Žilinský Večerník

1. október 2024 | Arnold
| 11°C

Šport

Sviatok bojových umení v Žiline: Tank mieri do svojej MMA premiéry!

Zmiešané bojové umenia sa v posledných rokoch tešia na našom území veľkej popularite a výnimkou nie je ani región severného Slovenska. Potvrdzuje to aj nadchádzajúci galavečer RFA 18, na ktorom sa objaví množstvo lokálnych bojovníkov i hviezd európskeho formátu. Hlavný zápas večera zaobstará Václav Sivák, ktorého čaká titulová obhajoba s elitným maďarským súperom Lászlóm Farkasom. Celé podujatie prebehne 19. októbra na Zimnom štadióne v Žiline.

30.09.2024 | 16:55

Najväčšiu podporu v metropole severného Slovenska bude mať bezpochyby Sebastián Fapšo. Považskobystrický bojovník, ktorý vystupuje pod pseudonymom „Tank“, zápasil celú svoju kariéru v postoji, no tentokrát sa rozhodol vyjsť z komfortnej zóny a absolvuje debut v MMA, teda v zmiešaných bojových umeniach.

 

Príprava je úplne o inom
Keď zápasník bojuje v postoji, je v zápase množstvo vecí, na ktoré vôbec nemusí dávať pozor. Čistokrvný postojár, ktorý sa pripravuje na svoj MMA debut, si preto musí vždy prejsť v príprave peklom. „Príprava je náročnejšia, keďže je viac komplexná. Musím zapájať viacej svalov, viac rozmýšľať a určite musím dávať pozor na zranenia,“ prezradil Sebastián Fapšo. Pri ňom sa pôvodne špekulovalo, že pôjde len o jednorazovú záležitosť a ihneď sa vráti do zápasov pod postojárskymi pravidlami. Nie všetko je však také jednoduché. „Moje plány v MMA sú zlepšovať sa, vyhrávať a ukázať, že nie je zhoda náhod, že som tu jeden z najlepších v postoji. Chcem to dokázať aj v MMA a ukázať, že bojové športy sú niečo, pre čo som sa narodil,“ povedal odhodlaný rodák z Považskej Bystrice.


 

Zápas na zemi a 5-minútové kolá
Najväčší rozdiel medzi Fapšovými doterajšími zápasmi a tým nadchádzajúcim sú okrem možnosti takedownov aj o 2 minúty dlhšie kolá. „5-minútové kolá budú jeden z najvýznamnejších faktorov, keďže ja som bol zvyknutý na 3-minútové kolá a bol som zvyknutý na úplne iný výkon. V tých 5-minútových si to musíš rozdeliť, aby si to udýchal. Keď sa postavím, tie svaly sú úplne vyťahané. Je to úplne iný šport,“ opísal slovenský bojovník. Na boj na zemi sa však pripravuje a neplánuje v zápase nič podceniť. „Najprirodzenejšie mi ide wrestling, pretože je to dynamické a výbušné a proste ma to aj najviac baví. Ale aj grappling má niečo do seba a mám rád, keď sa robí kompletné MMA,“ povedal Fapšo, ktorý očakáva v Žiline veľkú podporu. „Je to blízko môjho rodného mesta. Príde ma pozrieť veľa známych aj ľudia, ktorí ma poznajú zo sociálnych sietí,“ avizuje bojovník s prezývkou „Tank.“


 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod