Žilinský Večerník

18. október 2024 | Lukáš
| 1°C

Spravodajstvo

Zasekli sa im skrinky s batožinou, vlak zatiaľ ušiel

Niektorí cestujúci zažili nepríjemné starosti, keď si uložili batožinu do úschovnej skrinky na železničnej stanici a tá sa zasekla. Zmeškali vlak a na svoje veci si museli počkať.

02.06.2014 | 12:50

Niektorí cestujúci zažili nepríjemné starosti, keď si uložili batožinu do úschovnej skrinky na železničnej stanici a tá sa zasekla. Zmeškali vlak a na svoje veci si museli počkať.
 

ŽILINA. Podľa Železníc SR (ŽSR) sú úschovné skrinky majetkom firmy COINBOX, ktorá má zriadenú nájomnú zmluvu so ŽSR. „Ohľadom avizovaných problémov sme kontaktovali aj zamestnancov ZSSK Slovensko, ktorí majú skrinky pod priamym dohľadom, avšak službukonajúce pokladníčky nemali znalosť hlásenia nejakých problémov zo strany cestujúcich,“ informovala nás Katarína Martinkovičová z Odboru komunikácie generálneho riaditeľstva ŽSR. „Podľa vyjadrenia firmy sa sporadicky objavujú určité technické problémy spôsobené núdzovým otváraním skriniek,“ uviedla.

Oslovili sme i firmu, ktorá vlastí skrinky na úschovu batožiny, ohľadne nápravy. „Úschovné skrinky v Žiline sú riadené počítačom. V tomto prípade ide o pomerne vyspelé technické zariadenia, ale, bohužiaľ, i vyspelé zariadenie môže raz zlyhať. I ten najlepší počítač sa môže niekedy zaseknúť. Úschovné skrinky ako také pokazené nie sú a ani nemajú žiadnu poruchu. Ich technický stav je pravidelne kontrolovaný, a teda žiadna oprava nie je nutná,“ tvrdí pán Ošťádal zo spoločnosti COINBOX.

Zasekávanie skriniek môže byť spôsobené výpadkom elektrického prúdu alebo zaseknutím žetónu či mince do automatu. Firma s tým počíta a v takom prípade je dobré postupovať podľa návodu nalepeného priamo na skrinkách, a obrátiť sa na obsluhu bufetu hneď vedľa. „Tá môže ihneď skrinky mechanicky odomknúť a umožniť tak výdaj batožiny. Vo veľmi výnimočných prípadoch sa môže stať, že i obsluha v bufete nebude prítomná, a v takom prípade sú v návode uvedené dve telefónne čísla, na ktoré je možné zavolať technika a celý problém riešiť,“ dodáva za spoločnosť pán Ošťádal.

Manuálna úschovňa dnes už, okrem naozaj veľkých vlakových staníc, prakticky neexistuje. Pracovná sila je drahá a železniciam sa jej prevádzka nevypláca. Jedinou možnosťou, ako si odložiť batožinu, sú teda úschovné skrinky. „Čo sa týka spokojnosti, máme od cestujúcich skôr pozitívne odozvy a veľa zákazníkov je rado, že si batožinu v týchto skrinkách môže uložiť. To dokladá i fakt, že si u nás ukladajú batožinu opakovane. Pokiaľ však i tak nastane nejaký problém, sme ochotní a schopní ho promptne riešiť,“ uzatvára majiteľ úschovných skriniek.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod