Žilinský Večerník

4. október 2024 | František
| 6°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Marianna Pastvová: Záujem o tanec sa každým rokom stupňuje

Mladá Žilinčanka Marianna Pastvová zasvätila svoj život tancu. Začala s ním už vo svojich dvoch rokoch, ako žiačka a študentka sa s tanečným súborom Lentilky tešila z mnohých medzinárodných úspechov, stala sa 2. vicemiss Dance Slovenska a dnes sama trénuje deti aj ženy všetkých vekových kategórií. V rozhovore nám prezradila, čo dnešné deti najviac motivuje k tancu aj čo ju najviac baví na pozícii trénerky.

04.10.2024 | 10:45

Ako a kedy ste sa dostali k tancu?

Prvý kontakt s tancom som mala ako 2-ročná, keď som s mamou čakala na staršiu sestru, ktorá navštevovala gymnasticko-tanečný kurz. Tam som sa pripojila k deťom a skúšala som s nimi všetky možné kreácie. Vďaka rozhodnutiu mojej maminy som od 3 rokov navštevovala škôlku, ktorej pani učiteľky boli zakladateľkami tanečného súboru Lentilky Žilina. Zuzana Nezvalová do dnešného dňa úspešne vedie tento tanečný klub. Keby nebolo nej, tak dnes určite nerobím to, čo robím. Vychovala mnoho dobrých a úspešných tanečníkov, ktorí sa dodnes tancu venujú.  

Kto vás inšpiroval, bol vaším vzorom?

Konkrétny tanečný vzor nemám - skôr sa snažím zobrať si od každého kúsok niečoho, čo sa mi páči a môže ma o niečo obohatiť a posunúť vpred. Teda každý jeden tanečník/umelec - mi môže ukázať niečo dobré. Existujú však aj zlé vzory a tie mi slúžia na to, aby som si pripomenula, akým smerom sa uberať nechcem.   

Aké najväčšie úspechy ste dosiahli?

V priebehu viacerých rokov po sebe sme ako tanečný súbor Lentilky získali mnoho titulov majstra Slovenska, Európy a sveta, a to v štýloch Disco Dance, Show Dance či hip hop. Pôsobenie v tomto klube ma ovplyvnilo natoľko, že sa tanec stal neodmysliteľnou súčasťou môjho života. Roky som sa tak mohla tešiť z nádherných úspechov dosiahnutých na národných a medzinárodných súťažiach.        Významnou udalosťou, mimo tradičného sveta súťaží, bola pre mňa účasť na celoslovenskej súťaži Miss Dance 2011, kde som si v semifinále, okrem postupu do finále, vybojovala titul najkrajšej semifinalistky. Vo finále, kde som reprezentovala tanečný súbor Lentilky s tanečným štýlom Disco Dance, som získala titul 2. vicemiss SR. V tom istom roku som si vytancovala titul 1. vicemajsterky SR v Disco Dance sólo ženy v hlavnej vekovej kategórii. Taktiež v tom istom roku som mala možnosť vstúpiť do sveta komerčného tanca - zatancovala som si ako „back up dancer” v talentovej show Československo má talent, kde som tanečne sprevádzala súťažiach v semifinále a finále tejto relácie. Približne od tohto obdobia som sa začala viac zameriavať na komerčnú stránku tanca. Viac som sa teda zameriavala na vystúpenia ako na súťaže.



             

Ktorý tanečný štýl je vám najbližší a prečo?

Čo sa týka preferencie tanečného štýlu, tak som skôr za rozmanitosť. Tanec je slobodný prejav, prináša pestrofarebnosť tanečných štýlov. Snažím sa byť univerzálnym tanečníkom, no najlepšie sa cítim v ženských tanečných štýloch, v latine, v komerčnom a modernom prevedení tanca. Obrovskú úlohu zohráva aj hudba - keď je skvelá muzika, tak to tancuje aj samo.      


 

Aké veľké deti a kde trénujete?

Aktuálne pôsobím ako učiteľka tanečného odboru na súkromnej Základnej umeleckej škole BRIOSO v Žiline - učím deti vo veku 6 až 15 rokov. Vyučujem aj v hip hopovej tanečnej škole My Dance (juniori a dorast) pod vedením Márie Jančovičovej Hammerle, ktorá je taktiež jednou z prvých „Lentiliek”. Zároveň sa dá povedať, že je jedným z mojich prvých tanečných vzorov, keďže ako malé dievčatá sme v súbore vždy vzhliadali ku svojim skúsenejším a starším tanečným kolegyniam. V aktuálnej súťažnej sezóne som stále aktívna, a to v spolupráci s tanečnou školou Deep, kde som súčasťou hip hop formácie, s ktorou sme v júni tohto roku získali v Poľsku titul majstra Európy a 10. októbra cestujeme na majstrovstvá sveta v Macedónsku. 


 

Majú ešte dnes deti záujem hýbať sa, tancovať?

Áno určite, záujem sa podľa môjho názoru každým rokom stupňuje. Vďaka rôznym trendom na internete a sociálnych sieťach si myslím, že tanec naberá na popularite. Pre nás ako trénerov a pedagógov je dôležité deťom vysvetliť, že to, že na internete nemajú tisícky vzhliadnutí na videách a mnoho sledovateľov neznamená, že sú zlí alebo slabí tanečníci. Je nesmierne dôležité deti učiť, že všetko je dlhodobý proces a nič nie je zo dňa na deň. Najskôr musíš dať - obetovať tomu svoj čas, energiu a úsilie - a potom dostaneš - uvidíš výsledky, úspech, naplnenie či posun vpred.          

Aké úspechy ste ako trénerka zatiaľ dosiahla?

Úspechov v mojej tanečno-pedagogickej kariére až tak veľa nie je, pretože som nastúpila v čase kovidovej pandémie a súťaže sme navštívili po prvýkrát až minulý rok. Napriek tomu sa našim žiakom podarilo v marci 2023 vytancovať si prvú trofej s prvým umiestnením. Za tento rok sme celkovo získali 12 trofejí plus iné ocenenia - najnovšia zlatá medaila je z Maďarska, z ME vo výrazových tancoch.

Dá sa začať s tancom aj vo vyššom veku alebo už je neskoro?

Vediem aj tanečné kurzy Latino Lady Style v UNIDC pre ženy všetkých vekových kategórii. Práve tieto kurzy sú dôkazom, že na tanec nie je nikdy neskoro. Keď je chuť, čas a vôľa, tak sa dá všetko. Dostala som sa do štádia, keď ma zdieľanie mojej tanečnej vášne a skúseností napĺňa viac ako napríklad získavanie trofejí. Väčšiu radosť mi robí, keď niekoho niečo naučím, odovzdám a posuniem vpred ako byť napríklad v televízii alebo byť niekde stredobodom pozornosti na verejnosti. Nie je nad to, keď vidíte na konci hodiny spokojné ženy, ktoré sa tešia, že sa naučili niečo nové a majú zo seba dobrý pocit. To isté ma napĺňa aj pri učení detí.

Aké máte plány do budúcna?

Plány do budúcna mám, no zatiaľ by som ich rada nechala vo forme myšlienky.


 

Ako rada trávite voľný čas?

Pri množstve aktivít, ktorým sa počas týždňa venujem a vzhľadom na to, že mám viac zamestnaní, nemám čas na súkromný a osobný život. Čas, ktorý sa dá označiť ako voľný čas, pre mňa predstavuje čas na prípravu na všetky tréningy. Ak by som mala opísať moju predstavu o pohodovom voľnom čase, tak to určite bude nejaká nenáročná a pokojná aktivita, pri ktorej vypnem hlavu, nemusím nikomu nič vysvetľovať, len sa, napríklad, prejsť, užiť si ten moment ticha a pokoja, niečo dobré si prečítať alebo v mojom prípade stráviť čas s mojimi štvornohými „parťákmi“.


 

Autor: - r -

Foto: archív M.P.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod