VŠADE OKOLO NÁS
Je to materiál, ktorý nájdete v prírode a je ľahko dostupným. „Vianočné ozdoby nemusíte len kupovať, ale môžete si ho aj sami vytvoriť. Materiálov v prírode je toľko, že skutočne si kúpite len pár základných vecí. Budete potrebovať napríklad polystyrénový základ – guľu, ihlan, stužky, mašličky prípadne špagátiky. Ostatné veci nájdete v prírode na prechádzkach,“ povedala k materiálu a príprave Zuzana Szabová, lektorka kreatívnych kurzov.
Šišky sú veľmi vďačným materiálom. „Dá sa z nich urobiť neskutočné množstvo ozdôb. Borovicová šiška je sama o sebe pekná už svojím tvarom, a keď sa na ňu nalepí pár vetvičiek, drobné červené šípky, mašličky a konce odfarbíte farbou, tak máte krásnu vianočnú dekoráciu. Z maličkých borovicových šišiek si môžete vyrobiť aj veľkú guľu na zavesenie, kde potrebuje ako základ polystyrénovú guľu a do nej napicháte jednotlivé šišky a dozdobíte to podľa svojej fantázie,“ priblížila ďalší druh závesnej ozdoby.
STROMČEK AJ ADVENTNÝ VENIEC
Šišky môžete aj nalepiť a kombinovať ich s rôznymi inými materiálmi. „Vytvoriť si môžete aj stromček. Opäť ide o polystyrénový základ v tvare ihlanu a postup je v podstate rovnaký ako pri guli. Nebojte sa použiť sušené ovocie, gaštany, pagaštan konský, nažky z bukvice, plody z platanu. Pri tvorbe adventného venca tiež šišky využijete. Doplniť ich môžete škoricou, ale aj kôstkami z broskýň, čerešní či marhúľ. Je to len na vás.“
Najlepšie je, keď pracujete s deťmi. „Deti majú neskutočnú fantáziu. Dokážu dať tomu iný rozmer, my sme zviazanejší. Samozrejme, ak pracujeme s tavnou pištoľou, tak treba byť pri nich, ale určite to zvládnu a bude ich to baviť.“
Šišky, predtým ako s nimi začneme pracovať, je dobré dať zahriať do rúry. „Tak ich zbavíme prípadných škodcov. Je to dobrý trik. A zároveň sa aj pekne otvoria. Na farbenie odporúčam akrylové farby, ale ak je to len dnu stačia aj temperové.“
Ak chceme veci skladovať, tak je dôležité nechať jednotlivé komponenty poriadne vysušiť. „Dávajte si pozor najmä na mole, treba si to len sledovať a dobré je dať k tomu levanduľu.“