Žilinský Večerník

8. september 2024 | Miriama
| 12°C

Šport

Viac ako 400 bežcov na jubilejnom Memoriáli Jozefa Gabčíka

Posledná májová sobota, tentokrát 25. mája 2024 ako už tradične patrí obľúbenému športovému podujatiu - Memoriálu Jozefa Gabčíka v Žiline. Týchto bežeckých pretekov venovanému patrónovi žilinských výsadkárov sa zúčastnil rekordný počet bežcov.

03.06.2024 | 12:11

DLHÁ TRADÍCIA

Viac ako 400 športovcov a priaznivcov športu prišlo preveriť svoje sily a odhodlanie a vzdať hold rodákovi z dedinky Poluvsie v Žilinskom kraji. Jozef Gabčík - hrdina slovenskej histórie, vykonal spolu s najlepším kamarátom Janom Kubišom útok na tretieho najvyššie postaveného muža nemeckej Tretej ríše - Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora. Vďaka ich odvahe a odvážnemu činu sme svetu ukázali, že sa nebojíme a urobili sme veľkú stopu v histórii jedným z najvýznamnejších odbojových činov. Bežecká trať zložená z rôznych povrchov a dlhá približne 11 kilometrov tiahnuca sa od rodného Gabčíkovho domu z Poluvsia až do kasární 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) v Žiline prijala bežcov z rôznych krajín vrátane Slovenska, Českej republiky, Francúzska, Veľkej Británie alebo Spojených štátov amerických.


 

BOHATÝ PROGRAM

Podobne ako v minulých rokoch, pretekári mohli využiť železničnú prepravu zo Žiliny do Poluvsia - miesta štartu, ktorú poskytla Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako jeden z hlavných partnerov podujatia. Plukovník Peter Žochňák, veliteľ 5. pšu sa prihovoril k pretekárom a hosťom slovami: “Memoriál, ktorého zakladateľom je doktor Ján Hanák, nie je len športovým podujatím. Je zároveň oslavou vytrvalosti, odvahy a odhodlania - hodnôt, ktoré stelesňoval aj Jozef Gabčík. A práve v jeho mene bude dnes beh na 11 kilometrov aspoň symbolickým vyjadrením našej úcty k jeho pamiatke a odkazu." V rámci Memoriálu Jozefa Gabčíka sa konal Deň detí a tak i naši "velkáči" si prišli na svoje a mali možnosť prežiť dopoludnie pri rôznych aktivitách a vyšantiť sa na skákacích hradoch, pri streľbe zo vzduchovky či v pene, ktorú si pre nich pripravil Hasičský a záchranný zbor Žilina. Počas celej akcie spríjemňovala atmosféru hudobná skupina AYA a tanečný súbor LIESKA pri zahájení pretekov.


 

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod