Suchý žltý hrach namočíme do studenej vody, cca na 2 hodiny. Potom zlejeme vodu, v ktorej sa máčal a hrach dáme do studenej vody. Trošku ho osolíme, pridáme drvenú rascu, maximálne štvrť čajovej lyžičky a dáme variť. Keď je hrach skoro uvarený, pridáme do polievky sušené slivky, cca 10 – 12 ks, tak, aby sa ešte chvíľu varili. Zatiaľ si pripravíme zápražku. Maslo (maslom nešetriť) vymiešame spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou a hladkou múkou. Tú potom vlejeme do uvareného hrachu a prevaríme. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a majoránkou. Polievka má byť hustejšej konzistencie, hrach môže byť napoly rozvarený. Uvedené množstvo je asi na 3 litre polievky.
Tradičná Evičkina hrachová polievka
1 šálku suchého žltého poleného hrachu, 10 - 12 ks sušených sliviek, maslo, hladká múka, 1 cibuľa, soľ, drvená rasca, čierne mleté korenie, majoránka
18.12.2017 | 14:29