V Skanzene – Vychylovka – Nová Bystrica sa v objektoch opäť rozkúria staré piecky a skanzen rozvonia dobrotami, ktoré doma tak nechutia, ako v prírode. Túto vetu často počujeme od návštevníkov, ktorí opakovane navštevujú skanzen práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Zemiaky, ktoré sa podávajú ako príloha k rôznym mäsám, majú svoju lahodnú chuť aj samotné. Napríklad pečené, miešané na kašu, uvarené s rôznymi bylinkami, alebo z nich pripravíme rôzne jedlá, ako sú zemiakové knedle, zemiakové placky, halušky a, samozrejme, ich pridávame aj do polievok.
Nedeľa 30. júla 2017 bude patriť Zemiakovej nedeli, kedy si môžete pochutnať na špecialitách pripravených práve zo zemiakov. Aby vám bolo veselo, okrem zemiakových dobrôt na vás od 13.30 hod. čaká aj hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.
Na podujatie vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.