Žilinský Večerník

1. júl 2024 | Diana
| 15°C

Šport

ROZHOVOR - Turie zažíva futbalovú horúčku: Každá nedeľa bola kultúrno-športovým sviatkom

Po obnovení futbalu v obci prežili futbalisti Turia vydarenú sezónu. V najnižšej oblastnej súťaži – tretej triede skončili tamojší futbalisti na druhom mieste, ktoré zaručuje postup. Pred funkcionármi stojí výzva poskladať káder, aby aj vo vyššej lige bol konkurencieschopný. Aké sú ambície do ďalšieho obdobia, nám prezradil člen výboru FK Turie Milan Dubovec.

28.06.2024 | 12:53

Ukázala sa myšlienka znova obnoviť futbal v obci po prvom roku ako vydarená?

Áno, myslíme si, že sa to veľmi vydarilo. Od prvého zápasu nám narastala fanúšikovská základňa a naši fanúšikovia boli s nami ochotní vycestovať aj na vonkajšie zápasy, kde nás často bolo podstatne viac ako domácich fanúšikov, a teda z nášho pohľadu to bol kultúrno-športový sviatok počas každej nedele. Aj na súperových ihriskách naši fanúšikovia kričali – my sme tu doma!

Čomu najviac vďačíte za postup? Bola to kvalita kádra, dobrý tréner alebo aj potrebné futbalové šťastie?

Všetko spomenuté – kvalita kádra, výborný tréner a aj futbalové šťastie sa spojili, aby sme postúpili. Káder pomáhali kreovať aj samotní hráči, na začiatku boli prevažne z Turia, ale postupom času prichádzali skúsenejší hráči z vyšších líg. Výborne sme rozohrali jeseň a jar sme dokončili podľa očakávaní z jesene.


 

Ktoré zápasy boli rozhodujúce z pohľadu majstrovských ambícií počas sezóny?

V jesennej časti bolo dôležité všetky domáce zápasy vyhrať, samozrejme priniesť aj nejaké body z ihrísk od slabších súperov. Na jar sme s prehľadom zvládli domáci zápas s Divinou za najväčšej účasti divákov, a ak by dva zápasy neboli ukončené kontumačne, dovolím si tvrdiť, že by sme skončili prví.

V kádri máte trénera Michala Drahna, zápas odohral aj Mário Pečalka. Uvidíme v tíme ešte ďalšie zvučné mená?

Samozrejme, rozpracované posily máme, chceme doplniť posily na niektorých miestach kádra z vyšších súťaží, ale o tom by som ešte zatiaľ nerozprával. Pevne veríme, že sa vrátia aj niektorí odchovanci Turia z vyšších líg a ostaršíme niektorých dorastencov z Turia.


 

Tretia trieda mala tento rok veľký cveng, Divina vy a UNIZA ste sa bili o postup. Bol to podľa vás kvalitný súťažný ročník?

Ak by som to mohol hodnotiť, tak prvá päťka hrala kvalitné zápasy, zvyšné tímy sa snažili, ale ich hra bola skôr len o výsledku a skóre než o kvalitnom futbale. Samo o sebe hovorí, že sme sa stali najlepším mužstvom v počte strelených gólov.

Aké sú vaše vyhliadky v druhej triede?

Hovorí sa, že nás čaká reorganizácia ligy a oblastného futbalového zväzu, preto by sme chceli v jesennej časti skončiť do 5. miesta s minimálnou stratou bodov na prvé tímy a v jarnej časti sa pobiť so súpermi o postupové miesta do vyššej súťaže – prvýkrát v histórii klubu by sme hrali v prvej triede.

Oslavy po poslednom zápase ligy nemali konca kraja?

Keďže sme pred posledným zápasom vedeli, že po výhre môžeme skončiť najhoršie na druhom postupovom mieste, pripravili sme si pre hráčov aj fanúšikov oslavu. Hráčom za mužov i žiakov sme spravili guláš, pre všetkých sme mali bohatú ponuku občerstvenia a tanečnú zábavu, takže bolo to fajn.


 

Ako sa vám darí v práci s mládežou v obci?

Máme veľmi dobrú základňu žiakov vo veku 5 – 15 rokov. Keďže začíname po dlhšom čase aj v tejto kategórii, zatiaľ sa im v zápasoch príliš nedarí. Napriek tomu ich zápal pre futbal neutícha a veríme, že vytrvajú. Majú podporu nielen klubu, ale aj rodičov, s ktorými sa nám dobre spolupracuje. Dorastenecké družstvo nemáme ani v ďalšom ročníku, pretože títo chlapci sú umiestnení v iných tímoch, ktoré reprezentujú, a zatiaľ ich nie je dostatok ochotných vrátiť sa a začať v podstate od nuly.

Komu patrí vaše poďakovanie za podporu počas celej sezóny?

Hlavne by sme sa chceli poďakovať dobrovoľníkom a žiakom základnej školy, ktorí nám pomáhajú s rôznymi prácami v areáli klubu, výboru FK Turie a organizačnému tímu, ktorí si športovú nedeľu neužívajú, ale starajú sa o bezproblémový priebeh, manželkám, partnerkám a rodinám našich hráčov a funkcionárov, ktoré im tolerujú neprítomnosť doma počas nedele a vždy ich podporujú a, samozrejme, trénerom jednotlivých tímov.


 

 

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod