Žilinský Večerník

16. september 2024 | Ľudmila
| 10°C

Spravodajstvo

Zaparkuje, kto príde prvý: áut na Solinkách viac ako parkovacích miest

Obyvatelia Soliniek na svojom sídlisku dlhodobo vnímajú vypuklý problém s parkovaním. Po zmene, ktorá prišla minulý rok na jeseň a „vyhnala“ autá z chodníkov, ešte viac. Samospráva aktuálne buduje na Solinkách nové parkovacie miesta – do konca roka ich má byť 94. Rozširovať parkovacie kapacity je potrebné aj na ostatných sídliskách.

06.09.2024 | 11:33

S pribúdajúcim počtom áut samospráva pristúpila k budovaniu nových parkovacích miest na žilinských sídliskách. Hoci je problém s parkovaním vo všetkých častiach mesta, medzi kritické, čo sa týka kapacít, patria práve Solinky.

V poradí tretie vybudované žilinské sídlisko sa počas uplynulých rokov prirodzene zaľudnilo a prehustila sa i statická automobilová doprava a infraštruktúra. Dnes nie je nič nezvyčajné, keď majú v jednej domácnosti aj 2 - 3 vozidlá. Parkovacie kapacity však pribúdajú len pomaly a na narastajúci počet áut jednoducho nestačia. Začiatkom októbra 2023 tiež nadobudla účinnosť novela zákona, ktorá zakazuje parkovať vodičom na chodníkoch mimo vyznačených miest. Suma sumárum, absencia parkovacích kapacít je na Solinkách citeľná.

94 nových miest na Solinkách

Kým minulý rok samospráva realizovala dobudovanie parkovacích miest na Hájiku, počas tohto leta sa práce presunuli práve na Solinky. Nové parkovacie miesta majú pribudnúť do konca tohto roka. „Mesto Žilina plánuje rozšíriť počet parkovacích miest na sídlisku Solinky. V tomto roku je v pláne dokončenie stavby s počtom parkovacích miest 94, vrátane miest pre ŤZP,“ informovala hovorkyňa Zuzana Ondrášová.

Obyvatelia si všimli, že parkovacie miesta vznikajú aj na miestach stojísk na kontajnery. Tie budú musieť presunúť na chodníky alebo niekde inde. „Predmetom projektu je navýšenie kapacity a optimalizácia statickej dopravy na jednotlivých sídliskách, a to doplnenie parkovacích miest tam, kde to umožňujú priestorové pomery, existencia inžinierskych sietí a zeleň. Projekty vypracováva mesto komplexne, to znamená, že sa posudzujú aj stojiská na odpad a ich umiestnenie. Mesto vždy hľadá vhodné miesto s ohľadom na všetky aspekty - priestor, dochádzkové vzdialenosti, zeleň, doprava, prístup ku kontajnerom, ich obsluha a podobne,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Regulácia parkovania na Solinkách

Solinky sú dlhodobo sídliskom, kde pomer počtu áut a parkovacích miest jednoducho nesedí. Mesto Žilina má ešte z roku 2019 k dispozícii dáta z analýzy obsadenosti parkovacích miest od Žilinskej univerzity, teda štatistiku počtu parkujúcich áut na počet parkovacích miest. „Podľa tejto analýzy obsaditeľnosti bola v roku 2019 obsaditeľnosť parkovacích miest na úrovni 108,44 %. Vzhľadom na trend neustáleho zvyšovania počtu vozidiel nielen na sídlisku Solinky predpokladáme, že aktuálne je obsaditeľnosť parkovacích miest vyššia,“ podotýka Zuzana Ondrášová.

Áut v uliciach pribúda, no parkovacie miesta sa čarovným prútikom vykúzliť nedajú. Keď si človek odvezie nové auto z predajne, musí kalkulovať s tým, či bude vedieť pred domom aj zaparkovať. Parkovaciu politiku má riešiť aj pripravovaná regulácia parkovania na žilinských sídliskách, ktorá má zvýhodniť najmä rezidentov. Od 1. januára 2025 má byť v rámci vymedzených zón spoplatnené parkovanie na Hájiku a následne sa regulácia má dotknúť Soliniek. „Áno, sídlisko Solinky je ďalšie v poradí v schválenom pláne, resp. harmonograme regulácie parkovania, podľa toho sa aj pripravujú projekty,“ potvrdila hovorkyňa mesta.

Nové parkovacie miesta aj na iných sídliskách 

V minulom roku sa budovali parkovacie miesta na Hájiku, v tomto roku sa realizujú práce na Solinkách. Ďalej sú v príprave Hliny, kde má radnica k dispozícii štúdiu s vybranými lokalitami a návrhom parkovacích miest, zrealizoval sa aj prvotný inžiniering ohľadom existencie inžinierskych sietí a posúdenie zelene. „Na základe toho sa spracováva projektová dokumentácia a uskutoční sa aj povoľovací proces. Realizácia je naplánovaná v budúcom roku. Mesto má zazmluvnené aj posledné sídlisko Vlčince so Žilinskou univerzitou, s ktorou pripravuje tieto projekty a podľa zmluvy a harmonogramu sa budú projektovať v budúcom roku, podľa povoľovacieho procesu je v tom ďalšom roku naplánovaná realizácia,“ spresnila Zuzana Ondrášová.


 

Revitalizácia Soliniek

Sídlisko čaká v budúcnosti ešte jedna zásadná zmena. Mesto v spolupráci s Útvarom hlavného architekta plánuje prípravu urbanistickej štúdie na revitalizáciu lokality Solinky. Výsledkom by mal byť nielen vylepšený estetický vzhľad sídliska, ale aj vyššia kvalita života jeho obyvateľov.

Revitalizácia sa bude zameriavať na viaceré kľúčové oblasti. Medzi hlavné priority patrí obnova verejných priestranstiev, modernizácia infraštruktúry pre peších i cyklistov, parkovanie či verejná zeleň. Obzvlášť dôležitými časťami návrhu budú detské ihriská a prvky malej architektúry ako osvetlenie, lavičky, smetné koše. Pri celkovom návrhu bude kladený dôraz na aplikáciu opatrení na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy, ku ktorým patrí napríklad doplnenie stromov, izolačnej zelene a návrh vodozádržných opatrení.

Podľa aktuálnych údajov v súčasnosti žije na sídlisku Solinky 11 577 obyvateľov. Územie riešené v plánovanej štúdii má rozlohu 48,81 ha a je vymedzené ulicami Centrálna a Obvodová. Keďže obyvatelia danej lokality poznajú svoje okolie najlepšie, môžu formou dotazníka vyjadriť svoje názory, postrehy a pripomienky ku každodennému životu na sídlisku. Dotazník k štúdii je na webovej stránke mesta Žilina a stránke Útvaru hlavného architekta mesta Žilina.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod