Žilinský Večerník

27. september 2024 | Cyprián
| 15°C

Šport

ROZHOVOR - Volejbalistky pred štartom extraligy: Chceme znova byť v boji o medailu

Žilinské volejbalistky začínajú svoju tretiu sezónu v extralige, do ktorej vstupujú sebavedomo, ale s pokorou. K tomu sa udialo cez leto mnoho zmien či už v zložení kádra, ale aj v realizačnom tíme. Viac nám už prezradila nová kapitánka Žiliny Monika Jurišová (27).

26.09.2024 | 23:32

Ako ste spokojná s letnou prípravou a aj prípravnými zápasmi pred štartom extraligy?

Musím povedať, že letná príprava ubehla naozaj rýchlo a často to bolo fyzicky aj psychicky náročné. Skĺbiť všetky povinnosti s toľkými tréningami a maximálnym nasadením nie je jednoduché. Snažili sme sa využiť tento čas a posunúť našu hru na vyššiu úroveň. Tréner Nemanja Ristić s nami začína druhú extraligovú sezónu a vedeli sme, čo môžeme od neho očakávať. S dievčatami sme trávili spolu veľa času a aj na prípravných zápasoch sa ukázala vzájomná chémia. Tréningy a aj prípravné zápasy nám napovedajú, že pri svedomitej práci môžeme spolu dosiahnuť krásne výsledky.

Na starosti máte aj kondičnú prípravu vašich spoluhráčok. Môžete prezradiť, ktorá je najlepšie pripravená hráčka?

Áno, jednou z noviniek tejto sezóny je aj kondičná príprava dievčat pod mojím vedením. Zo začiatku som mala obavy, ako to celé bude fungovať. Predsa byť hráčkou a zároveň kondičnou trénerkou je neobvyklé. Táto spolupráca zafungovala výborne, keďže som maximálne prepojená s tréningovým procesom a dievčatami zároveň. Nerada by som konkretizovala, ktorá hráčka je najlepšie pripravená. Každý herný post je špecifický. Dievčatá pracovali na svojich nedostatkoch a vidíme u každej progres k lepšiemu.

Aké ste si stanovili ciele v kabíne pred štartom extraligy?

Naším cieľom je podať lepší herný výkon, než to bolo v predchádzajúcej sezóne. Uvedomujeme si, že sa aj ostatné tímy posilnili a pracovali na sebe. Práve preto ostávame nohami pevne na zemi. Ale ak mám byť konkrétna, naším snom je postúpiť do play-off extraligy a zabojovať o medailu.


 

Ste novou kapitánkou tímu. Ako sa to celé zrodilo, boli ste prekvapená?

Keď mi to tréner oznámil, bolo to pre mňa obrovské prekvapenie, samozrejme, v dobrom. S Magdalénou Kováčikovou sme veľmi dobré kamarátky, takže sa tešila so mnou a podporila ma. Keďže s dievčatami trávim veľmi veľa času či už vo fitku alebo na tréningoch, stala som sa takým mostom medzi nami hráčkami a trénerom, čo sa očakáva práve od kapitána. Byť kapitánkou takého skvelého tímu, ako je extraligová Žilina, je pre mňa obrovská pocta. Budem sa snažiť počas celej sezóny robiť pre tím maximum a trénerovi a vedeniu klubu sa tak odvďačiť za prejavenú dôveru. Verím, že tím dovediem k výbornému výsledku.

Zapadli nové hráčky do kabíny? Nie je vám smutno, že máte len jednu zahraničnú hráčku Katarínu Popić, ktorá sa v Žiline už prakticky za minulý rok udomácnila?

Áno, táto sezóna bude iná, tím sa obmenil. Samozrejme, nás mrzí každý jeden odchod, boli sme skvelá partia. Každej jednej hráčke a najmä našim legionárkam, Jelene a Sofii (Kolojl, Cuartas a v kádri už nefiguruje ani Valéria Glóriková – pozn. autora), prajeme veľa úspechov v ich kariére. Čo sa týka nových hráčok, osobne mám pocit, že ani nie sú nové. Zo Slávie Bratislava k nám prišli sestry Slivkové – nahrávačka Simona a blokárka Kamila, z UKF Nitra prišla Klára Bobáňová a z Prešova Katarína Paulínyová. Tieto hráčky majú bohaté skúsenosti nielen z extraligy, ale aj z reprezentácie či medzinárodných podujatí. Zapadli k nám ako puzzle do skladačky. Fungujeme naozaj tímovo. Úprimne, Katarínu Popić ani nevnímame ako legionárku, už je prosto naša (smiech). Učí sa po slovensky a začína tu aj študovať na vysokej škole, takže verím, že Žilina bude pre ňu druhým domovom.


 

Určite sa tešíte na fanúšikov počas celej sezóny, čo by ste im ako kapitánka pred štartom ligy odkázali?

Fanúšikovia, to je naša obrovská posila a zbraň. Nedá sa zabudnúť na atmosféru a podporu, ktorú nám prejavili minulú sezónu. Čo by som im odkázala? Poďte si s nami užiť tohtoročnú extraligovú cestu. Žilina je volejbalové mesto, tak poďme spraviť z domácich zápasov sviatok. Poďme si spoločne po víťazstvá!


 

 

 

ŽILINČANKY ZAČÍNAJÚ V NITRE 

Prvé kolo extraligy odohrajú Žilinčanky pred televíznymi kamerami u vicemajstra z Nitry už tento piatok 27. septembra od 20.00 h. Druhé kolo cestujú znova na horúcu pôdu majstrovskej Slávie a doma sa prvýkrát predstavia až 12. októbra. Tento ročník si Žilina premiérovo zahrá aj pohár, keď v úvodnom dvojzápase vyzve majstrovskú Sláviu Bratislava. Nuž, úvod ako hrom.

 

 

KTO JE MONIKA JURIŠOVÁ (27)?

Rodné mesto, aktuálne bydlisko: Čadca, aktuálne Žilina

Pracovné skúsenosti: hlavná trénerka v Golem Club Žilina

Športové úspechy: mládežnícke volejbalové majstrovstvá SR, extraliga VA UNIZA ŽILINA

Typická vlastnosť: tvrdohlavosť, pracovitosť

Cestovateľský sen: Havaj

Obľúbené jedlo: všetky druhy cestovín

Športový vzor: Isabelle Haak – švédska volejbalistka


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív, cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod