Žilinský Večerník

28. september 2024 | Václav
| 11°C

Z regiónu

ROZHOVOR - Terchovskí ochotníci jubilujú: Slovenská klasika nás sprevádza od začiatku

Kamenný chodníček, Statky-zmätky, Pacho, Sváko Ragan, ale aj Perinbaba či Malý princ. To všetko (a ešte o mnoho viac) sú inscenácie z repertoára Terchovského národného divadla. Že ste o ňom ešte nepočuli? Tak si o ňom niečo prečítajte. Rozprávali sme sa so spoluzakladateľkou Bibiánou Janšovou.

28.09.2024 | 12:46

Tento rok oslavuje Terchovské národné divadlo 10 rokov, založené bolo v roku 2014. Kto bol pri jeho zrode?

Súbor sme založili spoločne, ja a otec. Štatutárom a režisérom bol od začiatku on, ja som zastrešovala ostatné pozície – umeleckú šéfku, dramaturgičku, herečku, manažérku, správkyňu sociálnych sietí. Od septembra 2023 som prebrala aj vedenie súboru a réžiu ja kvôli otcovým zdravotným problémom.

Aké bolo pôvodné zloženie divadelného súboru? Ktorú inscenáciu ste hrali ako prvú?

Na začiatku nás bolo dokopy sedem. Okrem „mládeže“, ktorá prišla na prvé stretnutie, otec zlanáril aj speváčky z Tria z chotára a našou prvou inscenáciou bol Ženský zákon od J. G. Tajovského. Titul sme vyberali na základe počtu hercov.

Týmto divadlom ste po 50 rokoch nadviazali na predchádzajúci ochotnícky súbor z Terchovej. Poznali ste niekoho zo „starého“ divadelného súboru?

Nebol to ochotnícky súbor v pravom slova zmysle, ako poznáme teraz. Vtedy sa hrávalo hlavne na škole, čiže to bola skôr akási študentská iniciatíva. Takto začínal aj môj otec.

Ako sa v priebehu desiatich rokov súbor vyvíjal? Dostávalo sa divadlo do povedomia ľudí postupne alebo bol nejaký zásadný moment, ktorým ste sa zviditeľnili?

Stále pracujeme na tom, aby sme sa dostali do širšieho povedomia, pandémia nám trochu uškodila na návštevnosti. Keď bol riaditeľom otec, bolo to jednoduchšie, pretože ako podnikateľ sa dostával do kontaktu s mnohými ľuďmi a divadlo bolo jeho srdcovka, takže o ňom rozprával vždy, všade a každému. Ja som sa pohybovala skôr v divadelnej spoločnosti na západe a východe, čo je fajn, ale človek toľko kilometrov nebude len tak cestovať za divadlom.

Podľa čoho vyberáte inscenácie, ktoré idete skúšať? Prihliadate pri výbere na prostredie, históriu Terchovej?

Tituly vyberáme predovšetkým podľa toho, ktoré bavia terchovského diváka. Takže je to predovšetkým slovenská klasika. Ale občas si aj uletíme a pripravíme nejakú súčasnú hru. Takým titulom však holduje v terchovskej doline veľmi málo ľudí.


 

V akej intenzite sa súbor stretáva a nacvičuje?

Závisí to od náročnosti titulu, počtu hercov a podľa pracovnej vyťaženosti všetkých, čo sa na hre podieľajú. Pani richtárku skúšame od marca, pretože ja som si dokončovala cukrársky kurz. Iné hry sa nacvičili aj za dva-tri mesiace, keď sa skúšalo každú nedeľu. Projekt pre deti Nedeľa s rozprávkou naskúšame za jednu-dve skúšky. Závisí to od mnohých faktorov.

Na ochotnícke divadlo máte naozaj veľký počet hercov. Ako sa vám podarilo vzbudiť taký záujem ľudí o účinkovanie v Terchovskom národnom divadle?

Otec mal nesmiernu charizmu a veľa priateľov. Ja ho v tom nasledujem a lákam na spolupráce svojich priateľov, zatiaľ úspešne. Hrať s nami však môže ktokoľvek, kto má chuť.

Na oslavu 10. výročia ste nacvičili predstavenie Pani richtárka. Prečo práve tento výber?

Slovenská klasika nás sprevádza od začiatku, takže budeme pokračovať v tradícii naďalej. Tiež sme museli pracovať s tým, že sme mali určitý počet hercov a podľa toho vybrať titul. Koniec koncov, Ferko Urbánek (autor hry, pozn. red.) je „otec ochotníkov“, takže bol ideálnym adeptom.

Ako bude vyzerať oslava výročia založenia Terchovského národného divadla?

Máme v pláne premietanie zostrihu inscenácií, fotografií, nejaké fotografie budú nainštalované aj v Reštaurácii Kultúrny dom. Divák si ďalej vychutná inscenáciu „Pani richtárka“, stretne ľudí, ktorí hrali alebo sa akokoľvek podieľali na existencii Terchovského národného divadla a na záver je pripravený slávnostný prípitok a zábava, až dokým budeme vládať.


 

Kedy a kde vás diváci budú môcť vidieť v tejto divadelnej sezóne?

27. septembra máme premiéru inscenácie Pani richtárka a 28. septembra slávnostnú reprízu.Tieto predstavenie budú spojené s oslavou 10. výročia. Ďalej sa v Terchovej uvidíme cez vianočné sviatky, medzi 27. - 29. decembrom. Od novembra opäť pokračuje nás projekt pre detského diváka Nedeľa s rozprávkou a do konca sezóny (do júna 2025) máme ešte naplánovanú návštevu našich priateľov v Opatovej.

Dalo by sa Terchovské národné divadlo charakterizovať jednou vetou?

Miesto, ktoré spája ľudí.

Aké sú vaše vízie alebo želania do budúcna pre Terchovské národné divadlo?

Prajem si, aby sme s TND vytvorili ešte veľa krásnych priateľstiev, veľa inscenácií a aby sme hrali s radosťou, ako doteraz.

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: archív TND

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod