Žilinský Večerník

26. november 2024 | Kornel
| -1°C

Z regiónu

Unikátna drevená socha Šmakovca zdobí Vysoké Tatry

Starý Smokovec v ikonickom prostredí Vysokých Tatier ponúka množstvo atrakcií pre turistov. Aktuálne sa podarilo nainštalovať dreveného sochu Starého Šmakovca, ktorý je vstupnou bránou do sveta kvalitného piva či skvelej gastronómie.

25.11.2024 | 19:16

Tento marketingový nápad skrsol v hlave majiteľa Starého Šmakovca Vladimíra Mikolaja zo Žiliny, ktorý si vysokohorské prostredie zaľúbil natoľko, že sa do týchto končí presťahoval s rodinou a spoločne s ostatnými prevádzkami dotvára kolorit skvelej gastronómie pre turistov. „Nad sochou Šmakovca som rozmýšľal už dlho, ale nebolo ľahké nájsť umelca, ktorý by bol schopný ju zhotoviť. Zadal som ju viacerým rezbárom a mojou podmienkou bolo vystihnúť v tvári Šmakovca spokojnosť. Meno Šmakovca má však väzbu nielen na našu prevádzku, ale na celú osadu. Meno Smokovec vzniklo skomolením nemeckého „Schmecks“, teda chuť. Smokovec bol kedysi dávno osídlený Germánmi a zrejme im u nás chutilo. Rovnaké meno má aj prameň minerálky, ktorá tu vyviera. V Smokovci sa teda ma hodovať, užívať si chutné jedlo, nápoje, a socha charakterizuje presne toto.“ Zhotovením sochy sa zhostil  Michal Husár v tandeme s Filipom Lysekom. „Po dlhých plánoch sme zohnali kus veľkého silného dubu, ktorý sa niekde povaľoval a v lete 2024 sa do toho chlapci pustili. "Zmákli" to za necelé tri mesiace a výsledok už si môžete prísť pozrieť do centra Smokovca,“ vysvetľuje Mikolaj, ktorý je aj prezidentom združenia Taste of Tatry. „ V Smokovci spolupracujú gastro podniky cez už spomínané združenie Taste of Tatry. Spojili sme sa cez pandémiu a riešili sme spolu aktuálne problémy. Spolupráca ale trvá aj dnes. Každá prevádzka v združení má svoj koncept, marketing, trošku spolu aj súťažíme, čo je dobré pre zvyšovanie kvality a hlavne nám ide všetkým o jedno – zmeniť zlé meno tatranskej gastronómie. Ľudia majú stále pocit, že u nás sú len drahé polotovary. Ceny máme, priznávam, vyššie, kvôli sezónnosti. Na jar a jeseň, hlavne cez týždeň u nás ani pes nezabreše a my sa snažíme kvalitu stále zvyšovať. Myslím, že len v Smokovci už je pár slušných reštaurácií a profitujeme z toho všetci.“


 

 

HOTOVÉ UMELECKÉ DIELO 

„Stále tvrdím, že z malých detailov vznikajú krásne veci, o ktorým sa môžeme na týchto miestach presvedčiť. Samozrejme, niekedy sa udeje, návštevníci niečo považujú za niečo nevydarené, lacné a gýčové. Táto socha je však nielen pre mňa hotové umelecké dielo a presne zapadá do koloritu tejto neopakovateľnej scenérie,“ povedal primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák na margo inštalácie dreveného Šmakovca.


 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod