Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Spravodajstvo

V Trnovom sa tento rok Po-hodovalo až 3 dni

Trnovské Po-hody tento rok oslávili už svoj 15-ty ročník. A keďže v piatok 5.7. bol sviatok sv. Cyrila a Metoda, podujatie sa tento rok výnimočne konalo ako trojdňové. Program bol na celé tri dni naozaj bohatý a pestrý, preto nečudo že Trnovské Pohodové Slávnosti boli zaradené medzi 10 najlepších podujatí v rámci Žilinského kraja a účasť bola skutočne obrovská. Organizátori odhadujú, že prišlo 4000 až 5000 ľudí.

15.07.2024 | 14:14

„Je náročné v dnešnej dobe organizovať a udržať tradičné kultúrne podujatia. Preto som rád, že sa nám to v Trnovom darí už 15.rokov a areál tento rok praskal vo švíkoch. Atmosféra tu bola ako na festivale. Týmto chcem poďakovať všetkým organizáciám, ktoré každoročne pomáhajú s prípravou tejto akcie,“ uviedol Jozef Juriš, poslanec za mestskú časť Trnové.

 

Súčasťou podujatia boli okrem nabitého hudobného programu aj rôzne atrakcie, kolotoče, remeselníci a samozrejme stánky s občerstvením. Mesto Žilina zároveň opäť poskytlo pre návštevníkov bezplatnú kyvadlovú dopravu, čo veľmi pomohlo a nevznikali problémy s parkovaním.  Aj samotný vstup na slávnosti bol zdarma. Podporiť kultúrne podujatia v Trnovom mohli návštevníci napríklad zakúpením originálnych trnovských tričiek. Tričká Trnovský šuhaj alebo Trnovská deva s pôvodným ľudovým vzorom a kostolíkom sv. Juraja, sa tak stali jedinečným suvenírom z podujatia s kúskom histórie Trnového. „Vďaka niektorým trnovským ženám môžete spoznať pôvodný ľudový vzor z Trnového, ktorý zachovávajú v rodinách po niekoľko generácií. Tento motív môžete vidieť aj na originálnych trnovských krojoch,“ vysvetlila autorka dizajnu Marianna Šmatlavová.

V piatok a sobotu sa okrem futbalového turnaja či súťaži vo varení gulášu predstavili aj účinkujúci ako tanečná skupina Žilinské babenky, folklórny súbor Lieska, Divadlo na hojdačke, a nechýbala ukážka výcviku psíkov pre deti či maľovanie na tvár. Na svoje si teda prišiel naozaj každý.

Na legendárnu tombolu s obrovským počtom cien čakali všetci. A oplatilo sa, ceny boli naozaj hodnotné. Víťazi sa tešili z mobilných telefónov, robotického vysávača, ale aj zo šperkov z miestnej zlatníckej dielne. Hudobných nadšencov potešili headlineri podujatia ako kapela Dora a obľúbená žilinská AYA. Ale o rovnako dobrú zábavu sa postarali aj ďalší hudobníci, napríklad AT BAND a Cvrček Band s DJ Dingarom Knapcom. Atmosféra bola úžasná a zábava gradovala až do neskorých hodín.

Nedeľa bola ladená v slávnostnejšom duchu a program spestrila bubnová šou CAMPANA BATUCADA, ktorá sprevádzala slávnostný sprievod z kostola na ihrisko. Vystúpili aj známe kapely z TV Šláger ako napríklad – Kortina, Vlasta Mudríková official a  Kysucká Vrchárska Heligonka. Latka je po tomto ročníku nastavená naozaj vysoko, už teraz sme plní očakávaní, čo prinesú nasledujúce roky.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod