Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

Statika domov na Bratislavskej je ohrozená

Bratislavská ulica patrila kedysi medzi najlukratívnejšie časti mesta. Dnes sa jej radšej každý oblúkom vyhne. Mesto sa tu na jar chystá poslať statika.

03.02.2014 | 14:58

ŽILINA. Má na to dobrý dôvod. V jednej bytovke je totiž prepadnutý strop a hrozí, že sa čoskoro zrúti svojim obyvateľom na hlavu. Statiku budovy dá preto mesto posúdiť odborníkom. „Toto plánujeme vykonať v druhom kvartáli 2014. Z dôvodu bezpečnosti uvažujeme o vykonaní statickej kontroly bytoviek poškodených nájomníkmi,“ vyjadril sa hovorca mesta Pavol Čorba.

Ak sa statik vyjadrí, že bytovka je v zlom stave, mesto ju pravdepodobne zbúra. Nájomníkov, ktorí tu legálne bývajú, presťahujú do niektorého voľného bytu. „Za osoby, ktoré nelegálne obývajú akýkoľvek mestský bytový priestor, mesto Žilina nezodpovedá a nie je povinné im nájsť bývanie v zmysle platnej legislatívy SR,“ dopĺňa hovorca. Obyvatelia z Bratislavskej k dnešnému dňu dlhujú mestu na nájomnom takmer 900–tisíc eur a predstavujú až 95 percent z celkového počtu neplatičov.

Mesto o budovaní nových bytoviek na Bratislavskej neuvažuje. Nebude investovať ani do obnovy súčasných, pretože nie je vlastníkom pozemkov, na ktorých stoja. „Podľa dostupných informácií – v dlhodobých plánoch výstavby železníc sa uvažuje o zabratí pozemku pod bytovkami pre rýchlotrať,“ dodáva Pavol Čorba.

Táto časť Žiliny, známa aj ako Nová Žilina, bola kedysi jednou z najkrajších častí mesta. Jej výstavba súvisela s budovaním Košicko–bohumínskej železnice. V bývalej železničiarskej kolónii stálo dvanásť domov, ktoré obývali prevažne zamestnanci železníc. Dodnes existujú staré pohľadnice, ktoré zobrazujú túto časť mesta ako miesto plné zelene, obklopené záhradami a parkom.

Obytná štvrť stratila svoj lesk po revolúcii, kedy tu začali sťahovať nových nájomníkov. „V časti domov tam bývali Rómovia už pred rokom 1990, ďalšími obyvateľmi boli železničiari. Tí sa postupne presťahovali na sídlisko Hájik, ktorý sa začal stavať od roku 1991. Do uvoľnených bytov prichádzali Rómovia, ktorí museli opustiť po reštitúciách a predajoch domov centrum mesta,“ rozpráva o smutnom osude najlukratívnejšej časti mesta Peter Štanský, riaditeľ žilinského archívu.

Dnes na Bratislavskej ulici stojí 16 obytných domov. Podľa záznamov mesta tu má nahlásený trvalý pobyt 410 ľudí. Je ale možné, že ich tu žije oveľa viac.

 

-ms-

Snímka Kornel Szandanyi

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod