Žilinský Večerník

18. október 2024 | Lukáš
| -0°C

Šport

Slováci dvakrát rozdrvili Čechov

SÁLOVÝ FUTBAL. V Žiline sa uplynulý víkend konal veľký sviatok sálového futbalu. Športová hala na Rosinskej ceste bola dejiskom medzištátneho dvojzápasu Slovensko verzus Česko. Naposledy sa u nás česko-slovenské derby odohralo pred dvadsiatimi rokmi.

10.02.2014 | 14:54

Prvé stretnutie sa hralo v sobotu 8. februára 2014 o 20.00 h, odveta bola na programe na druhý deň o 12.00 h. Dvojzápas sa uskutočnil v rámci prípravy na májové majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v Prahe. Cieľom týchto prípravných zápasov s úradujúcimi vicemajstrami Európy bolo vyskúšať niekoľko nových hráčov a pre domácich fanúšikov bolo zaujímavé, že kostru národného tímu tvorili hráči zo Žiliny. Český výber pricestoval pod Dubeň v najsilnejšom zložení, obohatený o niekoľko čerstvých majstrov Európy do 21 rokov. Naposledy sa ČR vs. SR stretli vo štvrťfinálovom zápase na ME 2012 v Bielorusku, kde Slováci prehrali 5:3.
 

Prvý duel (sobota)

SLOVENSKO – ČESKO 7:1
(2:1), góly: Bahna 2, Valášek 2, Ťažký, Pápež, Németh – Homola.

Po hymnách oboch krajín a úvodnom hvizde zápasu mohlo vari do 500 divákov vidieť rýchly futbal, v ktorom sa akcie striedali na oboch stranách. Naši mali niekoľko sľubných možností, ale vynikajúci brankár Česka v bránke čaroval. Zlomový okamih zápasu prišiel v 19. minúte, keď domáci kapitán Michal Németh, ako to vie asi len on, z pravej strany zo siedmich metrov jasličkami brankárovi strelil vedúci gól a naši odchádzali do šatní s veľmi dobrým vedením. Chvíľu po prestávke Pápež a Ťažký dvoma gólmi zvýraznili vedenie a zápas sa stal našou jasnou záležitosťou. Keď Valášek po nezištnej prihrávke Németha pridal do prázdnej bránky piaty gól, prešiel zápas do exhibície, ktorú zakončil Bahna dvomi krásnymi gólmi. Zápas sa dohrával za potlesku nadšených divákov.
 

Druhý duel (nedeľa)

SLOVENSKO – ČESKO 6:1
(1:1), góly: Németh 3, Dobroň, Pápež, Tomáš – Klimeš.

Zápas mal scenár akoby napísaný podľa prvého zápasu. Český tím sa opäť ujal vedenia a dlhé minúty bola hra vyrovnaná. V závere polčasu vykúzlil kapitán Michal Németh perfektnú prihrávku na Patrika Dobroňa a ten vymietol pavučinu českej bránky. Tak skončil polčas a začínalo sa znova. Potom chytil réžiu zápasu do rúk opäť Michal Németh, pohral sa s obranou a bombou pod brvno získal vedenie. O chvíľu si to zopakoval a stav 3:1 už bol rozhodujúci. Česi otvorili hru a prišli ďalšie góly našich.
 

Ladislav Németh
Snímka Ľudovít Košálko

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod