Žilinský Večerník

11. október 2024 | Valentína
| 7°C

Spravodajstvo

Stonožkári opäť podporili nemocnicu, jedinečný projekt bude pokračovať

Unikátny projekt ručne maľovaných vianočných pohľadníc, za ktorým už dvadsaťdva rokov stojí Občianske združenie „Priatelia Stonožky“, opäť veľkoryso pomohol žilinskej nemocnici. Vlani pritom hrozilo, že v dlhoročnej tradícii ďalej nebude mať kto pokračovať. Výnimočný projekt napokon našiel svojich nasledovníkov.

08.10.2024 | 22:12

Projekt vianočných pohľadníc prináša radosť a významnú podporu žilinskej nemocnici od roku 2002. Za vyše dve desaťročia boli prostredníctvom „Priateľov Stonožky“ vyzbierané financie v celkovej výške 129 351,93 eur, ktoré jednotlivým oddeleniam pomohli zabezpečiť rozmanité vybavenie. Oddelenia žilinskej nemocnice si aj tento rok prevzali financie z predaja nádherných pohľadníc, ktorých autormi sú deti vo veku od 5 do 15 rokov. Výťažok z minuloročného predaja bol vo výške 3382,05 eur. „Okrem toho, že tvorba pohľadníc rozvíja u detí tvorivosť, ich táto aktivita učí aj niečo oveľa dôležitejšie – byť empatický a solidárny. Deti prichádzajú na to, že aj ich malé dielo môže mať veľký dopad a dokáže pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú,“ vysvetlila dlhoročná predsedníčka Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ Daniela Popluhárová s tým, že počas dlhých rokov fungovania projektu vznikli tisíce unikátnych diel, ktoré potešili ľudí nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. „Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí pre „Stonožku“ pracovali mnoho rokov bez nároku na odmenu, najmä  pani Bohunickej, pánovi Cienikovi, pani Lajčiakovej a pani Narkiewiczovej,“ doplnila odchádzajúca predsedníčka združenia.

Projektu hrozil zánik

Symbolické šeky v hodnote 3382,05 eur za predaj pohľadníc si prevzali zástupcovia oddelení - fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (lôžková i ambulantná časť), chirurgie, ortopédie, neurológie, klinickej a radiačnej onkológie, gynekológie a pôrodníctva, centrálnej sterilizácie a Domu ošetrovateľskej starostlivosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup nových pomôcok a vybavenia, ktoré zlepšia podmienky pre pacientov aj personál, ako napríklad lieková skriňa, kuchynská linka so skrinkami, stacionárny bicykel, televízory či dojčiace vankúše. „Tento výnimočný projekt je prejavom ľudskosti, starostlivosti a spolupatričnosti a som veľmi rád, že sa našu nemocnicu podarí každoročne takto významne podporiť. Zároveň ma úprimne teší, že projekt Stonožkárov bude pokračovať aj naďalej. Veľa to pre nás i pre pacientov znamená,“ povedal riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian, ktorý zároveň poďakoval dlhoročnej predsedníčke združenia Daniele Popluhárovej za obetavú prácu a obrovský prínos.


 

Minulý rok hrozilo, že členovia občianskeho združenia nenašli nasledovníkov, ktorí by v tejto tradícii pokračovali. „Boli sme presvedčení o tom, že pohľadnice, ktoré si ich priaznivci s nadšením kupovali, predávame naposledy. Podarilo sa však nájsť novú predsedníčku, ktorá sa rozhodla tento unikátny projekt zachovať. Ďakujeme jej za chuť i energiu a želáme jej množstvo úspechov na ceste, ktorá prináša radosť, a najmä pomoc,“ uviedla Daniela Popluhárová. Novou predsedníčkou Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ sa stala Andrea Lachová. „Ponuku som prijala z dôvodu, že som nechcela, aby projekt s takou silnou tradíciou a posolstvom skončil. Mojou víziou je pokračovať v práci pani Popluhárovej, teda v tom, čo už funguje, avšak plánujem do projektu zahrnúť aj niekoľko noviniek, a to čo sa týka vizuálu pohľadníc, redizajnu loga a zvýšenia povedomia o projekte cez sociálne siete. Teším sa na pokračovanie úspešného projektu, ktorý pomáha tam, kde je to najdôležitejšie, v starostlivosti o ľudské zdravie,“ uzavrela Andrea Lachová.


 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod