Žilinský Večerník

24. október 2024 | Kvetoslava
| 2°C

Spravodajstvo

TÉMA - Búrlivé diskusie o žilinskom MiniZoo rozdelili mesto na dva tábory

Už niekoľko týždňov rezonuje v meste pod Dubňom téma zrušenia alebo zachovania MiniZoo, patriaceho pod CVČ Žilina. Nielen obyvatelia Vlčiniec sa kvôli tejto kauze rozdelili na dva tábory, ani samotné mesto nemá jasno, čo bude ďalej. Zatiaľ čo poslanci mestského zastupiteľstva odhlasovali zrušenie tejto inštitúcie, primátor toto uznesenie nepodpísal, teda ostáva neplatné.

24.10.2024 | 11:55

MiniZoo ako súčasť Centra voľného času Kuzmányho 105 v Žiline, ktoré predtým sídlilo v Rosenfeldovom paláci, funguje v elokovanom pracovisku CVČ na Zvolenskej 20 na sídlisku Vlčince už 14 rokov. Aktuálne má 3 zamestnancov, od septembra aj novú vychovávateľku, ktorá v ňom vedie záujmové útvary. V rámci spolupráce ho navštevujú viaceré školy, materské školy, nadácie, domovy sociálnych služieb, laická verejnosť, predovšetkým rodičia s deťmi a počas prázdnin aj detské tábory. V záujmovom útvare  MiniZoo, ktorý v centre vedú, sú prihlásené deti, ktoré majú vybudovaný vzťah k prírode. Starajú sa tu o približne 30 druhov zvierat - rôzne druhy vtákov, plazov, hlodavcov či bengálske mačky, lemura kata, dikobraza európskeho, nosáľa červeného aj lamy alpaky.

 

Mestskí poslanci rozhodli o zrušení

V návrhu na zrušenie, ktoré predložili mieste poslankyne Iveta Martinková a Zuzana Balogová, sa popisuje najmä zlý psychický stav niektorých zvierat a nevyhovujúce podmienky: „Život plný frustrácie a obmedzovania prirodzených inštinktov, odňatie možností naplnenia ich prirodzených potrieb, privádza zvieratá do neurotických stavov, niektoré sa neustále hojdajú vpred a vzad, iné opakovane krúžia v malých klietkach, niektoré sú agresívne. Väznené zvieratá majú vážne narušenú psychiku. To naozaj potrebujú vidieť naše deti? Zvieratá sú spoločenské tvory a v tejto MiniZoo sú dlhodobo osamotené práve tie, ktoré najviac potrebujú spoločnosť ako napríklad malpa, lemur, dikobraz, medvedík, alpaky, ale aj iné,“ uvádza návrh. „Minizoo by mala poskytovať zvieratám nielen potravu a miesto na život, ale aj podmienky, ktoré rešpektujú ich prirodzené potreby a dohliadajú na ich psychické zdravie. Avšak, izolácia, nesprávne zaobchádzanie a zanedbávanie týchto aspektov spôsobilo, že zvieratá trpeli a stále trpia,“ vysvetľuje Iveta Martinková. „Na vymenovanie všetkých problémov by som potrebovala oveľa viac priestoru, ale spomeniem aspoň niektoré. Opičke Olafovi (malpa hnedá) odumrel chvost po tom, čo bol zakliesnený údajne až tri dni v sieti. Potom ho operovali, ale nakoniec žiaľ zomrel. Odvtedy žije jeho brat Koko sám. Malpa hnedá sa však nesmie chovať osamote, považuje sa to za týranie. Trpí depresiami, je psychicky narušený ... vystrčenými rukami cez klietku sa domáha akéhokoľvek kontaktu. U zvierat, ako sú opice, je izolácia obzvlášť krutá. Opička má v súčasnosti asi 15 rokov. Bolo by vrcholne nehumánne, že ďalších prípadných 25 rokov by mala žiť takto sama v malej klietke. Lemur kata tiež žije sám, to isté dikobraz, medvedík čistotný a nosáľ.“ Je všeobecne známe že, primáty by nemali byť chované jednotlivo. Dlhoročný zamestnanec CVČ, Róbert Štolfa, vo svojom odvolaní žiada o dôkladnejšie prešetrenie psychického stavu zvierat a odporúča, aby bola vykonaná ďalšia kontrola za účasti odborníkov na správanie zvierat – etnológov, ktorí môžu objektívne posúdiť skutočný stav psychickej pohody zvierat.


 

 

RVPS nedostatky nenašla

Na podnet bývalého zamestnanca MiniZoo Róberta Štolfu, ktorý podal v máji tohto roku, navštívila MiniZoo kontrola z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Žilina, žiadne nedostatky však nezaznamenala. Iný názor mali mestskí poslanci. „V júli navštívili niekoľkí poslanci predmetné miesto za účelom prieskumu, a zhodli sa na tom, že podmienky sú nevhodné. Predovšetkým chcem upozorniť ľudí, že je potrebné preštudovať si celý návrh na zrušenie MiniZoo. Negatívne ohlasy verejnosti boli najmä v kontexte, čo bude so zvieratami potom. Návrh ale hovoril o započatí ročného procesu zrušenia inštitúcie a obsahoval rôznorodé možnosti umiestnenia zvierat do lepších podmienok v rámci toho roka,“ vysvetľuje Iveta Martinková. Zároveň dopĺňa, že po tom, ako sa vyjadrila RVPS, skúšala písať za účelom pomoci zvierat aj na Slobodu zvierat, tí ju však opäť odkázali na RVPS, kde už podnet poslaný bol. Proti ich rozhodnutiu podal pán Štolfa odvolanie, ktoré bolo postúpené na vyšší orgán – Štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Poslankyňa Martinková vkladá do odvolania nádej: „Dúfam, že rozhodnutie štátneho orgánu bude spravodlivé a humánne s citlivým pohľadom na životné a sociálne potreby zvierat. Naopak, riaditeľka CVČ Annamária Mihalčinová s výsledkom kontroly súhlasí: „RVPS naše MiniZOO kontroluje pravidelne, ohlásené ani neohlásené kontroly nie sú výnimočné. My sa stotožňujeme s výsledkom poslednej kontroly, rešpektujeme autoritu, odbornosť a nestrannosť organizácie RVPS a jej zamestnancov,“ vyjadrila sa pre naše noviny.  

 

Petícia za záchranu MiniZoo

Časť verejnosti, ktorá si za touto inštitúciou stojí, prejavila svoj názor v petícii proti jej zrušeniu. „Aj keď je naša petícia v podstate už zbytočná, nakoľko pán primátor nepodpísal uznesenie, vnímame ju aktuálne ako vyjadrenie podpory pre našu organizáciu zo strany verejnosti. Podpisy zbierame tretí týždeň a máme stovky podpisov. Je to pre nás nová skúsenosť a pôsobí to ako obrovská motivácia,“ uviedla Mihalčinová. Na otázku, či rátajú aj s možnosťou, že MiniZoo bude nakoniec zrušené, odpovedala jasne: „Nie, zrušenie MiniZOO ako časti nášho elokovaného pracoviska, nepripúšťame, nevidíme na to žiadny relevantný dôvod. Pre nás je to neprijateľné a nerealizovateľné riešenie.“ Mesto uviedlo niekoľko dôvodov, prečo primátor postupoval takto. „Na základe uvedených skutočností sa primátor mesta rozhodol v súlade s ust. § 13 ods. 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení pozastaviť výkon uznesenia č. 255/2024, keďže sa domnieva, že uznesenie je pre mesto v aktuálnej poznateľnosti situácie nevýhodné. Za pozastavením výkonu uznesenia MZ je potrebné vidieť najmä snahu vytvoriť dostatočný časový priestor na odborné posúdenie súčasného stavu fungovania MiniZOO a nájsť riešenie, ktoré bude prínosné pre všetky zainteresované strany,“ uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová.

 

Pomôže rekonštrukcia?

Ako primátor, tak aj riaditeľka CVČ vidia možnosť nápravy nedostatkov v avizovanej rekonštrukcii.  „Počas návštevných hodín pre verejnosť sa môže ktokoľvek prísť presvedčiť, ako sa o naše zvieratá staráme. Určite je priestor na zlepšenie, ten je vždy a všade. Najväčšou zmenou a nádejou na zlepšeniu stavu bude plánovaná rekonštrukcia budovy elokovaného pracoviska CVČ, budova je v havarijnom stave. A toto sa týka nielen našich ľúbených zvierat, ale aj množstva detí, ktoré navštevujú rôzne záujmové útvary realizované v budove. Zlepšené podmienky budú prínosom pre všetkých vrátane pedagógov, nepedagogických pracovníkov Centra voľného času a tým pre celú komunitu, ktorá nás navštevuje,“ hovorí Mihalčinová. Poslankyňa Martinková kontruje iným uhlom pohľadu: „Rekonštruovať sa má celá budova CVČ – pôjde o zníženie energetickej náročnosti budovy. Naozaj si neviem predstaviť, ako by popri realizácii tohto projektu MiniZoo s utrápenými, ale stále živými zvieratkami fungovala. V akých podmienkach by tam zvieratká počas rekonštrukcie boli?" pýta sa na záver.


 

Autor: Martina Knapcová, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod