Koncom minulého roka uznali nový farebný ráz slovenského národného plemena kury oravka. Je ňou oravka čierna. Oravka je pôvodne slovenské plemeno s kombinovanou mäsovonosivou úžitkovosťou. Jej šľachtenie sa začalo v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Vtedajšie ministerstvo poľnohospodárstva totiž chcelo vyšľachtiť vhodné typy pre rozdielne klimatické oblasti. Tak sa začalo šľachtenie kury pre drsné podmienky severného Slovenska. Oravka nesie svoje meno práve preto, že ju vyšľachtili na Orave.
Typickou vlastnosťou oraviek je otužilosť. „Musia mať husté operenie a neomŕzavý hrebeň, preto ho majú taký krátky, ako aj laloky,“ povedal Ján Kadík zo Slovenského zväzu chovateľov, základná organizácia Žilina. „Tiež sa musia vedieť pekne pásť. Rovnako musí byť u nich zachovaný pud kvokavosti, čo znamená, že si musia vedieť odchovať kuriatka,“ pokračoval.
Oravka je vhodná na mäso a za rok znesie v priemere 180 vajíčok. Ján Kadík chová oravky už sedem rokov. Ako podotkol, s ich chovom začal práve preto, že sa rozhodol ich šľachtiť. „Dôvodom vyšľachtiť oravku čiernu bolo zatraktívniť toto plemeno,“ prezradil. Čiernu farbu sa mu spolu s ďalšími chovateľmi z kraja podarilo vyšľachtiť za päť rokov.
„Treba však podotknúť, že paralelne s oravkou čiernou sme začali šľachtiť aj oravky rodofarebné a pásikavé. Tie však ešte nie sú uznané.“
My veríme, že je to len otázka času.