Žilinský Večerník

6. október 2024 | Natália
| 6°C

Zaujalo nás

ROZHOVOR - Príďte si do Pezinka vychutnať jedinečný zážitok: Šimák Zámok vás o tom presvedčí

Život na zámku má svoje neopísateľné čaro. Aj mnohí z vás sa môžu na určitý čas ponoriť do dávnych vekov odetých v modernom šate. A presne to je príbeh kúzelného miesta Šimák Zámok Pezinok, o ktorom nám viac povedal jeho riaditeľ Lukáš Špilák (36).

07.07.2024 | 11:53

Spojenie priezviska Šimák s našim žilinským regiónom je veľmi blízke, aký odkaz zanechal majiteľ počas svojho života pre našu spoločnosť?

Samozrejme, že priezvisko Šimák je v tomto regióne povedomé, keďže pochádzajú z Kysúc a je im tento región srdcu blízky a dodnes ho navštevujú a spomínajú na detstvo, ktoré tam prežili. Pán Šimák zanechal svoj odkaz vo viacero oblastiach, najskôr vybodoval mediálny slovenský dom PLUS SEDEM, ktorému sa venoval počas skoro celého života. V neskoršom veku sa ho rozhodol predať, a investovať do historickej pamiatky v Pezinku. Pezinský zámok odkúpil v roku 2015 a vybudoval generačný projekt Šimák Zámok Pezinok, kde sa nachádza hotel, vinárstvo, súkromná galéria umeleckého skla, reštaurácie a mnoho ďalšieho. Spoločnosti zanechal tento filantropický projekt pod záštitou  jeho synov Štefana a Richarda, ktorí v jeho posolstve pokračujú a pracujú na vybudovaní spoločensko-kultúrneho miesta pre širšiu spoločnosť.

Ktoré aktivity budú pre verejnosť zaujímavé, čo sa týka zámku Šimák?

Pre verejnosť sú veľmi zaujímavé najmä naše populárne kultúrne podujatia na historickom nádvorí zámku pod holým nebom. Táto naša aktivita do nášho regiónu prinesie v prepočte okolo 30 000 návštevníkov počas koncertnej sezóny. Ďalšia naša aktivita je prepojená s históriou zámku, počas prehliadky zámku môžu návštevníci vidieť Medzinárodnú galériu umeleckého skla, Pálffyho apartmány, expozíciu JAWA motoriek ako aj múzeum vinohradníctva a vinárstva. Ďalšou pridanou aktivitou je vlastné domáce vinárstvo, ktoré sa nachádza priamo pod zámkom s vlastnou výrobou a technológiou. Samozrejme, naši zákazníci sú aj individuálna klientela ako aj tá firemná, ktorí využívajú služby hotela, reštaurácie ale aj nášho regiónu.

Vo vašom portfóliu aktivít je aj víno, prečo by si mali ľudia niekedy dať víno od značky Šimák?

Pod značkou Šimák Zámok Pezinok vyrábame vlastné vína, ktoré získavajú nie len doma ale aj v zahraničí množstvo významných ocenení, preto sme v roku 2023 získali ocenenie VINÁRSTVO ROKA. Náš enológ Roman Janoušek si drží ocenenie VINÁR ROKA, čo značí kvalitu nášho vína, ktoré odporúčame ochutnať.

Ako vy vnímate gastro biznis a cestovný ruch na Slovensku? S akými dennými starosťami sa najviac boríte?

V cestovnom ruchu na Slovensku je celoplošný ,,problém“, ktorý cítime asi všetci v tejto oblasti. Najmä nedostatkom kvalifikovaného personálu, čo sa odzrkadlí na službách v gastronómii. Samozrejme, cítime to aj my ale som rád, že nemusíme riešiť častú fluktuáciu zamestnancov, pretože sa snažíme vybudovať stabilný tím od otvorenia zámku. Dokonca sa stretávame aj s tým, že sa k nám zamestnanci po určitej dobe vracajú.

V čom je najväčšie kúzlo vášho zámku, ktorý by mal navštíviť váš zákazník?

Za benefit zámku považujeme to, že vieme poskytnúť služby každému typu zákazníka, či už príde k nám za romantickým pobytom, biznisom alebo kultúrnym zážitkom. V unikátnom rodinnom projekte je samotné kúzlo v prepojení histórie, umenia, vína, kultúry a služieb.

Ako sa darí vám osobne vo funkcii riaditeľa zámku, je to viac o zodpovednosti časom si už skôr o premyslenom manažmente?

Mám šťastie, že mám okolo seba dobrý tím manažérov ale samozrejme, je to o rešpektovaní jeden druhého. Snažím sa byť pre svoj tím najmä motivátor a človek, za ktorým vedia kedykoľvek prísť aj mimo pracovnom vzťahu.

Čo by ste rád odkázal čitateľom Žilinského večerníka?

Keďže mi tento región veľmi blízky a pochádzam aj ja zo Žilinského kraja by som chcela pozvať čitateľov Žilinského večerníka do Malokarpatského regiónu na výlet alebo za kultúrnym zážitkom, ktoré ponúkame.

 

KTO JE LUKÁŠ ŠPILÁK (36)?

Vzdelanie: Hotelová škola

Rodné mesto a súčasné bydlisko: Žilina a aktuálne Bratislava

Cestovateľský sen: Hawai, sen bol splnený

Životné krédo: ,,Cieľ je cesta, cesta je cieľ´´

Obľúbené jedlo: Segedínsky guláš s knedľou

Typická vlastnosť: dobrosrdečnosť


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod