Žilinský Večerník

21. september 2024 | Matúš
| 20°C

Šport

Štart unikátneho futbalového projektu: Silný región, silný klub

MŠK Žilina v spolupráci s Oblastným futbalovým zväzom Žilina štartujú dlhodobú spoluprácu, ktorej cieľom je pomôcť klubom v regióne, vzdelávať ich a následne spropagovať. Rečou čísel je to 60 futbalových obcí v regióne, dokopy viac ako 250 družstiev. Pretože čím silnejší región, tým silnejšia Žilina.

29.07.2024 | 20:45

STÁLE JE TO O EMÓCII

Spolupráca ObFZ Žilina so Šošonmi trvá roky. Aktuálne je vďaka Memoriálu Antona Mühelyiho i ďalším turnajom a spoluprácam oveľa zásadnejšia a podstatnejšia. Tentoraz spúšťajú obe strany dlhodobý projekt, ktorého význam opisuje generálny riaditeľ MŠK Žilina Jaroslav Bačík. "My ako klub sme v menšej či väčšej miere závislí od hráčov z regiónu. Už pri preberaní Ceny Fair-play od Únie ligových klubov a podporení ObFZ Žilina som povedal, že každý prvoligový klub by mal zodpovedať za edukáciu a výchovu mládeže v regióne. Preto je víziou tohto projektu, aby sme sa cez spoločnú vášeň menom futbal stmeľovali, či už na úrovni amatérskeho alebo profesionálneho futbalu. Stále je to o emócii, a tá je na každom ihrisku rovnaká." Šošoni chcú byť dlhé roky v pozícii rovnocenného partnera. "Očakávame, že týmto krokom nás budú okolité obce vnímať ako partnera a nie ako organizáciu, ktorá vyťahuje a sťahuje tých najlepších k sebe. Veríme, že to kluby cítia, že sme sa tak správali pri prestupoch hráčoch či ďalších aktivitách." Podporu z okolitých obcí a klubov cítia Šošoni prakticky vo všetkých kategóriách, počnúc prípravkami a končiac mužmi. "Minuloročná kategória U14 mala takmer stopercentné zastúpenie hráčov z regiónu. To len potvrdzuje dôležitosť a opodstatnenosť spolupráce s ObFZ Žilina. Očakávame od tohto projektu ešte väčšiu propagáciu futbalu v regióne. Ľudia z obcí tomu obetujú množstvo voľného času a my by sme im týmto projektom chceli prejaviť rešpekt. Začínali sme ligou prípraviek s minimom tímov, stále sa číslo neustále rozširuje. V každej obci by mal byť niekto, kto sa venuje deťom. Veríme, že "zapálime" ešte viac ľudí v regióne, aby sa venovali futbalu a športu celkovo. Určite to má zmysel."

BYTČA  VZORNÝM OKRESOM NA SLOVENSKU

 Predseda ObFZ Žilina Igor Krško kvituje snahu Šošonov ešte viac spolupracovať s amatérskymi klubmi v okolí Žiliny. "Dlhoročnú spoluprácu chceme ešte rozšíriť a obohatiť tým všetkých, ktorým na futbale v regióne záleží. Sľubujem si od toho väčšie prepojenie medzi silným klubom a silným regiónom. Zviditeľnenie a propagácia jednotlivých klubov, obcí je dôležitá a sme radi, že sa môžeme prezentovať na prvoligovej scéne," povedal funkcionár k dlhodobému projektu. Bytča je jediným okresom na Slovensku, v ktorom má každá obec svoj futbalový klub. To iba potvrdzuje popularitu futbalu v našom regióne. "Pre nás je dôležité podchytiť deti v predškolskom veku, pretože vo veku 7-8 rokov nik nevie, z koho bude profesionálny futbalista. Je to ešte dlhá cesta, no ponúknuť im cestu športu, v našom prípade futbalu, môže byť v tomto veku rozhodujúce. Tam vnímame veľký prínos, úlohu klubov v ObFZ Žilina – a to je poskytnúť priestor pre realizáciu mládeže. Cieľom klubov by malo byť ponúknuť ich hráčom možnosť rastu a možno aj profesionálnej kariéry v MŠK Žilina. A zas naopak, aby hráči, ktorí sa neuplatnia v MŠK, mali kde pokračovať a neskončili s futbalom predčasne.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod