Žilinský Večerník

25. november 2024 | Katarína
| 2°C

Spravodajstvo

Šéfkuchár Zdenko Kramarčík: Objavte tradičné suroviny vo veľkonočnom menu

Veľká noc sa pre Zdenka Kramarčíka, šéfkuchára reštaurácie Olivia's, vždy spája s jahňacím mäsom. Napriek tomu, že Slovensko je v jeho výrobe produktívne, v kuchyni naň trochu zabúdame a jeho kvalitu vedia oceniť skôr v zahraničí.  „Mojou ideou je podporovať domáci trh a tunajšie suroviny. Pre domácich chovateľov a pestovateľov to má aj ekonomický rozmer. Ak ja od nich nakúpim, oni dokážu ďalej zamestnávať ľudí a kruh sa uzavrie,“ hovorí Zdenko Kramarčík. Poďme si s ním ozvláštniť veľkonočnú tabulu, na ktorej dominuje zelená farba, ohlasujúca novú sezónu, čerstvú zeleninu. Veď medvedí cesnak a špargľa už sú tu.

06.04.2023 | 08:13

Domáce ravioly plnené králikom

Králik má ľahké biele mäso, veľmi vhodné do jarného menu, napríklad v kombinácii s medvedím cesnakom. Plnku do raviol sme urobili z duseného trhaného králičieho mäsa. Môže to byť z akejkoľvek časti, stačí ho pomaly piecť, osoliť, okoreniť. Pri 120 ° C ho pečieme 6 hodín.

Tip: Všeobecne pri pečení mäsa platí, čím nižšia teplota a dlhší čas, tým si mäso dokáže zachovať viac živín, bielkovín a najmä chuti.

Upečené mäso vyberieme, otrháme od kosti, zmiešame s medvedím cesnakom, so soľou, korením, nastrúhame parmezán a vytvoríme plnku. Cesto na ravioly, môže to byť aj pirohové zemiakové, no my ho vymiesime z 500 g múky, 5 celých vajec, 2 PL olivového oleja, 2 PL vody. Ideálne na strojčeku ho potom prelisujeme na tenký plát. Rozrežeme ho na asi 6 cm široké pásy. Potom plnku prenesieme na jeden pás cesta, zakryjeme druhým plátom a vytvoríme tvar ravioly – štvorce, kolieska, trojuholníky...  Varíme ich v osolenej vode 3 minúty. Keď ich vytiahneme z vody, opečieme ich na masle, aby dostali lepšiu chuť.

Tip: Dôležité je cesto v miestach, kde ho spájame, potrieť ho vodou a dobre zatlačiť, aby sa nám ravioly vo vode neotvárali. S cestom sa síce pracuje dobre, keď je pomúčené a nelepí sa, no tu potrebujeme dosiahnuť opačný efekt, aby sa okraje dobre zlepili.


 

Príprava omáčky na ravioly je jednoduchá. Šalotku opečieme na masle, pridáme trochu vývaru, smotany a rozmixujeme. V malom množstve studenej vode rozmixujeme medvedí cesnak, urobíme hladké pyré, ktoré potom vmiešame do omáčky.

Pizza chlieb s trhanou jahňacinou

Namiesto pizza chleba môžeme pokojne použiť akýkoľvek iný chlieb alebo hrianku. Podobne ako králika, robili sme aj jahňa. Konfitovali sme ho – pomaly piekli v základe z koreňovej zeleniny a cibule. Do nakrájanej mrkvy, petržlenu, zeleru a cibule položíme jahňa, zatvoríme pekáč a opäť platí, čím nižšia teplota a dlhší čas, tým viac chuti. Upečené mäso vytiahneme a natrháme. Mäso môžeme ľahšie potrhať vidličkou na krájacej doske. Ešte chvíľu ho necháme vo výpeku nasať šťavu, bude chutnejšie. Pripravené mäso položíme na chlieb a navrchu dochutíme majonézou z medvedieho cesnaku.

Tip:Majonézu z medvedieho cesnaku pripravíte tak, že rozmixujete medvedí cesnak a podľa chuti pastu pridávate do majonézy, rovnako aj soľ a korenie. Medvedí cesnak nesie so sebou pikantnosť, takže opäť vás čaká vynikajúca chuť.


 

Navrch sme pripravili nakladanú uhorku. Nakladali sme ju vo vlastnej šťave. Uhorku sme rozrezali, mäkký stred vydlabali, rozmixovali, precedili a do šťavy na 4 hodiny naložili nadrobno nakrájanú pevnú časť uhorky. Pridali sme aj mätu, keďže s jahňacinou ladí, krásne podporí chuť a prinesie do jedla nový rozmer. Takže na mäse máme majonézu, nakladanú uhorku a ešte korunujeme nakladanou červenou cibuľkou.

Tip: Nakladanú cibuľu alebo akýkoľvek druh zeleniny si pripravíte tak, že uvaríte 4 diely vody, 2 diely cukru a 2 diely octu a necháte vychladnúť. Do rozvaru zeleninu naložte aspoň na 12 hodín.

Supreme s brokolicovým pyré

Nezľaknite sa, supreme sú kuracie prsia s časťou krídelnej kosti. Keďže kuracina je obľúbené mäso Slovákov, recept z neho sa vždy hodí a obyčajné prsia upečené s vytŕčajúcou „rúčkou“ vyzerajú naozaj efektne. Brokolicové pyré k nemu pripravíme tak, že hlavičky brokolice otrháme od stoniek, vložíme ich do osolenej horúcej vody, kde ich 3 minúty varíme, potom vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré, na lesklosť a chuť pridáme maslo, osolíme a okoreníme.  Malé ružičky brokolice rýchlo zblanžírujeme - z horúcej vody ich premiestnime do studenej, čím vytiahneme ich farbu, zľahka opečieme na masle, osolíme, okoreníme. Na tanieri máme aj zaujímavo pripravené kuracie prsia v cuketových plátkoch.

Tip:Skúste kuracie prsia obaliť do cukety. Natenko nakrájané cuketové plátky osoľte a pokvapkajte citrónom. Opečené kuracie mäso obaľte do cukety. Dosiahnete zaujímavý vizuálny aj chuťový efekt.

Omáčka ku kuracím prsiam je pripravená z plesnivého syra gorgonzola. Základ sa opakuje ako pri omáčke na ravioly. Šalotku opražíme na masle, pridáme vývar, smotanu, gorgonzolu a rozmixujeme. Ozdobíme ju petržlenovým olejom, ktorý sme sa už pripravovali – rozmixovanú petržlenovú vňať jednoducho zmiešame s olivovým olejom.

 

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod