Žilinský Večerník

6. júl 2024 | Patrícia, Patrik
| 23°C

Šport

Žilina privíta hokejbalový šampionát juniorov

Od štvrtka 4. do nedele 7. júla 2024 bude žilinský zimný štadión dejiskom majstrovstiev sveta juniorov v hokejbale ISBHF v kategóriách U16 a U18, na ktorých sa predstavia reprezentácie Kanady, USA, Česka, Švajčiarska, Veľkej Británie, Maďarska a Slovenska.

03.07.2024 | 20:45

DVOJITÁ ŽILINSKÁ STOPA NA TURNAJI

V drese domácej „osemnástky“ bude mať zastúpenie aj žilinský hokejbal vďaka dvojici útočníkov Dário Lašš a Róbert Daniel Kašša. „Juniorské MS v kategóriách U16 a U18 sa mali pod Dubňom uskutočniť už v roku 2020, žiaľ, podujatie sa pre pandémiu a vojenský konflikt na Ukrajine posunulo o štyri roky. Ďakujem vedeniu mesta na čele s primátorom za trpezlivosť, ako aj maximálnu ústretovosť pri organizovaní šampionátu. Ten odštartuje už v stredu 3. 7. podvečer otváracím ceremoniálom, v rámci ktorého sa uskutoční sprievod jednotlivých reprezentačných výprav zo zimného štadióna na Mariánske námestie, kde vyvrcholí okolo 20.30 h vystúpením skupiny Polemic,“ informuje šéf organizačného výboru MSJ Ondrej Budaj a dodáva: „Verím, že diváci si nájdu cestu na štadión v čo najhojnejšom počte a budú svedkami napínavých zápasov s množstvom pekných gólových akcií. Aj touto cestou ich čo najsrdečnejšie pozývame povzbudiť slovenské výbery k čo najlepšiemu umiestneniu. Tomu sme prispôsobili aj vstupné, ktoré je doslova symbolické – 5 eur na hrací deň, resp. 15 eur za permanentku na celý šampionát, pričom deti do 15 rokov, ZŤP a vozíčkari majú vstup zdarma. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal. Pripravená je aj fanzóna pred zimným štadiónom s rôznymi atrakciami a občerstvením.“


 

LEGENDY POVEDIE ZLATÝ MAJSTER SVETA

Súčasťou juniorského šampionátu bude aj exhibičný hokejbalový zápas Legendy Slovensko vs. Legendy HBC 07 Žilina, ktorý sa na zimnom štadióne v Žiline uskutoční v sobotu 6. 7. 2024 o 17.00 h pri príležitosti 25. výročia zisku historicky prvého titulu majstrov sveta v hokejbale a tiež 35. výročia založenia legendárneho klubu HBC 07 Žilina. Z tímu bývalých svetových šampiónov z roku 1999 prisľúbili svoju účasť na exhibícii Stanislav Petrík, Martin Lohnický, Marián Giba, Róbert Košťál, Mojmír Hojer, Jozef Ďuris, Aurel Nauš, Martin Miklík, Róbert Kašša a aj legendárny Jozef Stümpel. Mnohí sa ospravedlnili pre pracovné či rodinné povinnosti, a tak v zostave tímu Legendy Slovensko uvidíme ďalšie zvučné mená z histórie i súčasnosti slovenského aj medzinárodného hokejbalu – Branislava Throna, Jozefa Zemeša, Michala Hrivnáka, Milana Beniača, Milana Ladivera, Libora Teplického, Romana Bujdáka, Milana Rampáčka, Jaroslava Martinusíka, Martina Kollára, Borisa Oravca či Juraja Lamačku. V drese HBC 07 sa taktiež objavia viacerí medailisti z medzinárodných podujatí v rôznych vekových kategóriách ako Lukáš Lajčiak, Pavol Slovák, Milan Drevenák, Michal Šandor, Adrián Lipovský či Vladimír Krakovský a tiež mnoho hráčov, ktorí boli pri najväčších úspechoch klubu.


 

SLOVENSKO JE HOKEJBALOVÁ VEĽMOC

Hokejbal je dlhodobo najúspešnejším kolektívnym športom na Slovensku, a to nielen v kategórii seniorov. Titul majstrov sveta si už vychutnali aj slovenské ženy, juniori či veteráni, tzv. masters. Žilinské obchodné centrum Mirage sa preto v roku 2017 stalo vôbec prvým na svete, ktoré pre svojich návštevníkov pripravilo výstavu venovanú hokejbalu. Pri príležitosti majstrovstiev sveta juniorov sa expozícia „Slovensko – hokejbalová veľmoc!“ vracia do OC Mirage opäť. Tentoraz sa na ňu môžete tešiť v novom šate od 1. 7. do 31. 7. 2024. Expozícia „Slovensko – hokejbalová veľmoc!“ približuje históriu i súčasnosť tohto dlhodobo najúspešnejšieho kolektívneho športu u nás. Medzi exponátmi nechýbajú trofeje a zlaté medaily zo svetových šampionátov či dresy a časti výstroja našich reprezentantov.


 

Unikátmi sú víťazné poháre z majstrovstiev sveta, ale aj prilba kapitána Petra Babáka, v ktorej na MS 1999 rozhodol o premiérovom titule majstra sveta pre Slovensko, betóny Stanislava Petríka, v ktorých vychytal zlato na MS 2013 v kanadskom St. John´s aj na MS 2015 vo švajčiarskom Zugu, ocenenia Róberta Kaššu z MS 2001 v kanadskom Toronte, kde bol vyhlásený za najlepšieho útočníka šampionátu i najužitočnejšieho hráča slovenského výberu, či originál certifikátu o uvedení Pavla Demitru in memoriam do Siene slávy medzinárodnej hokejbalovej federácie ISBHF. Vo vitrínach však nájdete aj relikvie hokejbalových velikánov, akými boli svetoví šampióni Mojmír Hojer, Marián Giba, Martin Miklík, Peter Tóth, Michal Hrivnák, Patrik Svitana, Milan Rampáček, Jaroslav Martinusík a ďalší. A tiež časti výstroja, v ktorých hrávali hokejbal hokejové hviezdy Jozef Stümpel a Tomáš Starosta. O histórii hokejbalu a jeho zaujímavostiach, úspechoch slovenských reprezentačných výberov, ale aj minulosti žilinského klubu HBC 07 Žilina sa dozviete z grafických pútačov.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod