Žilinský Večerník

2. október 2024 | Levoslav
| 3°C

Školstvo

So siedmym rokom najlepšia reportáž. Unikátna krajská súťaž Škola reportáže na Žilinskom literárnom festivale

V piatok 20. 9. sa v priestoroch Novej synagógy zhromaždili takmer dve stovky študentov a pedagógov, účastníkov záverečného ceremoniálu Školy reportáže. 7. ročník tejto súťaže organizovanej Gymnáziom bilingválnym (GBZA) dal priestor desiatkam mladých talentov zo 6 stredných škôl Žilinského kraja. Hlavným zámerom je nastupujúcej generácii sprístupniť kvalitnú literatúru faktu a podporiť jej kritické myslenie, kreativitu a vyjadrovacie schopnosti.

01.10.2024 | 09:48

 

V prvej zo štyroch súťažných kategórií - Rebríček - majú zapojení študenti za úlohu prečítať päť kníh reportážnej literatúry z produkcie vydavateľstva Absynt, čo predstavuje zhruba 1 300 strán počas 10 mesiacov. Knihy si študenti mohli bezplatne vypožičať v papierovej i digitálnej forme priamo vo svojej škole. Po prečítaní udelia svoj hlas knihe, ktorá ich najviac zaujala.

V znamení vybraných titulov sa niesli aj ďalšie dve súťažné kategórie Recenzia a Rečníctvo.  Študenti vybrali jednu z piatich kníh a následne sa museli rozhodnúť pre pochvalu, polemiku alebo kritiku. Literárna vedkyňa Mária Klapáková, ktorá zaslané príspevky hodnotila, vyzdvihla kritické myslenie a argumentačné schopnosti mladých ľudí. Svoju kapacitu korektne obhájiť vlastný názor najlepšie preukázala víťazka v tejto kategórii Agáta Lukáčová z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch.

Najzaujímavejším pre účastníkov ceremoniálu nepochybne bol blok zasvätený Rečníctvu. Publiku a odbornej porote sa priamo na mieste predstavilo 6 finalistov so svojimi agitačnými prejavmi venovanými jednej z piatich kníh. Medzi rekvizitami na pódiu nechýbala pomyselná zbraň, v inej chvíli zase sálou lietali štamprlíky. Napokon porota rozhodla, že svojej úlohy zaujať publikum a tlmočiť originálne posolstvo sa najlepšie zhostila Kristína Kubáňová zo Strednej odbornej školy svätého Jozefa Robotníka v Žiline.

Víťazkou emblémovej kategórie Školy reportáže sa stala Eliška Balgová z Gymnázia bilingválneho v Žiline. Tá čitateľom sprostredkovala príbeh svojho starého otca, ktorý sa napriek brutálnej šikane vtedajšieho režimu nevzdal svojich princípov. „Vždy som sa zaujímala o históriu mojej rodiny a musím priznať, že písaním o prenasledovaní môjho starého otca komunistami som sa dozvedela viac o hrôzach doby pred Nežnou revolúciou. Je smutné, čím si prešla moja rodina. Ak sa chceme posunúť vpred, treba si vážiť hodnoty ako demokracia, sloboda, pravda a slušnosť. Obdivujem, že môj starý otec žil podľa hodnôt, ktorým veril, a nenechal sa deformovať dobou,“ hovorí autorka víťaznej reportáže. Porotca v tejto kategórii, novinár Matúš Krčmárik, zhodnotil „zlatý“ text v rovine témy, jazyka a spracovania ako jeden z najlepších príspevkov v celej histórii súťaže.

Aj tento ročník súťaže ukázal, že túžba mladých ľudí spoznávať a ovplyvňovať spoločnosť, ktorá ich obklopuje, rozhodne neutícha, stačí, aby dostali svoj hlas, a práve ten mladým ľuďom Škola reportáže určite dala.

Autor: - r -

Zdroj: Juraj Štefanko, žiak Gymnázia bilingválneho v Žiline

Foto: JŠ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod