Žilinský Večerník

4. október 2024 | František
| 5°C

Spravodajstvo

Štedrý dar od veľkého sponzora: Župné nemocnice majú nové prístroje

Zástupcovia štyroch nemocníc a jednej polikliniky v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja si počas uplynulého týždňa prevzali nové ultrasonografické prístroje v hodnote 240 000 eur od Nadácie EPH. Spolu 5 diagnostických ultrazvukových prístrojov bude slúžiť pacientom v regióne, viac nám k tejto téme prezradila šéfka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

03.10.2024 | 13:44

Aké funkcie vykonávajú prístroje, ktoré vám podnikateľská skupina darovala?

Prístroj monitoruje vnútorne orgány pacientov, čo je pre všetkých skvelá pomoc. V tomto kontexte som rada, že niekto si všimol našu prácu a sám od seba sa rozhodol dať vlastné peniaze do zdravotníckych zariadení. V tejto dobe je to veľmi vzácne, lebo my sme z ministerských peňazí, alebo z Plánu obnovy a odolnosti na veľké projekty nič nedostali. Toto je pre nás silná náplasť, lebo pri pohľade na tieto prístroje sú to špičkové „mašiny“ medzi technickou. Vážim si túto nadáciu, rozhodli sa podporiť dobrú vec a dali na nás, lebo konečné rozhodnutie kam pôjdu peniaze sme navrhovali my z odboru zdravotníctva.

Kde všade budú stroje umiestnené?

Výška bola 240 tisíc eur, zvažovali sme kam dáme túto techniku. V Liptovskom Mikuláši sme dali prístroj najvyššej kvality, potom do ostatných nemocníc sme dali prístroje na radiologické pracoviská a prístroj je aj pre Oravskú polikliniku, kde je pracovisko s rovnakou diagnostikou ako aj v nemocniciach.

Pribudnú alebo nahradia staršie modely?

Táto technika má krátku životnosť a vývoj ide neskutočne dopredu. Povedala by som, že doplnia sortiment a zlepšia kvalitu poskytovanej služby. Laicky sa bude lepšie pozerať na orgány pacienta v kvalitnejšom zobrazení, tým pádom je lepšia diagnostika či tam je nejaké ložisko a nevyhnutnosť sú oči doktora, no tie sa môžu dívať do obrazovky vysokej kvality. Tam je podstatná hlavne následná diagnostika, ktorá je kľúčová.


 

Prečo si títo ľudia  vybrali vás, je za tým nejaký príbeh?

Lebo si všímajú  spoločnosť okolo seba a oslovili nás úplne nezištne, i keď sme odoberatelia elektrickej energie, teda ich produktu. Nebolo to niečo za niečo, my sme ich ani o nič nežiadali, takže to je vzácne, že si vás niekto všimne. Iné je, že musíte oslovovať sponzorov v duchu, že poďte nás podporiť, lebo nemáme zdroje na zdravotnícke technické vybavenie, ale našli si nás sami.

Ste vo funkcii od roku 2018, je toto prvá skúsenosť s tak nezištnou aktivitou podnikateľského subjektu?

Nie, musím pochváliť aj Nadáciu KIA, ktorá nám dáva podporu a postupne ju aj zvyšuje. Naposledy sme dostali 14 špičkových detských  postieľok na každé detské oddelenie v našich nemocníc. Toto je druhá spoločnosť v takomto rozsahu, no rada by som poďakovala všetkým, ktorí nám pomáhajú. Každé euro si neskutočne vážime, to mi verte.

Koľko prístrojov sono by ste potrebovali pre celý kraj?

Sen by bol, že ho má každý lekár vo svojej ambulancii, no ideme na to racionálne. Bola aj pri týchto eurách silná diskusia kam pôjdu a ja som napríklad chcela paplóny, vankúše a kvalitné matrace pre pacientov. Lebo potrebujeme obmeniť, to čo je v domácnostiach bežne obmeniteľné, no nemôžeme si to tak rýchlo a často využiteľné pacientom. Prognóza nie je ideálna, no zabojujeme, lebo financie nám chýbajú.

To vás najviac aktuálne trápi, že nemáte dostatok financií?

Z Plánu obnovy sme my nedostali zdroje ako jediný kraj, čo v rámci veľkých výzvach sa prejavilo sumou 0 eur. Dostali sme len také náplaste a som trošku smutná, lebo v iných krajoch je možnosť zveľadovať aj súkromné nemocnice a my naše verejné nemôžeme.

Aké výzvy vás čakajú do konca roka 2024?
Mám mnoho nápadov, čím som známa. Ideme do projektu Misia zdravia, ktorá má priniesť zdroje a zabezpečiť dostupnosť a prevenciu obyvateľstva.

Vraj máte aktuálne ťažké noci pred televíznou obrazovkou a rána vám robia problém, prečo?

Myslím si, že nie je to tajnosť. Môj syn Juraj hráva hokej, je v príprave klubu St. Louis v NHL, takže do noci či skôr do rána pozerám hokej a fandím mu. Po jeho góloch či asistenciách regenerujem ihneď, takže za jazdy auto som hneď pripravená na pracovný deň. Som hrdá mama, no v práci svedomitá a robím všetko, čo obnáša táto vcelku náročná pozícia v zdravotníctve.


 

 

ZLEPŠOVAŤ ŽIVOT V REGIÓNE

Gabriel Beer, predseda správnej rady Nadácie EPH sa vyjadril počas brífingu jasne a výstižne: „Je v našom záujme aby sme ľuďom v tomto kraji zlepšili život. Aktívne sme komunikovali s odborom zdravotníctva ŽSK a po ich analýze sme sa rozhodli pre ultrasonografické prístroje, ktoré efektívne pomôžu lekárom aj pacientom.“

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív E.L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod