Žilinský Večerník

19. september 2024 | Konštantín
| 7°C

Spravodajstvo

Škola volá aj počas pobytu v nemocnici

Minulý pondelok neprivítali nový školský rok len deti v školských laviciach. Aj malým pacientom, ktorí musia pre zdravotné ťažkosti absolvovať pobyt v nemocnici, sa začali školské povinnosti.

12.09.2024 | 09:15

Pre niekoho dôvod na radosť, pre niekoho nostalgia a smútok z konca prázdnin. S blížiacim sa príchodom septembra sa žiaci vždy pripravujú na otvorenie školského roka, ku ktorému patrí slávnostné oblečenie či kvietok pre pani učiteľku. Nie všetky deti sa však po lete vrátili do školských lavíc. Zdravotné dôvody, ktoré priviedli malých pacientov do Žilinskej nemocnice, im nedovolili tešiť sa z opätovného stretnutia so spolužiakmi. To však neznamená, že ich škola nevolá. Aj počas svojej hospitalizácie na oddelení pediatrie vo FNSP Žilina sa 2. septembra vydali „zoči-voči" novým vedomostiam a skúsenostiam v školskom roku 2024/25.

S pani učiteľkami Adrianou Puchoňovou, Kristínou Chudobovou a pani knihovníčkou z krajskej knižnice Michaelou Pastorkovou oficiálne odštartovali novú etapu plnú skvelých poznatkov, pútavých príbehov a jedinečných aktivít. Skvelou správou je, že nemocnica pokračuje v úspešnom projekte knižných stretnutí, ktoré už 2. rok realizuje v spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline a knihovníčkou Miškou Pastorkovou. Nový školský rok tak žiaci začali hravou knižnou formou, ktorá deťom umožnila obzrieť sa za letnými prázdninami, zaspomínať si a rozpovedať všetky letné zážitky.


 

„Teším sa, že v projekte pokračujeme, lebo naozaj plní náš zámer, a to aby deti prišli v nemocnici na iné, pozitívnejšie myšlienky. Na začiatku stretnutia vždy vidím, že deti sú ubolené, otrávené, ako sa hovorí, bez života, prídu si ku mne len odsedieť povinnú jazdu s knižkami. Ale na konci lekcie sa smejú, či už škôlkari alebo stredoškoláci, a to je najlepšia spätná väzba. Vždy sa snažím vyberať ľahšie témy a vtipné knižky, aj prostredníctvom aktivít spojených s čítaním sa žiakov snažím odreagovať, odpútať od choroby a aspoň na chvíľu ich primäť zabudnúť na priestory, v ktorých sa momentálne nachádzajú,“ vysvetlila knihovníčka Michaela Pastorková. Na detské oddelenie prichádza raz mesačne a vždy deťom predstaví inú knihu. Najskôr ju čítajú, potom sa venujú rôznym tvorivým aktivitám súvisiacim s dejom. Ako sama hovorí, je to spôsob oddychu aj pre rodičov, ktorí sú hospitalizovaní s menšími detičkami, lebo aj oni sa často počas jej lekcií zabavia a dostáva od nich pozitívnu spätnú väzbu.

V nemocničnej materskej škole sa najmenší pacienti môžu tešiť z príchodu novej pani učiteľky Kristíny Chudobovej. Dôležitou oblasťou, na ktorú sa v novom školskom roku u detičiek zameria, bude posilňovanie duševného zdravia prostredníctvom tvorivých aktivít, a rozvoj ich praktických zručností.


 

Ďalšou novinkou na oddelení je aktivita „Ranné kruhy“, ktorej cieľom je odbúranie stresu či napätia pred vyučovaním a podpora duševného zdravia. Pokračuje sa tiež v digitalizácii vzdelávania, v rámci ktorého budú na detskom oddelení využívať program SmartBooks. Súčasťou vzdelávacích aktivít bude aj zapájanie detí do viacerých projektov, vrátane obľúbenej výmeny záložiek do kníh, ktorá spája školy z rôznych regiónov. Environmentálna výchova zostáva, samozrejme, jednou z priorít a radia ju medzi najdôležitejšie aktivity nemocničného vzdelávania.

Všetkým detským pacientom želáme najmä veľa zdravia, nech sa môžu čo najskôr vrátiť domov a medzi spolužiakov a kamarátov.


 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod