Žilinský Večerník

22. október 2024 | Sergej
| -2°C

Spravodajstvo

Večer plný inšpirácie, výnimočnosti i pokory: také bolo oceňovanie osobností mesta Žilina

Už od roku 1995 oceňuje mesto Žilina významné osobnosti a túto tradíciu dodržalo aj minulý štvrtok. Na radnici sa konala slávnostná udalosť, kde si ocenenia z rúk primátora prevzalo 9 naozaj inšpiratívnych osobností, ktoré robia dobré meno nášmu mestu doma i v zahraničí. Pribudli tak k doteraz celkovo stošiestim oceneným.

21.10.2024 | 11:35

Ako uviedol počas svojho príhovoru primátor Peter Fiabáne, bol to večer venovaný tým, ktorí svojou prácou a odhodlaním zanechali nezmazateľnú stopu v živote nášho mesta, pričom ich prínos prekročil nielen hranice regiónu, ale dokonca aj krajiny. „Každý z Vás priniesol a prináša do nášho mesta niečo jedinečné, neopakovateľné, čím nás všetkých inšpirujete a motivujete. Žilinčania môžu byť právom hrdí, že majú medzi sebou takých skvelých a výnimočných ľudí. Chcem Vám úprimne poďakovať, že robíte svoju prácu a za všetkých nás chcem povedať, že si to veľmi vážime, “ oslovil primátor ocenených. Každý z ocenených sa najskôr podpísal do pamätnej knihy mesta, následne si prevzal ocenenie a nasledovali príhovory, ktoré boli plné inšpirácie, vedomostí a pokory. Počas slávnosti bolo udelené Čestné občianstvo mesta Žilina vedeckému pracovníkovi Ing. Karlovi Herianovi, CSc, archeológovi Mgr. Jozefovi Moravčíkovi a predstaviteľom umelecko-architektonické zoskupenie VAL. Zoskupenie VAL a hydrogeológ RNDr. Ivan Šalaga si zároveň odniesli cenu mesta Žilina. Ocenenie Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina získal infektológ MUDr. Igor Štúr a in memoriam horský vodca František Mrázik, za ktorého cenu prevzal syn František. Plukovníkovi vo výslužbe RSDr. Jurajovi Drotárovi odovzdal primátor Peter Fiabáne ocenenie Cena primátora.

 

Kto sú ocenené osobnosti v skratke:


 

Ing. Karol Herian, CSc. (nar. 18. septembra 1942 v Tajove, žije v Žiline) - vedecký pracovník

Karol Herian je predstaviteľ a pokračovateľ pôvodnej slovenskej mliekarskej tradície, celý život zasvätil syrom a ich výrobe. Väčšinu profesijného života strávil vo Výskumnom ústave mliekarenskom v Žiline, kde si prešiel niekoľkými funkciami a nakoniec sa stal aj generálnym riaditeľom ústavu, ktorý viedol 15 rokov. V rámci svojej profesie riešil problematiku ovčiarstva a kvality mlieka, zaviedol výrobu syridiel a nových druhov syrov, vyvíjal nové technológie spracovania mliečnych výrobkov.  „Stále ešte chodím po salašoch či farmách a nabádam ľudí, aby sme využívali to, čo tu máme, aby sme neboli závislí od ostatných. Aby sme si ctili naše tradície, naše dobré výrobky. Veď my sme vo svete získavali najcennejšie ocenenia, ale už sa na to akosi zabudlo,“ pripomenul počas svojho príhovoru. 

Mgr. Jozef Moravčík (nar. 24. 1. 1944, Močenok, žije a pracuje v Žiline) – archeológ

Jozef Moravčík je slovenský archeológ, múzejník, odborník na praveké a včasnohistorické osídlenie severozápadného Slovenska. Je autorom mnohých monografií a realizoval viacero putovných výstav. V rokoch 1966 - 2007 pôsobil ako vedecký pracovník v Považskom múzeu a Považskej galérii v Žiline, pre ktoré získal množstvo dokumentačného materiálu a nálezov. Vedie archeologické krúžky a prednáša na základných i stredných školách. Obciam v Žilinskom kraji pomáha s odhaľovaním ich histórie.

 RNDr. Ivan Šalaga (nar. 12. 6. 1937 v Bratislave, pracoval v Žiline) - hydrogeológ

Ivan Šalaga pôsobil ako hydrogeológ pri vyhľadávacích hydrogeologických prieskumoch v oblasti Rajeckej kotliny, severovýchodných svahoch Strážovských vrchov, severovýchodných svahov Nízkych Tatier, Slovenského raja a Žilinskej kotliny. Bol vedúcim regionálnych hydrogeologických projektov, v rámci ktorých bol napr. vyhĺbený prieskumný vrt v Rajeckej kotline využívaný pre termálne kúpalisko Veronika. Zúčastňoval sa aj na zahraničných hydrogeologických expedíciách v Afrike (v Sudáne, Nigérii, Botswane a Etiópii).

VAL - umelecko-architektonické zoskupenie (2. pol. 20. storočia)

VAL predstavuje významnú umeleckú skupinu troch Žilinčanov: architektky Viery Meckovej (nar. 1933), architekta Ľudovíta Kupkoviča, (nar. 1943), a výtvarného umelca Alexa Mlynárčika (nar. 1934). Ich tvorba presahuje oblasť slovenskej kultúry a umenia, snažili sa ňou vzbudiť pozornosť nielen v Československu, ale aj zahraničí, a to sa im aj darilo. Ich diela dnes môžeme považovať za vizionárske. V časoch socializmu tvorili odvážne a umelecky i architektonicky hodnotné projekty, navyše bez nároku na honorár. Skupina počas socialistického režimu vystavovala vo Francúzsku, po roku 1990 aj v Taliansku, Anglicku, Litve, Bulharsku a inde.

František Mrázik (in memoriam, nar. 12. 4. 1914 v Žiline - 22. 9. 2001 v Poprade) - horský vodca

Od detstva rád športoval, až sa dostal k turistike a lyžovaniu. Civilné povolanie na okresnom súde po pár rokoch opustil a odsťahoval sa do Vysokých Tatier, ktorým zasvätil celý život. František Mrázik bol náčelníkom Tatranskej horskej služby. Zaslúžil sa o zriadenie stredísk horskej služby aj v iných slovenských pohoriach, rovnako aj o vznik Strediska lavínovej prevencie v Jasnej. Mal veľkú zásluhu aj na tom, že sa Horská služba na Slovensku stala v roku 1968 členom medzinárodnej organizácie horských služieb IKAR. Inicioval organizovanie Majstrovstiev sveta v severských lyžiarskych disciplínach na Slovensku v roku 1970, na organizovaní ktorých sa aj podieľal.

MUDr. Igor Štúr - lekár, infektológ

Igor Štúr je skúsený odborník a primár bývalého infekčného oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, kde nastúpil v roku 1974. V súčasnosti ordinuje na odbornej ambulancii infektológie vo FNsP Žilina. V odbore infektológie má viac ako 40-ročné skúsenosti. Počas pandémie bol prvým zaočkovaným zdravotníkom v Žilinskom kraji. Výsledky jeho práce a cenné skúsenosti sú dôležité nielen pre nemocnicu, ale aj pre rozvoj infektológie na Slovensku. Svojej profesii sa venuje naďalej napriek dôchodcovskému veku.

Plk. v. v. RSDr. Juraj Drotár (nar. 14. máj 1939 v obci Rudník, žije v Žiline)

Od roku 2002 pôsobí ako predseda Oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline, v rámci ktorej organizuje pietne spomienky pri príležitosti významných výročí. Ako vojak z povolania slúžil v posádkach Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves, Olomouc, Žilina a Bratislava. Neskôr sa pustil do vysokoškolského štúdia na Vojenskej akadémii v Bratislave. V rokoch 1980 – 1993 pôsobil na veliteľstve Vojenskej fakulty VŠDS v Žiline. Po vzniku armády SR v r. 1993 bol vymenovaný do funkcie náčelníka oddelenia technickej služby na Veliteľstve Železničného vojska SR v Žiline. Na dôchodku je aktívnym členom v domácich a zahraničných antifašistických združeniach.  


 

 

Autor: Martina Knapcová, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod