Žilinský Večerník

18. október 2024 | Lukáš
| 1°C

Spravodajstvo

Žilina čelila podozreniu na MERS

Na vírus MERS zomrelo v Južnej Kórei do včerajšieho dňa už 16 ľudí. U 39‑ročného Kórejčana, ktorý pricestoval začiatkom júna do Žiliny, toto vysokoinfekčné ochorenie zatiaľ nepotvrdili.

15.06.2015 | 14:00

Na vírus MERS zomrelo v Južnej Kórei do včerajšieho dňa už 16 ľudí. U 39‑ročného Kórejčana, ktorý pricestoval začiatkom júna do Žiliny, toto vysokoinfekčné ochorenie zatiaľ nepotvrdili.
 

ŽILINA. Ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), na blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS) trpí vo svete viac ako 1 270 ľudí. Podľa aktuálnych údajov si táto vysokoinfekčná nákaza vyžiadala v Južnej Kórei životy už 16 ľudí. A práve z tejto krajiny docestoval do Žiliny 3. júna 39‑ročný muž, ktorý tu pracuje pre dodávateľskú firmu juhokórejskej automobilky. Keďže sa už dlhšie sťažoval, že sa necíti dobre, objavilo sa podozrenie, že môže byť nakazený. „Hlásenie o infekčnej chorobe bolo prebraté regionálnym hygienikom z KS ZZS (Koordinačné stredisko zdravotnej záchrannej služby) v Žiline v sobotu 13. júna o cca 14. h. KS ZZS dostalo informáciu z Kórejskej ambasády v Bratislave, pričom z ambasády uviedli, že dotyčný človek sa v predchádzajúcich dňoch zúčastnil v Kórei na pohrebe príbuzného, ktorý zomrel na infekčnú chorobu MERS,“ uviedol pre Žilinský večerník riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline Martin Kapasný.

Do hotela na Štefánikovej ulici, kde bol cudzinec ubytovaný, okamžite dorazili hasiči zo záchrannej brigády, opatrení špeciálnymi kombinézami. „Rýchla zdravotná pomoc poskytla ochranný odev aj občanovi kórejskej národnosti, ktorý hovoril po slovensky a ako tlmočník išiel do budovy spolu s jednotkou. Na piatom poschodí prešli do izby, kde sa nachádzala postihnutá osoba, evakuovali ju výťahom na prízemie hotela, kde bola naložená do sanitného voza a následne prevezená do Bratislavy,“ informoval hovorca Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline Milan Chvíla.

Muža s podozrením na MERS hospitalizovali na klinike infektológie a geografickej medicíny v nemocnici na Kramároch, kde mu boli odobraté vzorky, ktoré boli ešte v ten deň odoslané na rozbor do Prahy. „Z rozborov 4 vzoriek tri vyšli negatívne, jedna s hraničnými hodnotami. Avšak nie pozitívne. Napriek tomu, v takejto situácii podľa epidemiologických pravidiel je nevyhnutné vyšetrenie zopakovať. Výsledky očakávame dnes podvečer,“ informoval v pondelok ráno hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Aj napriek tomu, že sa MERS u muža zatiaľ nepotvrdil, hotel, kde bol ubytovaný, zostáva v karanténe. „V súčasnosti, to je pondelok 15. júna, karanténa stále trvá a bude trvať do odvolania. Závisí to od výsledkov vyšetrenia, v prípade negatívneho výsledku bude zrušená okamžite,“ dodal riaditeľ RÚVZ v Žiline Martin Kapasný.
 

Michala Stehlíková, SITA
Snímka Žilinské krimi

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod