Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Rozhovory

ROZHOVOR – Riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík: Aj naďalej chceme prinášať zo Žiliny len to najlepšie

Výroba rybích špecialít na Hviezdoslavovej ulici je už neodmysliteľnou súčasťou života v Žiline. Naša „Ryba“ produkuje výrobky, ktoré pozná a miluje celé Slovensko. Svoju prácu tu majú stovky obyvateľov mesta. Vedeli ste, že rok 2024 sa u tohto top výrobcu a zamestnávateľa nesie v znamení dvoch významných výročí? O histórii, súčasnosti aj vízii budúcnosti spoločnosti Ryba Žilina sme sa porozprávali s jej generálnym riaditeľom Michalom Britvíkom.

25.07.2024 | 17:11

Ak to ešte náhodou niektorí Žilinčania nezachytili, priblížite, s akými udalosťami súvisia tohtoročné oslavy vo vašom podniku?

V prvom rade ide o míľnik, aký si môže pripomínať len málo producentov potravín na Slovensku. Už rovných 100 rokov máme u nás v Žiline najdlhšie nepretržite fungujúci závod na výrobu rybích špecialít na Slovensku, na čo sme veľmi hrdí. Oslavujeme zároveň 70. „narodeniny“ našej žilinskej tresky, ktorej výroba sa v Žiline datuje od roku 1954. V zmysle týchto významných momentov sme pripravili aj naše marketingové kampane počas tohto roka. 


 

Treska zo Žiliny je skutočne legendárny výrobok, ktorý vzbudzuje hrdosť v nás všetkých. Toto jubileum je určite skvelou príležitosťou pripomenúť si, ako vlastne vznikla jej receptúra...

Receptúru na tresku, tak ako ju dnes poznáme, vytvoril Július Boško - kuchár a cukrár pôvodom z Nového Mesta nad Váhom, ktorý pracoval v bratislavskej prevádzke národného podniku Ryba. Jeho špecialita z vareného mäsa aljašskej tresky, marinovanej zeleniny a majonézy vtedy dostala názov treska v remuláde. Novinku si ľudia okamžite obľúbili a ešte v tom istom roku sa začala vyrábať aj v žilinskom závode, ktorý bol súčasťou Ryby.

A práve Ryba Žilina je oficiálne najväčším výrobcom tejto špeciality...

Áno, uvedomujeme si naše postavenie lídra, ktorého úlohou je chrániť historické dedičstvo tohto ikonického produktu a zároveň ísť s dobou a prinášať neustále novinky. Dlhodobo si udržiavame pozíciu najväčšieho producenta rybieho a lahôdkového sortimentu. V segmente tradičných rybích špecialít máme štandardný trhový podiel 60 %.

Koľko tresky v priemere v žilinskom závode vyrábate?

Mesačne vyrobíme viac ako 300 ton tresky. Žilinská Treska Exklusiv je dlhodobo najpredávanejšou treskou a podľa prieskumov trhu, ktoré pravidelne realizujeme v spolupráci s agentúrou 2muse, zákazníkom spomedzi tresiek na trhu aj najviac chutí. Samozrejme, aby sme mohli dosahovať tieto výsledky a napredovať vo výrobe, sú pre nás kľúčové investície do modernizácie závodu a procesov.

Ako sa modernizácia a inovácie v technológiách odzrkadľujú na zvyšovaní kvality výrobkov?  

Aj vďaka investíciám do nových technologických zariadení, ktoré sme zrealizovali v ostatných rokoch, má dnes žilinská treska výrazne menej prídavných látok v porovnaní s minulosťou. Na rozdiel od iných výrobcov, v našej treske nenájdete kontroverzný konzervant benzoan sodný. Prinášať produkty s čo najnižším obsahom prídavných látok „E“  je naša dlhodobá stratégia, za ktorou si stojíme a v ktorej nebudeme poľavovať.


 

A ako pristupujete vo výrobe k výberu samotných surovín?

Samozrejme, zárukou najvyššej kvality tresky sú aj samotné suroviny – najmä hĺbkovo zmrazené filety aljašskej tresky a zelenina ako aj v našom závode vyrábaná majonéza. Technológie nám zároveň umožňujú spracovávať suroviny spôsobom, aby si zachovali čo najlepší prínos aj z hľadiska prirodzeného obsahu živín.

Do akej miery pomáhajú modernejšie stroje a procesy ľuďom, ktorí v Rybe pracujú?  

Nové technológie a spôsob výroby jednoznačne zvyšujú kvalitu práce našich zamestnancov. Tí sa môžu vďaka tomu starať najmä o plynulosť produkcie, obsluhu strojov a majú tak ešte viac pod kontrolou kvalitu na výstupe. Ryba Žilina si historicky aj v súčasnosti udržiava miesto popredného zamestnávateľa v žilinskom regióne – prácu dáva viac ako 450 ľuďom. Mnohí z našich kolegov a kolegýň pracujú v Rybe desiatky rokov a aj vďaka ich skúsenostiam a know-how sa nám darí neustále rásť a udržiavať kvalitu produkcie.

Aké ďalšie inovácie vo výrobnom závode pomáhajú dosahovať vaše ciele?

Stále viac sa zameriavame na znižovanie dopadu našej výroby a podnikania na životné prostredie. Vďaka zapájaniu obnoviteľných zdrojov energie, akými sú fotovoltaické panely, si budeme vedieť vyrobiť až jednu pätinu ročnej spotreby elektriny. Intenzívne sa zaoberáme aj redukciou podielu plastu v obaloch. Znížením hmotnosti o 0,4 g plastu na jeden téglik vieme ročne ušetriť takmer 10 ton plastu. Uvedomujeme si, že ide o beh na dlhú trať. Naďalej sa chceme zlepšovať a patriť v potravinárstve medzi lídrov v investíciách do zelených riešení.


 

Na ktoré špeciality, ktoré vyšli z vašej výroby v ostatnom období, ste osobne najviac hrdý a prečo? 

Určite na našu novú verziu Tresky Exklusiv s cottage syrom. Pri jej vývoji sme sa zamerali na mladých, aktívne žijúcich ľudí a športovcov, ktorí oceňujú benefity ako vyšší podiel proteínov či nižší obsah kalórií a cukru. Reakcie na ňu, a to nielen od týchto spotrebiteľov, sú mimoriadne pozitívne. Preto sme len prednedávnom priniesli už hneď aj ďalšiu novinku - verziu tohto produktu s pažítkou. Tešíme sa aj z odozvy na neustále rozširovanie vegánskeho portfólia. Naša prvá „vegánska treska“ Vegan Exklusiv sa dokonca umiestnila na prvom mieste v hlasovacej súťaži Rastlinný produkt roka 2023, za ktorou stojí iniciatíva Jem pre Zem. S novinkami rozhodne nekončíme.

 Ryba Žilina má pod sebou tri hlavné značky. Aké ciele máte pre ne zadefinované? Ako vidíte vašu víziu do budúcnosti?

V rámci značky PRETO Ryba Žilina chceme dlhodobo strážiť receptúru tradičných rybích špecialít, rozširovať nielen toto portfólio, ale tiež rozvíjať ponuku mrazených rýb najvyššej kvality. Značkou PRETO Radoma pokrývame primárne segment rokmi overených lahôdkových šalátov. Prinášame v rámci nej aj pestrú paletu poctivých nátierok či praktické polotovary, ktoré chceme dostať do každej kuchyne. Značkou PRETO Radoma Vegan máme ambíciu ponúkať tie najchutnejšie rastlinné alternatívy lahôdkového sortimentu pre každého. Nech už zákazník siahne po ktoromkoľvek z nami vyrábaných produktov, chceme, aby mal istotu, že si kupuje chutné potraviny, pri ktorých dbáme o suroviny, spôsob výroby a tiež obsah len tých nevyhnutných prídavných látok. Aj naďalej chceme prinášať zo Žiliny len to najlepšie.


 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod