to bude na neho pôsobiť, potom si znova oddýchnuť a robiť takéto striedanie saunovania sa s chvíľkou oddychu a schladením sa. Naozaj treba začínať s kratšími intervalmi. Keď sa chladíme, treba začať od končatín, potom prejsť na stred tela, až na konci by sa mala ochladzovať hlava, lebo je to tepelný skok. Všetko treba robiť postupne. Chyby sú hlavne v preceňovaní – prvýkrát sú tam dlho, potom môže človek aj odpadnúť alebo sa dehydruje. Tým nadväzujem na druhý problém, že ľudia sú dehydrovaní, vojdú do sauny a nemajú kvalitný pitný režim. Naozaj na to nedávajú pozor a v saune sa človek vie veľmi rýchlo spotiť, čím odchádza nielen voda, ktorú telo potrebuje, ale aj veľa minerálov, elektrolytov, vitamínov, ktoré by mali ľudia počas častého saunovania sa dopĺňať. Možno úplne stačí trošku kvalitnej morskej soli, keď si ju dáme do vody, vypijeme – a to bohato stačí na osvieženie organizmu. Treba naozaj veľa piť hlavne vodu a pomôže aj zmes elektrolytov alebo minerálov. Ďalšia vec, na ktorú ľudia zabúdajú, je, že do sauny sa musí vchádzať maximálne v bavlnenej plachte, ideálne sa má dať len pod telo na lavicu kvôli hygiene. Veľakrát ľudia vkráčajú do sauny v plavkách – s umelou hmotou na tele a pôsobením tepla sa do sauny uvoľňujú rôzne nečistoty, umelé látky a karcinogénne látky, ktoré potom inhalujeme, vôbec nie sú zdraviu prospešné. Čiže do sauny ideme ideálne nahí s plachtou pod telo, osprchovaní a suchí, pretože v saune by nemalo dôjsť k odparovaniu, ale k začatiu potenia tela. V saune nerušíme druhých ľudí, nerozprávame sa. A to je jedna z úloh sauna majstra, že pred začatím rituálu uvedie takúto saunovú hygienu a kultúru a sauna majster slúži ako osveta pre návštevníkov, ktorí nemajú až taký široký prehľad o takýchto pravidlách.


 

Sú nejaké špeciálne diéty alebo prípravky, ktoré sauna majstri dodržiavajú pred súťažou alebo tréningom?

Ja osobne o špeciálnych diétach alebo prípravkoch neviem, ale do sauny sa vždy lepšie chodí nalačno, respektíve s väčším odstupom od posledného jedla. Čím je žalúdok prázdnejší, tým je to saunovanie ľahšie a takisto to platí aj pre sauna majstra. Veľakrát sa aj mne stalo, že som si na to nedal pozor, najedol som sa a šiel som hneď do sauny robiť saunový rituál, človeku je potom ťažko a horšie sa táto profesia vykonáva. Prípravok ja osobne nepoužívam žiadny, ale ako som spomínal, kvalitnú morskú soľ si dám vždy pred začatím ceremoniálov alebo aj po veľkom saunovaní sa. Mne to vždy pomôže, pretože tie minerály a elektrolyty počas saunovania sa strácame.

Ktoré krajiny majú najväčšiu tradíciu v saunovaní?

Najväčšiu tradíciu v saunovaní má určite Fínsko, Škandinávia, tam je to rozbehnuté, ale určite aj iné krajiny sa už posúvajú vpred. Myslím si, že so saunovaním začali hlavne Fíni. Samozrejme, saunovanie má korene hlbšie v histórii, keď ľudia v Afrike začali stavať malé horúce domčeky s ohňom vnútri, a tie môžeme považovať za prvé počiatky sáun. Používali hlavne šamanské rituály, ktoré spájali s duchmi, a verili, že každá sauna má nejakého ducha. Bola to nejaká žena alebo muž a tiež saunovanie slúžilo ako očista tela i ducha. Hlavne vo Fínsku a Škandinávii nebolo saunovanie brané naľahko, ale bolo každému človeku veľmi srdcu blízke. Veľakrát sa stavala najprv sauna až potom dom. Saunu si veľmi vážili a verili v benefity saunovania či už zdravie alebo očistu ducha a v spojitosti s ľadovou vodou vytváralo krásny kontrast a ťažili z toho úplné maximum. Napríklad dnes je vo Fínsku vyše troch miliónov sáun pri počte niečo vyše päť miliónov obyvateľov. Ten pomer je neuveriteľný, preto tam saunovanie vyniká. Keď ideme do histórie, môžeme spomenúť ešte Turecko – buď turecké kúpele, alebo tureckú masáž s názvom hamam, kde sa masáž vykonáva na teplom alebo horúcom kameni a vytvára sa očista tela v parnom prostredí. Tiež môžeme ísť až do Ázie. Sauna je však populárna už všade – či už v Poľsku, Rakúsku, Nemecku – je to už na vyššej úrovni, no a Slovensko čím ďalej tým viac napreduje, snaží sa ísť s prúdom a nezaostávať.

Aký je vplyv moderných technológií, ako sú infrasauny, na tradičné metódy saunovania?

Niečo modernejšieho charakteru ako infrasauna tu nebolo dlhší čas. Začala sa už omnoho viac používať aj v domácnostiach, lebo na infrasaunu stačí iba elektrina a menší priestor. Je to sauna, ktorá vôbec nemusí mať veľké rozmery, veľa ľudí si ju už vie dať do bytu alebo do vonkajšieho prostredia. V infrasaune sa nachádzajú infrapanely, ktoré vyžarujú infračervené svetlo a ohrievajú telo pomocou žiarenia. Je to úplne iný štýl ohrievania organizmu a telo sa vie prehriať omnoho hlbšie pôsobením infračerveného svetla. Infrasauna slúži na hlbšie prekrvenie či už pokožky, svalov a aj lymfatického obehového systému, ktorý sa dá do pohybu a očisty. Je to vec, ktorá by sa mala čo najviac zaraďovať do wellness programov a do bežného saunovania sa. Pravidelný návštevník fínskej sauny by mal určite využívať aj infrasaunu.


 

Ako ste sa dostali k saunovaniu?

K saunovaniu som sa dostal len náhodou, keď som začal pracovať v kúpeľoch Rajecké Teplice. Vôbec som tam nešiel pracovať s tým, že by niekedy zo mňa mohol byť sauna majster, ale časom som si začal všímať viac, že aha, tam v tej saune sa každý večer niečo deje, a pomaly som sa o to začal zaujímať. Potom ma do toho postupne zaučili aj ďalší pracovníci kúpeľov, ukázali mi základné uterákové techniky. Začal som sa o to zaujímať hlbšie a chodiť do sauny častejšie – či už len sedieť alebo trénovať uterákové techniky. Zistil som, že je mi pobyt v saune príjemný a o to viac sa mi začala pozdávať myšlienka, že môžem byť tým človekom, ktorý bude spríjemňovať zážitky zo saunovania sa pomocou spomínaných éterických olejčekov, uterákových techník, hudby, svetiel, možno aj nejakým príbehom, ktorý zakomponuje sauna majster do saunového rituálu, čiže to bol postupný priebeh toho všetkého. A napokon sa ma môj vedúci spýtal, či by som nemal záujem o vykonávanie týchto saunových ceremoniálov, a ja som neváhal. Samozrejme, odkývol som a odvtedy sa zo mňa stal pravý sauna majster.

Aký je váš najväčší zážitok týkajúci sa saunovania?

Tých zážitkov je viac a ťažko povedať, ktorý je najväčší. Ale jeden z tých najväčších bol zážitok v saune v rímskych termoch. Táto sauna sa volá Koloseum, nachádza sa neďaleko Katovíc a má kapacitu 300 až 320 ľudí, čiže je to obrovská sauna, kde som mal možnosť aj ja predviesť saunový rituál spolu s kolegami z Bešeňovej, a som vďačný za túto krásnu skúsenosť a krásny výlet, keď sme išli reprezentovať slovenských sauna majstrov a sauna majsterky. Je tam krásne prostredie a všetko bolo úžasne zorganizované s tým, že sme tam išli robiť rituály, bolo to profesionálnejšieho charakteru. Takéto akcie sa nazývajú saunová noc alebo saunový večer, keď má každý sauna majster pripravený rituál s nejakým príbehom, témou. Zároveň je v kostýme s rekvizitami a ten príbeh má byť aj s tónmi hudby, vôňami emóciu. Priebeh rituálu je potom zážitkom a človek si potom saunu užije možno viac, ako keby šiel do divadla. Očistí si myseľ, psychiku a detoxikuje si aj telo.

 

 

 

KTO JE FILIP STEHLÍK? (23)

Rodné mesto: Rajecké Teplice

Pôvodné povolanie: elektrotechnik

Záľuby: saunovanie, fitness, zdravie, výživa, príroda

Typická vlastnosť: spoznávanie nových ľudí

Cestovateľský sen: Thajsko

Obľúbené jedlo: vajíčka na rôzne spôsoby


 

text: Martina Novanská

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod