Na medzinárodnom rekondičnom pobyte Rotary Stružielka 2023 sa v hoteli Boboty v Terchovej uplynulý týždeň rekreovali deti z Občianskeho združenia Stružielka z Čadce spolu s deťmi z Múzické školy a lidové konzervatoře v Ostrave. Ich spolupráca trvá už úctyhodných 27 rokov a spoločný tábor organizujú striedavo v Čechách a na Slovensku. V piatok si dokonca pripravili predstavenie pre rodičov i členov Rotary klubu Žilina. Pri príležitosti MDD i Dňa mlieka zavítal medzi deti rotarián Karol Herian, zanietený propagátor mlieka, zakladateľ mnohých mliekarní a člen viacerých medzinárodných porôt. Deťom porozprával veľa zaujímavostí o mlieku, deti sa mu zas pochválili kresbami zvieratiek, ktoré dávajú mlieko. Potom si deti pochutnali na výrobkoch, ktoré priviezol Milan Lauko z považskobystrickej mliekarne Nika, s r. o. „Každý rok sa snažím deň mlieka nejako pripomenúť a navádzať i školy, aby aj oni robili akcie na pripomenutie si zdravotného prínosu mliečnych výrobkov.“ „Pána Heriana naše deti veľmi dobre poznajú, chodí medzi nás často, takže aj dnes sme ho radi privítali a jeho prednáška bola príjemným spestrením pobytu. Rekreujú sa na ňom deti s telesným aj mentálnym postihnutím, dovedna ich je 36. Keďže sú medzi nimi aj vozíčkari, nevidomí, autisti či deti s Downovým syndrómom, prišli s nami aj ich 12 asistenti, ktorí sa o nich starajú, a 15 lektori, ktorí s deťmi pracujú v tvorivých dielňach,“ povedala Simona Melicherová, predsedníčka OZ Stružielka.
Prínos mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí
Nie v každej domácnosti či školskom bufete sa im dostáva dostatočný priestor. Deťom v školskom veku by sa mali podávať kyslomliečne výrobky, jogurty, tvarohy či syrové jedlá. Podľa odporúčaní skúsených odborníkov na výživu by každý z nás mal skonzumovať denne aspoň 2 dcl fermentovaných mliečnych nápojov alebo 10 dkg syrárskych výrobkov. Biologická hodnota mliečnych bielkovín je zo všetkých potravín najvyššia. Využije sa ich až 90 % v prospech ľudského organizmu. Čerstvé, sladké mlieko je určené najmä pre deti, ktoré nemajú problém s jeho trávením. S pribúdajúcim vekom sa totiž v ľudskom organizme stráca enzým laktáza, ktorý napomáha štiepiť laktózu na monosacharidy. Tým sa zhoršuje ich trávenie a ľudia získavajú k mlieku odpor. V kyslomliečnych nápojoch, jogurtoch, tvarohu a vyzretých syroch sa už laktóza nevyskytuje. Fermentované mliečne výrobky obsahujú aj mnohé látky s antioxidačnými vlastnosťami, znižujú riziko rakovinových procesov, zvyšujú imunitu, zmierňujú alergie a zápalové ochorenia.Bielkoviny syra, vitamín D a vápnik znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice, koronárnej choroby srdca i cukrovky. Pravidelná konzumácia tvrdých a tučných syrov vedie k zvýšeniu hladiny HDL (dobrého) cholesterolu, čo zaisťuje lepší krvný obeh a zabraňuje vápenateniu ciev. Taktiež vykysnutý ovčí hrudkový syr a aj bryndza zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka a má vynikajúce zdravotné účinky. Pri konzumácii mliečnych výrobkov sa netreba báť konzumovať mliečne tuky, ktoré sú tiež veľmi výživné a obsahujú rad vitamínov, ako sú vitamíny A, D, E a K.