Žilinský Večerník

29. september 2024 | Michal, Michaela
| 7°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Zdravie je najväčším bohatstvom, starostlivosť oň by mala byť našou prioritou

Riaditeľ polikliniky ŽILPO v Žiline MUDr. Štefan Zelník, PhD., v našom exkluzívnom rozhovore uvádza mnohé zaujímavé postrehy, ktoré by mali osloviť každého z nás, a tiež vysvetľuje prínos svojho zariadenia nielen pre náš žilinský región.

28.09.2024 | 18:54

Aké boli hlavné dôvody založenia tohto zdravotníckeho zariadenia?

Hlavným cieľom bolo vytvoriť modernú polikliniku, ktorá poskytne kvalitné služby a bude vybavená špičkovými technológiami. Naším zámerom bolo ponúkať zdravotnú starostlivosť na úrovni, aká je bežná vo svete, a zároveň vytvoriť optimálne pracovné podmienky pre náš personál. Keď sme v roku 2002 prevzali polikliniku, čelili sme mnohým výzvam. Budova bola navrhnutá dobre, ale materiály a technológie boli zastarané. Problémy s netesniacimi oknami, zatekajúcimi terasovitými strechami a zastaranými technológiami spôsobili mnohé havarijné situácie, ktoré nám výrazne zvyšovali náklady. Celkový stav techniky bol veľmi zlý. To všetko si vyžadovalo rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá musela prebiehať počas bežnej prevádzky polikliniky.

Aké najväčšie výzvy ste museli prekonať pri budovaní a rozvoji polikliniky?

Najväčšou výzvou bola finančná náročnosť celého projektu ŽILPO. Aby sme mohli polikliniku odkúpiť, vzali sme si úver vo výške 40 miliónov slovenských korún, ktorý sme pôvodne mali splatiť za 12 rokov. Avšak projekt bol taký náročný, že sme museli splácanie predĺžiť na 20 rokov, čo prinieslo ďalšie finančné výzvy. Ďalšou veľkou úlohou bola sanácia polikliniky a modernizácia budovy zvnútra aj zvonka. Modernizovali sme tiež prístrojovú techniku a otvorili nové oddelenia, ako napríklad biochemické laboratórium či jednodňovú chirurgiu. Zriadili sme aj očné centrum Vikom, ktoré patrí k najlepšie vybaveným na Slovensku.

ŽILPO je známe svojím moderným prístrojovým vybavením. Aké nové technológie ste zaviedli v ostatných rokoch?

V ostatných rokoch sme neustále investovali do nových technológií, aby sme zvýšili kvalitu diagnostiky a liečby. Kúpili sme moderný digitálny röntgen a magnetickú rezonanciu. Na pracovisku centrálnej klinickej biochémie sme inštalovali robotizované biochemické prístroje, ktoré umožňujú presnejšiu diagnostiku. Očné centrum Vikom sme vybavili najmodernejšou laserovou a diagnostickou technikou, čo nám umožňuje pokročilé vyšetrenia a liečbu. Priebežná modernizácia prístrojovej techniky je pre nás prioritou, aby sme držali krok s najnovšími trendmi v medicíne.


 

Ako sa staráte o to, aby zdravotnícky personál držal krok s najnovšími medicínskymi trendmi a technológiami?

Kľúčové je pre nás neustále vzdelávanie nášho personálu. Naši zamestnanci sa pravidelne zúčastňujú na školeniach, kongresoch a seminároch. Týmto spôsobom zaručujeme, že majú aktuálne poznatky a zručnosti, ktoré im umožňujú poskytovať zdravotnú starostlivosť na najvyššej úrovni.


 

Aké kroky podnikáte na zlepšenie spokojnosti klientov?

Tento rok sme kompletne vymaľovali priestory polikliniky, aby sme pacientom poskytli príjemnejšie prostredie. Okrem toho neustále investujeme do modernizácie prístrojov a technológií, čo zvyšuje kvalitu diagnostiky a liečby. Naša snaha o optimalizáciu všetkých procesov je súčasťou nášho záväzku k neustálemu zlepšovaniu. Aj keď vieme, že nie vždy dokážeme vyhovieť každému okamžite, naše úsilie sa odráža v kvalite poskytovanej starostlivosti. Naša poliklinika je držiteľom certifikácie ISO, čo potvrdzuje naše záväzky k štandardizácii a kvalite poskytovaných služieb. Máme hodnotenie viac ako štyri hviezdičky a pacienti nás navštevujú nielen zo Žiliny, ale aj z okolitých regiónov, ako sú Orava, Kysuce a Martin. Toto hodnotenie je dôkazom našej kvalitnej starostlivosti a spokojnosti klientov.

 

„Máme hodnotenie viac ako štyri hviezdičky a pacienti nás navštevujú nielen zo Žiliny, ale aj z okolitých regiónov...“

 

Čo považujete za najväčší úspech vášho pôsobenia ako riaditeľa?

Že sme z tejto polikliniky vytvorili moderné, konsolidované centrum, ktoré pacienti radi navštevujú. Napriek všetkým výzvam sme dokázali zabezpečiť, aby naša poliklinika kontinuálne už cez 20 rokov poskytovala zdravotnú starostlivosť na úrovni doby, a to považujem za obrovský krok vpred.

 

22 ROKOV STABILNE NA TRHU

Poliklinika, ktorú spravuje spoločnosť ŽILPO, s.r.o., bola pôvodne štátnym zdravotníckym zariadením. Výstavba sa začala v roku 1982 a dokončená bola o deväť rokov neskôr. V roku 2002 po rokoch prenájmu spoločnosť ŽILPO odkúpila budovu od mesta Žilina a odvtedy do nej investovala viac ako 5 miliónov eur. Tieto prostriedky boli využité na rozsiahle rekonštrukcie a modernizáciu zdravotníckej techniky, čo umožňuje poliklinike poskytovať zdravotnú starostlivosť na porovnateľnej úrovni so susedným Rakúskom.

 


 

KTO JE ŠTEFAN ZELNÍK (69)?

Rodák z: Dolný Hričov

Vzdelanie: 1974 – 1980 Lekárska fakulta UK v Bratislave, 1984: atestácia I. stupňa v odbore všeobecnej chirurgie, 1990: atestácia II. stupňa v odbore všeobecnej chirurgie, 1996: atestácia v odbore sociálne lekárstvo a organizácia zdravotníctva, 2013: doktor filozofie (PhD.)

Pracovné skúsenosti: 1980 – 1992: Fakultná nemocnica v Martine, Chirurgická klinika – chirurg, 1992 – 1994: NsP Žilina, chirurgické oddelenie – vedúci oddelenia, 1994 – 1998: Ministerstvo zdravotníctva SR – štátny tajomník, 2002: riaditeľ neštátneho zdravotníckeho zariadenia ŽILPO, s.r.o.

Politická a verejná činnosť: zástupca primátora mesta Žilina, poslanec mestského zastupiteľstva a VÚC (viaceré volebné obdobia), poslanec Národnej rady SR (viaceré volebné obdobia), člen stálej delegácie parlamentného zhromaždenia Rady Európy, vedúci stálej delegácie NR SR v Stredoeurópskej iniciatíve, predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo

Publikačná činnosť: autor a spoluautor 15 publikácií

Ocenenia: 1998 – Pamätná medaila za obetavú prácu pre rozvoj Fakultnej nemocnice v Martine, 2009 – Pamätná medaila rektora VŠZaSP sv. Alžbety „za ochranu ľudských práv“.

Voľný čas: lyžiarske túry, potápanie, bicykel, turistika

Cestovateľský sen: Cozumel – Mexiko

Obľúbené jedlo: bryndzové halušky

Životné motto: Veriť, dúfať, snažiť sa.


 

 

autorka: MARTINA NOVANSKÁ

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod