Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Šport

ROZHOVOR - Žilinský mestský polmaratón sa chystá oslavovať jubileum vo veľkom štýle

Počas druhej septembrovej soboty napíše pri Vodnom diele Žilinský mestský polmaratón svoju desiatu kapitolu. Viac o skvelom bežeckom podujatí plnom kvalitných športových výkonov, ale aj nefalšovanej zábavy nám povie hlavný organizátor Tomáš Čelko.

04.09.2024 | 20:54

Prečo ste sa rozhodli robiť polmaratón v Žiline?

Začali sme malým projektom Beh do neba, ktorý stále aj žije, no dostali sme sa do pocitovej fázy, že v našom meste chýbajú preteky s oficiálnym štatútom disciplíny atletiky. Sám som atlét a snáď je na tom teraz Žilina lepšie, lebo sa tu nič nedialo. Áno, boli malé preteky Bežeckej ligy či v okolitých dedinách behy. Ten pocit v nás sa začal umocňovať po spojitosti s centrom mesta, lebo nič športové sa tam nedialo a rozhodli sme sa, že po troch rokoch sedení so zástupcami mesta či polície sa nám podarí aj uzávierku dopravy. Spojili sme oba brehy Váhu a centrum, teraz sme na Vodnom diele, kde sa dá behať rýchlejšie, ale tá atmosféra mesta chýba. Osobne verím, že o rok už budeme zasa v centre.

Ktoré špeciálne novinky ste zaviedli tento ročník pre bežcov?

Je v hre, že pobežíme aj exhibičnú jednu čestnú míľu. Príliš sa táto disciplína nebehá, ale skúsime to urobiť a následne aj pokračovať. Míľa je populárna trať všade vo svete, bežci to radi skúšajú a je to celé rýchle či súbojové. Tento rok chceme pozvať len už našich bývalých bežcov olympionikov. Ďalšou novinkou je, že pustíme aj inlinekorčule.


 

Na aký sprievodný program sa môže tešiť verejnosť?

Tento ročník oslavujeme okrúhle narodeniny, a tak aj program chceme spestriť. Okrem bohatého štartovacieho balíčka máme vystúpenie Barbory Piešovej či energickej kapely UKUPUNKTURA, ktorá nám pripraví špeciálny bežecký song. Celý deň bude pod taktovkou DJ BOSY, afterparty je, samozrejme, pre všetkých zadarmo v priestoroch štartu a cieľa.


 

Ktorým partnerom a sponzorom vyjadrujete najväčšiu poklonu? Je každým rokom ťažšie zohnať financie či naopak už máte tak dobré meno, že sa vám to hravo darí?

Tak toto je kapitola sama o sebe. Na tomto pracujeme celý rok a neskutočne nám pomáha Qpoint a Autosklostehlik. Veľká vďaka mestu Žilina, tradičný žilinský beh si zaslúži aj tradičného partnera Ryba Žilina, s ktorou sme vymysleli aj Treska Cottage Businnes run. Uvidíme, ktorá firma v Žiline je najbehavejšia. Dlhoročným partnerom je Rajec, ale aj bežecká značka Mizuno, Galimex a tiež Topski, Europ autosklo, Beton Benneb. Neuveriteľná je cukráreň Slávka, vďaka ktorej je skvelé občerstvenie, a to je aj dôvod prečo k nám bežci chodia. Skutočne koláče a občerstvenie stoja za to, žiadne iné preteky na Slovensku ich nemajú také bohaté. Tiež skvelý servis nám robia tlačiari zo 4mysport, veľmi si ich podporu vážime.


 

Váš projekt je o skvelom tíme ľudí. Koľko dobrovoľníkov a spolupracovníkov s vami participuje na tejto akcii? Ako si vážite ich prínos?

Nerád by som na niekoho zabudol, no naša partia robí všetko prakticky zadarmo vo voľnom čase. K tomu dávame dokopy 60 – 70 dobrovoľníkov každý rok. Prínos je nenahraditeľný, lebo ak to chceme finančne vyčísliť, tak by sme potrebovali 50-tisíc eur len na personálne obsadenie, čo je nereálne. Všetkých táto práca baví a snáď ešte aj bude, za čo im zo srdca ďakujem.


 

Myslíte si, že Žilina je bežecké mesto alebo tento šport postupne stagnuje v centre severného Slovenska?

Postupne sa behá viac, no nie sme bežecké mesto, snáď sa to v budúcnosti posunie dopredu. Žilina má sto tisíc obyvateľov, u nás beží 500 ľudí, čo je málo. Kultúra behania alebo ísť na preteky ako spoločenskú akciu ešte nie je v nás zakorenená. Mnoho ľudí behá len tak sám pre seba, čo mi príde ako škoda, no treba to zmeniť. Rozhodli sme sa v zime spraviť ples Žilinských športovcov, kde chceme všetkých spojiť a lístky si už viete kúpiť na našom polmaratóne. Ak stále rozmýšľate či prísť, tak nikoho nepošleme preč, stačí sa registrovať aj v daný deň pretekov. Tešíme sa na vás.


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív T.Č.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod