Žilinský Večerník

22. september 2024 | Móric
| 3°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Žilinský Festival Kávy 2024: Posledný septembrový víkend už po štvrtýkrát ovládne mesto vôňa kávy

Kávový víkend v Žiline! Žilinský Festival Kávy sa už po štvrtýkrát vráti do Novej Synagógy a sľubuje dva dni plné kofeínu, zaujímavého programu a udržateľnosti. Jeden z troch hlavných organizátorov, Martin Vavrík, zakladateľ značky Habesh, nám priblížil v tomto exkluzívnom rozhovore, čo môžeme od tohto ročníka očakávať.

21.09.2024 | 22:34

Tento mesiac sa v Žiline chystá ďalšia veľká udalosť. Môžete nám prezradiť, čo nás čaká?
Áno, určite! Je to podujatie, ktoré by si žiadny milovník kávy nemal nechať ujsť. 28. - 29.09.2024 sa v Novej Synagóge sa uskutoční už štvrtý ročník Žilinského Festivalu Kávy.

Čo všetko môžu návštevníci na festivale nájsť?
Návštevníci sa môžu tešiť na produkty od minimálne 15 slovenských a českých pražiarní. Ponúkať sa budú výberové kávy aj od rodinných pražiarní, mliečne nápoje, kvalitné kakao, ale nebudú chýbať ani organické čaje napríklad z Iránu. Samozrejme, nebude chýbať ani alternatívne ovsené mlieko.

Bude aj nejaký sprievodný program pre kávových nadšencov?
Veríme, že každý kávový nadšenec si nájde niečo zaujímavé v pripravovanom programe. Program zahŕňa prednášky, cuppingy, workshopy pre pokročilých aj diskusie. Novinkou bude ukážka praženia kávy a prezentácia historických kávovarov z Viedne či Belgicka, čo bude pre návštevníkov veľmi zaujímavé.


 

Festival sa už koná po štvrtýkrát. Aké sú hlavné novinky oproti predchádzajúcim ročníkom?
Jednou z hlavných noviniek je práve spomínaná ukážka praženia kávy priamo na mieste, prezentácia historických kávovarov a SWAP pohárov. To dáva návštevníkom možnosť vidieť celý proces prípravy kávy v trochu inom svetle. Ďalšou novinkou je väčší dôraz na ekologickú stránku festivalu, kde plánujeme viacero zaujímavých riešení, napríklad zálohované poháre. Ako aj po minulé roky aj tentokrát sa bude káva podávať do vlastných pohárov.

Čo je to SWAP pohárov a ako bude fungovať?
SWAP kávových pohárov a šálok je novinka na festivale, kde si návštevníci môžu vymeniť svoje poháre alebo šálky za iné. Nevymenené hrnčeky budú darované miestnemu komunitnému centru. Ak máte doma nejaký pohár, ktorý už nepoužívate, môžete ho priniesť a odniesť si nový. Je to skvelý spôsob, ako podporiť udržateľnosť. Každý účastník môže priniesť maximálne 3 hrnčeky. SWAP je skvelou príležitosťou nielen na získanie nového hrnčeka, ale aj na podporu udržateľnosti a ekologického myslenia.


 

Ako sa festival stará o životné prostredie?
Chceme minimalizovať odpad, preto budeme kávu podávať len do zálohovaných pohárov alebo do pohárov, ktoré si návštevníci prinesú z domu. Bude zabezpečený priestor pre oplach pohárov. Návštevníci to už dobre poznajú a ostatné roky ukázali, že je to skvelá možnosť, ako eliminovať tvorbu odpadu.

Pre koho je festival určený? Musí byť návštevník veľkým odborníkom na kávu?
Festival je pre všetkých! Či už ste kávový odborník, milovník lahodného espressa, alebo “kávičkár” ktorý má rád len našľahané cappuccino, na svoje si prídu všetci. Máme pripravený program pre skúsených znalcov kávy, ale aj pre tých, ktorí si len chcú vychutnať dobrý nápoj a naučiť sa niečo nové.


Organizátori podujatia sú Martin Vavrík (Habesh - značka kávy a kaviarne v Žiline), Lucia Slučiková (Street café - kaviareň s výberovou kávou v Žiline) a Marián Haršány (Coffee market - kávové festivaly na Slovensku). 

Aké vstupenky sú dostupné a čo všetko zahŕňajú?
V predpredaji je možné zakúpiť štandardnú vstupenku za 7 eur. Pre tých najväčších kávových nadšencov máme pripravenú EXTRA vstupenku za 14 eur, ktorá zahŕňa plátennú festivalovú tašku, vzorky káv, 500ml ovseného mlieka a alkoholický welcome drink. Ochutnávky káv sú v cene vstupenky.


 

Máte nejaké prekvapenia pripravené pre návštevníkov?
Keby vám ich poviem, už to nebude prekvapenie. Chystáme viacero súťaží a prekvapení, o ktorých vám zatiaľ nemôžem prezradiť viac. Ale môžem zaručiť, že tí, čo prídu, nebudú sklamaní.

Prečo by si nikto nemal nechať ujsť tohtoročný festival?
Pretože Žilinský Festival Kávy ponúka jedinečnú príležitosť spoznať svet kávy zblízka, vyskúšať skvelé nápoje, naučiť sa niečo nové a stráviť víkend v spoločnosti skvelých ľudí. Tento rok sme pripravili bohatý program a množstvo noviniek, ktoré si nesmiete nechať ujsť!


 

 

 „V predpredaji je možné zakúpiť štandardnú vstupenku za 7 eur...“

 

 

KTO JE MARTIN VAVRÍK (35)?

Rodné mesto, súčasné bydlisko: Žilina

Rodinný stav: ženatý

Vzdelanie: vysokoškolské 2. stupňa

Pracovné skúsenosti: od roku 2017 podnikateľ s kávou

Typická vlastnosť: len tak ľahko sa nevzdávať

Obľúbené jedlo: kôprová omáčka

Cestovateľský sen: precestovať Etiópiu

Životné krédo: Nemám. Snažím sa len všetko čo robím, robiť najlepšie ako viem a stále sa niekam posúvať.





 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív M.V.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod