Žilinský Večerník

22. október 2024 | Sergej
| -2°C

Rozhovory

ROZHOVOR – Michaela Pastorková: To, že dieťa číta, je určite v prvom rade dobrá vizitka rodičov

Krajská knižnica v Žiline oslavuje jubilejné 100. výročie od svojho vzniku. Pri tejto slávnostnej príležitosti sme ju navštívili a porozprávali sa s knihovníčkou Michaelou Pastorkovou, ktorá tu pracuje už 9 rokov. Zároveň ako zástupkyňa knižnice pravidelne navštevuje oddelenie pediatrie v žilinskej nemocnici, kde v rámci vyučovacieho procesu deťom predstavuje knihy, podporuje ich čitateľskú gramotnosť a snaží sa im zmysluplne spríjemniť čas ich hospitalizácie. Okrem iného nám prezradila, ako jej povolanie vplýva na jej rodinu alebo ako to v dnešnej online dobe plnej sociálnych sietí vlastne s deťmi a knižkami je.

21.10.2024 | 11:40

Aký bol váš prvý kontakt s knižkami?

Som z učiteľskej rodiny a knihy sa okolo mňa točia už od detstva. S babkou som už ako malá chodila do knižnice v Bytči. Babka je teraz na dôchodku obecnou knihovníčkou v obci Predmier.

Aká je vaša pozícia v žilinskej knižnici a ako dlho tu už pracujete?

V knižnici pracujem od roku 2015. Robila som na oddelení odbornej literatúry, na oddelení koordinácie a metodiky, ktoré usmerňuje činnosť a pomáha obecným a mestským knižniciam v regióne Horné Považie. Teraz pracujem v oddelení knižnično-informačných služieb, realizujem vybrané podujatia pre deti, podieľam sa na marketingovej činnosti knižnice. Raz mesačne organizujem Klub u Knihuľky, zážitkové čítanie pre najmenšie deti od 2 do 4 rokov spojené s rôznymi aktivitami, samozrejme, za prítomnosti aspoň jedného z rodičov. 

Prečo ste sa za knižnicu práve vy zapojili do projektu s FNSP Žilina?

Minulý rok v lete nás oslovila pani pedagogička zo žilinskej nemocnice, pani učiteľka Puchoňová, ktorá chcela pre detských pacientov vymyslieť niečo nové, atraktívne, čo by ich zaujalo a pomohlo uľahčiť čas strávený hospitalizáciou. Riaditeľka knižnice sa začiatku novej spolupráce potešila, a keďže ja som sa v auguste vrátila po 6 rokoch z materskej dovolenky a mám dve malé deti a detská literatúra je mi v tomto čase veľmi blízka, voľba padla na mňa. V septembri sme ešte vybavovali potrebné povolenia, aby som mohla ako cudzí človek vstúpiť na oddelenie pediatrie. Preto sme začali projekt až od októbra 2023.   

V čom spočíva náplň vašich stretnutí s deťmi na oddelení pediatrie?

Obsahom stretnutí je zážitkové čítanie spojené s rôznymi aktivitami. Raz mesačne navštevujem nemocnicu s cieľom priniesť deťom únik do sveta kníh a príbehov, motivovať ich k čítaniu, a tak podporiť ich čitateľskú gramotnosť. Snažím sa, aby zmysluplne strávili čas svojej liečby, a aby sa odpútali od priestorov nemocnice a prišli na iné myšlienky. Zároveň prostredníctvom týchto aktivít dopĺňame samotný vyučovací proces. Pracujeme s textom, trénujeme postreh, pamäť, koncentráciu...



 

Ako na to deti reagujú?  

Na začiatku stretnutia často vidím, že deti sú otrávené, ako sa hovorí, bez života, unudené. Prídu si ku mne len odsedieť „povinnú jazdu“. Ale na konci stretnutia sú deti veselé, zaujaté, a to je najlepšia spätná väzba. Na podujatí býva maximálne 10 detí a sú rôznych vekových kategórií, čím je práca s nimi náročnejšia. Vždy sa snažím vyberať ľahšie témy a vtipné knihy či príbehy, čím sa prostredníctvom aktivít spojených s čítaním snažím deti odreagovať od nemocničného prostredia, rozveseliť.

Prečo je podľa vás čítanie kníh u detí dôležité?

Už dlhšiu dobu rodičia, pedagógovia i my knihovníci sledujeme problém, že deti i mládež nevedia čítať s porozumením, hlavne pri dlhších textoch nerozumejú ich obsahu. Nevedia reagovať alebo správne odpovedať, prípadne ich odpovede sú úsečné, jednoslovné, chýbajú im vyjadrovacie schopnosti. Preto sa v knižnici snažíme pripravovať množstvo rozmanitých podujatí, ktoré deti prilákajú ku knihám. V podstate im chceme uľahčiť život, pretože čítanie s porozumením súvisí s učením, s pochopením a interpretáciou textu, s vyjadrovaním a slovnou zásobou. Pri absencii čítania ako bežnej súčasti života budú deti neskôr narážať na veľké problémy pri ďalšom vzdelávaní.  Takže sa všemožne usilujeme, aby deti čítali rady, aby čítanie bolo pre nich zábavné a jednoduché a najmä aby chápali prečítaný obsah.

Čítajú ešte vôbec deti v dnešnej online dobe knihy?

Ja sa viem vyjadriť k tomu, čo vidím u nás v knižnici. Sú deti, ktoré prídu, a zoberú si maximálny počet kníh, čo je 15 kusov. Potom sú deti, ktoré si požičajú jednu, maximálne dve knižky. Ale celkovo sa tu stretávame, samozrejme, hlavne s deťmi, ktoré čítajú rady. Čítanie detí sa snažíme podporiť aj rodinnými preukazmi so zvýhodneným registračným poplatkom, čo je len 1 € ročne. Takisto je dôležité vytvoriť im vhodné prostredie, čo v našej knižnici predstavuje detský kútik priamo na oddelení detskej literatúry. Možno sa tam najskôr dieťatko príde len zahrať, ale nakoniec si nejakú tú knižku nájde a vezme domov. Potom z mojej skúsenosti prichádza prvý úpadok záujmu o čítanie na druhom stupni ZŠ alebo pri nástupe na strednú školu. Vtedy väčšina detí na určitý čas prestane čítať, ale po čase sa zvyknú vrátiť. Momentálne k tomu prispieva aj boom, ktorý zažíva žáner fantasy. Ten dokáže pritiahnuť k čítaniu najmä deti vo veku 13 - 14 rokov. Navyše, cena kníh za ostatné roky výrazne stúpla a to podporuje aj návštevnosť knižníc. Nie každý si môže dovoliť pravidelne kupovať knihy a odkrajovať tak z rodinného rozpočtu.  


 

Myslíte, že deti k čítaniu motivuje rodina alebo škola alebo...?

To, že dieťa číta, je určite v prvom rade dobrá vizitka rodičov, ktorí idú v rodinách príkladom, a taktiež pedagógov, ktorí vedia zaujať a vhodne zvoliť aj povinné čítanie. Učitelia vo veľkej miere chodia so svojimi žiakmi na naše podujatia do knižnice, a tak nás objavia aj deti, ktoré k nám nedoviedli rodičia. Aj teenageri sú prekvapení, že knižnica je iná ako kedysi, zrekonštruovaná, moderná, fond kníh je  aktuálny. Žiaci sa tiež zúčastňujú rôznych stretnutí so spisovateľmi a po ich skončení vidíme, že neodchádzajú naprázdno, ale berú si domov knihy. Ale, samozrejme, najväčší vplyv má rodina. Ak dieťa od malička vidí rodičov čítať, chodiť do knižnice a požičiavať si veľa kníh, automaticky to berie ako samozrejmosť a má tendenciu správať sa rovnako.

V akom veku prichádzajú najčastejšie deti prvýkrát do knižnice?

Do knižnice prichádzajú v sprievode svojich rodičov už deti od 2 rokov veku. Dostanú svoj prvý  čitateľský preukaz s detským motívom, z ktorého majú radosť. Rady chodia na podujatie Klub u Knihuľky a prezerajú si nádherné detské knižky, ktoré v knižnici máme. Väčšina detí ale začne navštevovať knižnicu s príchodom na prvý stupeň základnej školy. Tie si prioritne vyberajú obrázkové knihy s veľkými písmenami a veľmi sa tešia, že si sami vedia prečítať text. 

Koľko je aktuálne aktívnych detských čitateľov, ktorí si pravidelne požičiavajú knižky?

V roku 2023 sme zaregistrovali 4008 čitateľov do veku 15 rokov, čo predstavuje 38 % z celkového počtu aktívnych čitateľov. Tých bolo v roku 2023 presne 10 436. 


 

Knižnica prešla rekonštrukciou, vyzerá moderne a inovovane. Aké novinky ponúka?

Áno, okrem priestorov a literárneho parku prešli modernizáciou aj naše služby. Knižnica už dávno nie je len miestom, kde si ľudia chodia požičiavať knihy. Nájdete u nás 3D tlačiareň, šijacie a vyšívacie stroje, učíme ľudí pracovať s počítačom, programovať micro:bity a ozoboty, organizujeme tréningy pamäti, pravidelné tvorivé dielne, máme bohatú klubovú činnosť. Ponúkame aj e-knihy a audioknihy pre zdravotne znevýhodnených čitateľov. Začiatkom septembra bola slávnostne otvorená kostymérňa, v ktorej si čitatelia môžu za symbolický poplatok požičať kostým svojej obľúbenej literárnej postavy.

Spomeniete si na podujatie, ktoré na vás najviac zapôsobilo, z nejakého dôvodu sa stalo nezabudnuteľným?

Napríklad etnologička Katarína Nádaská prilákala pred dvoma týždňami na besedu toľko čitateľov, že sme z celej knižnice pozbierali stoličky a stále nebolo dosť pre všetkých, čo prišli. Knižnica bola skutočne úplne zaplnená. Celkovo knižnica ročne pripraví okolo 1000 podujatí, každé jedno z nich je zaujímavé a prínosné pre svoju cieľovú skupinu. Kompletný program podujatí je zverejnený na našej webovej stránke.

Aký je váš názor na moderné verzie kníh – e-knihy a audioknihy?

Myslím si, že každému vyhovuje niečo iné. Je to individuálne. Ak malé dieťa prahne po technológiách, tak aj takáto forma knihy je lepšia ako nič. Z mojej skúsenosti ale deti stále chcú držať v ruke klasickú knihu, chcú ju ohmatať, ovoňať, nie ju mať v elektronickej podobe. Veľmi obľúbené u menších detí je aj Kúzelné čítanie. Máme na vypožičanie v ponuke množstvo týchto kníh.

A čo vaše deti, aký majú vzťah k vašej práci a ku knižkám?

Syn má 7 rokov, je už druhák a dcéra škôlkarka, má 4 roky. Vplyv mňa ako mamy knihovníčky je určite veľký, čítame denne a veľa. Požičiavame si mesačne desiatky kníh. Syn chodí na logopédiu kvôli písmenku R a logopedička nám povedala, že ešte nemala dieťa s takou širokou slovnou zásobou. Takže vidím, že to má veľký dopad a zmysel, čo ma ako mamu nesmierne teší. S dcérkou čítame maľované čítanie – ja čítam a ona dopĺňa nakreslené slovíčko, takže sa aj ona zapája. Vedieme si aj denníček, čo všetkým rodičom veľmi odporúčam. Snažím sa aby deti prerozprávali, o čom knižka bola, keď aj len jednou-dvoma vetami. Pýtam sa, čo sa im páčilo, či si od konkrétneho autora vezmeme aj ďalšiu knižku.

Čo máte na svojej práci najradšej?  

Mám rada, že každý deň je iný. Naozaj človek nevie dopredu, čo ho čaká. Všetky tie podujatia, čitatelia, práca s ľuďmi alebo s deťmi, ich pozitívna spätná väzba, to všetko je pre mňa krásne a  zaujímavé. A baví ma aj tvorivá činnosť – snažíme sa, aby bola naša knižnica obľúbená, aby bola videná, a to chce stále nové nápady. Zároveň sa stále dozvedám nové informácie, učím sa a vzdelávam.

 

Knižnica práve oslavuje svoje okrúhle 100. narodeniny

Áno, v roku 1919 bol v Československu prijatý Knižničný zákon, ktorý ukladal obciam povinnosť založiť knižnicu, a čo bolo ešte lepšie, stanovil aj výšku príspevku podľa počtu obyvateľov. Od tohto roku vznikali v celom Československu húfne knižnice. U nás vznikla 15. 10. 1924 Mestská verejná knižnica v Žiline, takže tento rok oslavujeme jubilejné 100. výročie vzniku. Máme k nemu aj heslo STO: Spolu To Oslávme. Pri tejto príležitosti bude počas októbra inštalovaná v našej budove výstava s názvom Knižnica v premenách času. Výstava zachytáva dôležité medzníky v histórii (1924 – 2024) knižnice formou fotografií. Predstavuje miesta a budovy, v ktorých knižnica sídlila. Bohatý fotografický materiál zachytáva podujatia v minulosti aj v súčasnosti, obnovu literárneho parku, prestavbu súčasnej budovy a jej oddelení a osobnosti, ktoré boli a sú úzko späté s našou knižnicou. Všetkých na výstavu a nielen na ňu, ale na akúkoľvek návštevu knižnice srdečne pozývame.   

 

 

KTO JE MICHAELA PASTORKOVÁ?

Rodné mesto: Žilina

Vzdelanie: Elektronicky obchod a manažment so zameraním na marketing (UNIZA)

Rodinný stav: šťastne vydatá, 2 deti

Záľuby: športy (joga, bicykel, lyžovanie), dobrá hudba, festivaly a ich pes Nancy

Obľúbené miesto: kopce, v lete na bicykli, v zime na lyžiach

Obľúbený autor: spisovateľka Elena Ferrante

Motto: nemá, skôr u nej platí „Nikdy nehovor nikdy“


 

 

Autor: Martina Knapcová, redaktorka

Foto: archív autorky, archív M.P.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod